Lightroom začali zdarma přidávat do krabic k EOS 6D a 5D Mark III - ale jen v Evropě

Lightroom začali zdarma přidávat do krabic k EOS 6D a 5D Mark III - ale jen v Evropě

Vydáno: 11. 10. 2013
Autor: martinkamin

Adobe Lightroom vrs Digital Photo ProfessionalChcete si kupovat fullframe? Tak teď máte docela příležitost. Vypadá to, že se ledy pohnuly a Canon společně s prodejci a společností Adobe připravili akci, v jejíž rámci by zákazníci, kteří si pořídí Canon EOS 6D nebo Canon EOS 5D Mark III, získají plnou licenci na Adobe Lightroom 5 zdarma.

Tento pilotní projekt může přerůst v rozšíření Lightroomu mezi všechny výrobce fotoaparátů. První signály už máme z dřívejška a dále v článku to budu komentovat. 

Pokus má podle mě hlavu a patu, Canon vybral pro tento pilotní pokus s Adobe pouze Evropu a evropské prodejce - taky máme konečně v nečem navrch proti Americe.

Pokud si zákazník koupí od 4. října 2013 zrcadlovku Canon EOS 6D nebo Canon EOS 5D Mark III, dostane automaticky v krabici Adobe Lightroom 5 a licenční číslo.

Adobe přitom v současnosti stojí samostatně minimálně 2500 korun, nebo si můžeme předplatit Adobe Lightroom a Adobe Photoshop CC (klaudová CS6) za 316 korun v klaudu na jeden rok.

Adobe Lightroom také seženete přímo v USA za lepší peníze, například na Amazonu se objevuje docela pravidelně jednodenní akce na licenci na verzi 5 za 99 USD. To je přijatelné, zejména pro ty, kteří mají pocit, že Zoner je o hodně levnější (ten stojí teď 1250 korun). Rozdíl ve funkčnosti a rozhraní je ale fatální.

Seznam prodejců, kteří by o této akci Canonu a Adobe měli vědět a nabídnout vám Adobe Lightroom zdarma, je zde.

Když se na tento pilot podívám ještě z druhé strany, musím si potvrdit své dvouleté pozorování, že výrobci fotoaparátů nejsou schopni ke stále novým typům fotoaparátů dodávat stále nové a nové verze aplikací pro zpracování negativů = RAWů. Navíc jejich verze se od sebe zásadně liší, každý to pojímá úplně jinak, SONY má jinou aplikaci, Panasonic jinou, FUJIFILM jinou atd.

Fotograf se pak pro každou značku musí učit pokaždé nový a zcela zásadně rozdílný software, navíc s výrazně jiných uživatelským rozhraním... a konečném důsledku také výsledky. Mnohdy se jedná o chudé a jednoduché aplikace, které snad ani nemají právo se tvářit jako pomocník profesionála. Při exportu jsou pomalé, padají a dělají jen problémy.

Dva největší výrobci Canon a Nikon mají své vlastní aplikace. Teď nechci komentovat jejich kvalitu nebo uživatelskou přívětivost, ale v principu jsou obě zdarma. Canon má Canon Digital Professional a Nikon má View NX. Oba umí základní operace s RAWem a výrobce vám je balí s každým fotoaparátem.

Lightroom vrs Digital Photo ProfessionalDlouhodobě je ale i pro Canon těžké držet krok s vývojem ve zpracování obrazu, různými pluginy a technikami odšumování apod. Adobe je v tomto jako specialista na míle dále. Proto jsem dlouho váhal a přemýšlel nad tím, proč Canon nebo Nikon takto těžkopádný a složitý vývoj nevzdají a prostě nekoupí hotový produkt (v miliónovém množství) za peníze mnohem menší, než se stojí samotný vývoj.

Pokud tedy je tento projekt s Adobe jen pilotní, může to znamenat, že Canon zkouší, jak by na takovou změnu zákazníci reagovali a také podle vašich reakcí na Facebooku CanonClubu nebo Google+ a také u nás v konferenci, jste mnozí z vás DPP ani nespustili a používáte pouze řešení třetích stran.

Které to je?

A srovnání DPP a Adobe Lightroom? Zatímco funkčně nemůžeme mít proti DPP žádné významné výtky (pokud používáte jen základní postup pro vyvolávání RAWů), uživatelsky bychom už museli být kritičtější.

Zatímco Lightroom - nejbližší kurz, který pořádám na používání Adobe Lightroom je 22.10. a 29.10. - je pokročilý nástroj, katalog a správce fotografických portfolií s možností přímo exporty zrcadlit na sociální sítě, DPP je jednoduchá jednoúčelová aplikace určená pouze pro zobrazení, úpravu a export fotografie.

Z tohoto pohledu bych přijetí Adobe Lightroom Canonem pro všechny fotoaparáty jen kvitoval. Uvidíme, jak to dopadne.

Použili jste někdy někdo DPP, které jste dostali v krabici s novým Canonem?

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.