Quintin Lake pět let fotografoval pobřeží Velké Británie a Skotska se stanem a dvaceti kilogramy zásob

Quintin Lake fotografoval pobřeží Velké Británie rozhovorČeský rozhlas přinesl rozhovor s fotografem, který si zaslouží naši pozornost. Původně architekt se vydal na pětiletou pouť zakončenou v polovině září. Quintin Lake putoval po pobřeží Velké Británie a Skotska se stanem a dvaceti kilogramy jídla, satelitním telefonem, pitím a fotovýbavou. Fotil nejvíce ráno a večer a po pěti dnech se uchýlil do ubytování, aby se vysušil a dobil baterie. Svůj příbeh vypráví v Českém Rozhlase.

Noční můra fotografa, nefunguje disk s fotografiemi. Co teď?

Záloha fotografie nefungující pevný diskHledáte záchrannou brzdu, když už se nemůžete dostat na pevný disk? Moc vás nepotěším. Buď sáhnete pro zálohu nebo do archívu nebo zaplatíte horentní sumu za obnovu dat a fotografií. V tomto článku vás navedu k tomu, jak byste se k pevným diskům měli chovat, aby k jejich poruše docházelo co nejméně.

Vzniká další konkurence Adobe Lightroom: ON1 Photo RAW

Produktu Adobe Photoshop Lightroom dýchá na záda hned několik aplikací. Zatímco Apple oznámil v roce 2014 ukončení vývoje Aperture, na platformě Windows začíná houstnout atmosféra. Lightroom musí čelit stále více aplikacím jako Capture One Pro, DxO Optics, Affinity Photo, Raw Therapee, Corel AfterShot Pro atd. Do toho se na koci roku přidá novinka: ON1 Photo RAW.

Návod: Jak zálohovat fotografie na pevné disky

JAK ZÁLOHOVAT fotografie na pevné diskyK tomuto článku mě přivedla dlouhá, bolestná cesta testování, zkoušení a laborování, slepých uliček a krachů. Najdete tady návod, jak mít fotografie vždy k dispozici a jak je mít spolehlivě zálohovány. Samozřejmě lze tento postup použít pro zálohování i jiných digitálních dat.

Zakázaná výstava fotografa Karla Richtra se mohla znovu narodit

Karel Richtr wet plate fotografie velkoformátová fotografieJedním z vybraných fotografů naší každoroční publikace s nejlepšími fotografiemi daného roku je Karel Richtr. Zaujala nás zejména tradiční technika mokrých desek, kterou Karel pro vyvolání svých fotografií používá. Že se jedná o dnes již unikátní technologii se přesvědčíte jednak v dalším ročníku Ročenky Fotografie, a také v tomto rozhovoru.

Kinofilmy neskončily, fotograf vyrábí vlastní negativní JCH StreetPan 400

negativní černobílý film JCH StreetPan 400Je zřejmé, že tento článek netrhne rekordy ve čtenosti, ale přesto jej chci s ohledem na to, že mi tady na stole leží čtyři staré filmové zrcadlovky, publikovat. Třeba se někomu černobílá negativní čtyřstovka může hodit. Jeden fotograf začal vyrábět svůj vlastní film.

Postup: Jak nahrávat fotografie na Facebook, aby je nezničil

Jak facebook ničí fotografie, jak to řešitProč mi facebook zničí fotografii? Proč jsou fotografie menší, než jsem je tam nahrál? Mám na Facebook nahrávat raději JPG formát v jiném rozlišení? Nebo mám snížit komprimaci fotografie ve formátu JPG? Proč Facebook ničí fotografie a jak je připravit, abych se tomu vyhnul? Jak mají být veliké? Tak na tyto otázky odpovídám pořád a osobně s Facebookem bojuji také. Po přečtení desítek článků jsem jasnou dvovětou odpověď nedostal, většinou se diskutuje, ale nikdo to neověřuje. Já to udělal, kompletně se 120 fotografiemi. A výsledky jsem sepsal sem na FOCUSCLUB.CZ.

Od Canonu zadarmo - vyvolávání fotografií, ovládání fotoaparátu, panoramata

Canon Solution DIsk, co vám nabízí? Zcela zdarma aplikaceV našich konferencích na CanonClubu a na diskuzní skupině CanonClubu na Facebooku se neustále opakují dotazy, čím a jak vyvolávat fotografie z fotoaparátů Canon. V tomto článku najdete návod, odkud aplikace stáhnout, jak je instalovat a co všechno vám Canon ZDARMA nabízí. To stojí za to, ne?

Ztratila se vám exportní nastavení v Lightroomu? Návod, kde je najít.

Adobe LightroomAdobe Lightroom používám skutečně denně, zejména pro snadnou organizaci fotografií a přehledu, který mi nabízí. Občas - zcela nepředvídatelně - se mi ale ztratí uživatelská nastavení pro export. To je nemilé, protože většinou jich mám desítky a znova je vytvářet je opruz. Stává se to také při ugrade na vyšší verzi. Jak Adobe Lightroom nastavit, aby se vám to nestával a kde je hledat?

Adobe ustupuje a připravilo Photoshop a Lightroom za 10 Euro měsíčně v klaudu

Adobe Creative CloudAdobe ustoupilo - alespoň načas - z relativně vysokých poplatků za nabubřelé klaudové balíky, které fotografové nikdy nepoužijí - snížilo cenu na 9,99 Euro.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.