Nové fotoprodukty

Sigma má příliš objednávek a nestíhá vyrábět objektiv 500 f/5,6 DG DN OS Sports

Sigma 500 mm f/5,6 DG DN OS SportsPodle zpráv z trhu nebude objektiv Sigma 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports oznámený 21. 2. 2024 k dispozici skladem v nejbližší době, protože počet objednávek překročil možnosti výroby. Oznámila to společnost Sigma.

1. letošní CanonClub fotopivo

CanonClub fotopivoMilí Canonisti, v úterý 21. února se konalo 1. letošní CanonClub fotopivo. Sešli jsme se v hospůdce Jamajka na Smíchově v Praze, abychom si popovídali a vyměnili zkušenosti o fotografování a osahali si Canon RF novinky. Bylo super se s vámi potkat a pokecat!

Unpublished
není

Nový firmware: vyšší rychlost snímání pro fotoaparát Canon EOS R3

Canon EOS R3 nový firmware 1.20Canon v létě 2022 zveřejnil nový firmware pro všechny tři nejvyšší verze řady EOS R. Tedy modely Canon EOR R6, EOS R5 a EOS R3. Dva z nich EOS R5 (45 mpix) a EOS R6 jsou určeny pokročilejším fotografům a profesionálům, EOS R3 má pouze 24 megapixelů, ale je rychlejší, takže reportážní/novinářský stroj před tím, než se objeví vlajková loď EOS R1 (zatím dohady). Více najdete v tomto článku.

Samyang stahuje dva objektivy s autofokusem pro bajonet Canon RF

Rokinon (Samyang) AF 85mm F1.4 Lens for Canon RFNěkdy v létě se stala očekávaná věc. Canon donutil výrobce objektivů Samyang, aby stáhl své produkty pro bajonet Canon RF s podporou autofokusu z trhu. Stalo se v červnu 2021, kdy objektivy Samyang 14 mm f/2.8 a Samyang 85 f/1.4 s autofokusem byly staženy z trhu, zatímco bez autofokusu zůstaly v nabídce.

Odhalena roadmapa výrobce blesků Godox

Blesk Godox AD1200ProSpolečnosti Godox unikly informace o připravovaných novinkách z oblasti fotografických blesků. Dřívější modely o výkonu 200, 400 a 600 Ws budou nyní doplněny o výkony 300 a 1200 Ws.

Těžká doba, ale správná doba nakupovat fotografické knihy, slevy až 70-90 procent

Fotografické knihy ve slevě koronakrizeZapřísáhnul jsem se, že už nebudu po tolika stěhováních s desítkami bananových krabic plných knih kupovat papírové knihy. Slib jsem dodržoval pět šest let, docela úspěšně. Teď - v tuto dobu v době karantény - jsem jej porušil, je totiž ideální doba nakupovat fotografické papírové knihy, protože vydavatelé masivně zlevňují tituly i 10 let staré, ale přesto cenné. A kromě toho, že pomůžete sobě, pomůžete také jim, a to se cení.

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RTByly doby, kdy se některé alternativní značky braly jako druhořadá sorta. To doba je pryč, máme velkou konkurenci a obvyklé brandy mají vrásky z alternativních výrobců blesků jako Godox, Hähnel, Sigma, Pixel, Yongnuo, Nissin, Metz... Přijal jsem tedy možnost se na kvalitu, spolehlivost a provedení jednoho produktu podívat v praktickém testu v terénu. Vzal jsem 3 kusy Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotku YN-E3-RT s sebou do Toskánska na focení glamour a fashion.

Recenze objektivu Sigma 85/1.4 DG HSM ART. Chci ho! Unesu ho?

Recenze CanonKlub Canonclub Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art pro CanonKdyž jej poprvé vezmete do ruky, znejistíte, zda ten černý tubus neobsahuje olovo. Když prohlížíte první fotografie pořízené na cloně 1.4, nestačíte se divit. Když jej srovnáváte s konkurencí, vidíte těsné rozdíly. Když se podíváte na cenovku, chcete jej, když se podíváte na hmotnost odmítáte jej. Tak takto by mohla vypadat recenze objektivu SIGMA 85/1.4 DG HSM ART pro Canon.

Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Manfrotto bude dovážet na český a slovenský trh EKG21

Nová distribuce produktů Manfrotto EKG21

Dlouhé roky dovážela na český trh Manfrotto společnost HAMA, nově přejde tato značka - a spousta dalších - pod křídla společnosti EKG21, která je dceřinou společností EKG z Hradce Králové. Nabízím krátký článek o distribučním trhu v ČR a Slovensku. Ke změně distributora značky Manfrotto se schylovalo asi dlouho, protože skupina VitecGroup Italia vlastnila značky Gitzo a Manfrotto (a obrovskou spoustu dalších).

SONY představila novinku SONY Alpha A7 III

Srovnání fotoaparát SONY A7 III a SONY A7 R III a SONY A7 IISpolečnost SONY v únoru 2018 představila další generaci plnoformátové bezzrcadlovky řady Alpha: SONY Alpha A7 III. Proti svým předchůdcům má vylepšení ve videu, autofokusovém systému, rychlosti, menu, ovládání a stabilizaci čipu. Více detailů v článku.

Canon představil nové zrcadlovky Canon EOS 2000D a EOS 4000D. Nahradí EOS 1300D

Srovnání Canon EOS 4000D a Canon EOS 2000DV proudu informací uvolněných s novými produkty Canonu, uspořádala společnost tiskovou konferenci. Protože jsem produkty chtěl mít v ruce, než o nich něco napíšu, vydal jsem se prozkoumat, zda novinky stojí za řeč. Představeny byly 4 nové produkty: fotoaparáty zrcadlovky EOS 2000D, EOS 4000D, bezzrcadlovka EOS M50 a blesky Speedlite s motorovou hlavou. V tomto článku chci upozornit na zajímavé věci kolem zrcadlovek Canon EOS 2000D a EOS 4000D.

Canon představil další bezzrcadlovku EOS M50. Má 4K video, el. hledáček a 24 mpixelů

Novinka Canon EOS M50 bezzrcadlovkaCanon představil další bezzrcadlovku s označením Canon EOS M50 - má 4K video, el. hledáček, otáčecí displej a 24 mpixelů. Z celé zprávy vyplývá, že je určena začínajícím fotografům, aby konkurovala kvalitním mobilům. Otázka na místě teď je: zda to bude stačit a jaké výkonné fotoaparáty má Canon pro pokročilé fotografy, kteří nechtějí nebo nemohou fotit zrcadlovkou.

Pojďte na návštěvu továrny Fujifilm v Japonsku

Montáž fotoaparátu Fujifilm XT-2100% čistota a bezprašnost. Zcela očekávané parametry moderní továrny na objektivy pro filmové kamery a fotoaparáty XT-2 společnosti FujiFilm. Pojďte si společně projít toto špičkové pracoviště v Japonsku.

Proč odchází fotografové od Canonu? Chybí mu nové technologie

Proč přechází na SONY a NIkon z CanonuInovace společnosti Canon zaostávají za konkurencí. Tento trend jsem komentoval ve svém článku zde na Canonklubu.cz. Ukazuje se, že poslední modely fotoaparátů EOS 5D Mark IV a EOS 6D Mark II, neuspokojily očekávání mnoha fotografů. To se zcela zákonitě projevuje v odchodu fotografů od Canonu k jiným značkám. Nejbližší konkurent je sice Nikon, ale nezapomínejme na další nové hráče, zejména SONY, a také OLYMPUS a Fujifilm.

TAMRON v USA zavádí Tamron VIP Club

Tamron VIP ClubTamron VIP Club má pro Američany zajímavou nabídku. Pokud používáte více objektivů TAMRON, můžete se přihlásit do Tamron VIP Clubu a získat výhody, třeba slevy na dopravu, slevy na nákup dalších objektivů TAMRON apod. U nás se zatím nic takového nechystá.

Šéf Canonu přiznal, že společnost ztrácí tempo v inovacích

Taková ta bitva mezi fotografy, která značka vlastně vyrábí nejlepší fotoaparáty, bude přetrvávat ať už v humorné podobě nebo zcela vážně dalších 50 let. Ale my zcela vážně můžeme zhodnotit, jak se jedná z klíčových společností na trhu fotoaparátů profiluje na trhu.

SONY představila objektiv zoom E 18-135 f/3.5-5.6 OSS

SONY E 18-135 f/3.5-5.6 OSSNový objektiv SONY E 18–135 mm F/3.5–5.6 OSS je určen na fotoaparáty s bajonetem E-mount, tedy APS-C čipem. Když jej budete hledat v katalozích, bude označen SEL18135. Malý a lehký objektiv asi nikoho neohromí kvalitou kresby, ale díky uvedeným parametrům se bude hodit každému, kdo nemá ambice vystavovat v největších galeriíich světa.

Recenze a dlouhodobý test bezdrátového systému pro řízení blesků NISSIN Air

Bezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý testNissin, který je u nás známý jako dodavatel systémových blesků, představil zajímavou skupinu novinek pro bezdrátové řízení blesků s přenosem TTL hodnot. Funguje tedy automatické TTL pro řízení výkonu blesků tak, jak jsme zvyklí u značkových blesků. Připravil jsem recenzi a test modelů pro Canon, a to konkrétně Air 1 a Air R - tedy vysílače a přijímače.

TAMRON představil objektiv SP 90mm f/2.8 Di Macro pro Sony A-mount

Objektiv TAMRON SP 90mm f/2.8 Di Macro pro bajonet Sony ASpolečnost TAMRON uvedla na trh nový objektiv TAMRON SP 90mm f/2.8 Di Macro pro bajonet Sony A. Bylo to chvíli poté, co byl objektiv představen pro bajonety Canon EF a Nikon F. Zajímavý je zabudovanou stabilizací a 9lamelovou clonou s kruhovým tvarem.

Nový objektiv Fujinon XF 23 mm f/2 R WR

Objektiv FUJIFILM Fujinon FX 23 mm f/2 R WR na fotoaparátu X-PRO2Společnost Fujifilm představila další pevný objektiv pro řadu fotoaparátů Fujifilm X-Pro2. Nový objektiv s hmotností pouhých 180 g nabízí autofokus, dobrou ochranu proti vlhkosti, prachu a nízkým teplotám. Po přepočtu na fotoaparátech Fujifilm X je ohnisková vzdálenost 35 mm.

Nové verze objektivů Canon EF 16-35mm F/2.8L III USM a EF 24-105mm F/4L IS II USM L

objektiv Canon EF 24-105mm F4L IS II USM LCanon před koncem roku představil inovované verze populárních objektivů, které pro fotografy mají přívlastek: "must have", tedy skel, která musíte mít. Verze objektivu Canon EF 16-35mm F2.8L III USM se začala vyrábět ve třetí generaci a verze Canon EF 24-105mm F4L IS II USM L ve druhé generaci.

Canon představil šestého člena plnoformátových zrcadlovek EOS 5D Mark IV

fotoaparát zrcadlovka DSLR Canon EOS 5D Mark IV Je to přesně na den 11 let a tři dny, co byl představen legendární model Canonu EOS 5D, který si vydobyl pevné místo mezi fotografy a otevřel novou kapitolu pro fotografy, kteří před tím neměli možnost za rozumné peníze koupit plnoformátovou zrcadlovku. Nyní Canon představuje model EOS 5D Mark IV, který je nejnižším modelem zrcadlovek zvládajícím video 4K, ale hlavně obsahuje wifi a GPS moduly, které jsme poprvé měli možnost využít. A že jsou užitečné, to je bez debaty.

Recenze: stativ GIOTTOS MT 8281 a kulová hlava MANFROTTO MH055

Postavit sestavu vhodného stativu a hlavy není nutně záležitostí jedné značky. Díky jednotné matici 3/8 šroubu můžete podobně vybavenou hlavu použít na libovolném stativu. A tak se otevírá možnost sestavit z kombinace dvou výrobců jednu sestavu a využít tak například sezónních akcí. V tomto článku najdete recenzi stativu  GIOTTOS MT 8281 a kulové hlavy MANFROTTO MH055 s destičkou Q5.

Tipněte: Canon EOS 5D Mark III + EF 24-105 + blesk 430EX III-RT + tiskárna PIXMA PRO-10

Tak si tipněte. Za kolik získáte full frame, A2 tiskárnu, univerzální objektiv, papíry, fotobatoh a ještě kartu v ČR? A za kolik ji dostanete ve stejné sestavě v USA? Největší prodejce v USA v New Yorku B&H nabídl výhodný balík s velkou profi foto tiskárnou, ale ještě k tomu cashback. Nabídka platí do 30.4. Kdybych tam bydlel, neváhal bych.

Kinofilmy neskončily, fotograf vyrábí vlastní negativní JCH StreetPan 400

negativní černobílý film JCH StreetPan 400Je zřejmé, že tento článek netrhne rekordy ve čtenosti, ale přesto jej chci s ohledem na to, že mi tady na stole leží čtyři staré filmové zrcadlovky, publikovat. Třeba se někomu černobílá negativní čtyřstovka může hodit. Jeden fotograf začal vyrábět svůj vlastní film.

Čínská firma představila objektiv Laowa 105 mm f/2 STF se 14 lamelami clony

Říkám to pořád, Asie nás jednou převálcuje. Zde jsou informace o zcela neznámém výrobci objektivů. Podle názvu Laowa STF 105 mm f/2 STF si každý udělá názor, o jaký objektiv se jedná. Portrétní 100mm objektiv s manuální ostřením (jako SAMYANG, který jsme recenzovali třeba pro Canon na Canonklub.cz), světelností f/2 a zamřením na kvalitu pozadí mimo hloubku ostrosti. V článku jsou ukázkové fotografie.

SIGMA 50-100mm f/1.8 DC HSM Art Lens pro zrcadlovky s čipy APS-C

Sigma 50-100 mm f/1,8 DC HSM Art Lens

Sigma představila další nový objektiv pro svou produktovou řadu ART. Je jím Sigma 50-100mm f/1,8 DC HSM Art Lens pro čipy APS-C. Se světelností 1,8 v celém rozsahu, 82mm filtrový závit, hmotností skoro 1,5 kg se jedná o největší a nejtěžší objektiv tohoto rozsahu. V tomto segmentu trhu je docela prázdno, takže konkurovat má fullframe objektivům 70-200. Bohužel ale nemá stabilizaci.

Tamron představil objektivy SP 90 mm f/2.8 Di MACRO VC USD a SP 85 mm f/1.8 Di VC USD

Objektiv TAMRON SP 85 mm f/1,8 Di VC USD pro Canon a Nikon a SONYSpolečnost TAMRON se vytasila s dalšími dvěma objektivy SP 90 mm a 85 mm. Zatímco makroobjektiv TAMRON SP 90 mm f/2.8 ve své řadě již měla, portrétní TAMRON SP 85 mm f/1.8 je úplnou novinkou. Je zřejmé, že TAMRON následuje Sigmu a chce své objektivy postavit do přímé konkurence ke Canonu L, Nikonu a SONY.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.