Jak fotografovat

Recenze a test pevného širokoúhlého objektivu Sony FE 14 mm f/1.8 GM

Objektiv SONY FE 14 mm f/1.8 GMTentokrát jsem testoval objektiv SONY FE 14 mm f/1.8 GM. Dávno tomu si musel člověk fotografický na filmovém fotoaparátu vystačit s 20mm objektivem a byl to luxus. Dnes to máme díky bezzrcadlovkám, pro které je snazší konstruovat kratší ohniska, mnohem snazší. Ještě bych se přimlouval, aby tu jednoduchost odrážela také cenovka, což nebývá pravidlem. Ale na druhou stranu ty možnosti tady jsou a bude jich stále více.

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. létaJestli vám chybí dokumentární fotografie, jestli máte rádi černobílou fotografii a chcete se vrátit 40 let zpět do doby prvomájových průvodů nebo máničkovských fesťáků, běžte do Leica Gallery na Josefa Chuchmu. Černobílé fotky vás uhranou svou autentičností - ikdyž buďme rádi, že je to pryč.

Recenze a praktický test bateriových blesků GODOX AD600B

Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

"Vem si s sebou alespoň 600 Ws", radili mi. Asi to pravidlo znáte také. 600 Ws je totiž výkon, který by měl přesvítit slunce v létě vysoko na obloze. Myslím, že recenzované bateriové blesky GODOX to dokázaly a výsledky z mé Fotoexpedice do Toskánska na focení Glamour a Fashion se povedly. Ale postupně.

Olympus vystavuje fotografie ambasadorů v Czech Photo Center

Výstava fotografií Olympus ambasadorůDo 13. ledna 2019 si můžete v Czech Photo Center prohlédnout fotografie ambasadorů značky OLYMPUS z celého světa. 25 fotografů vystavuje přes 100 fotografií z různých fotografických disciplín. K vidění jsou reportáže, sportovní fotografie, portrét a příroda. Nejvíce ale mohou návštěvníka zaujmout spíše inscenované noční fotografie dronu nebo studiová alba instagramového blogera Stanislava Puchkovského, známého spíše jako pod nickem Sean Archer. Je bezpochyby největší hvězdou výstavy.

Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Jakou fotovýbavu s sebou na fotografování Benátského karnevalu?

Fotoexpedice Benátský karneval 2017FOTOEXPEDICE letos jedou opět na Benátský karneval fotografovat. Jako každý rok máme v italských Benátkách pětidenní fotokurz a připravený plán. Co by si mělo fotografové vzít s sebou?

Fotograf Karel Cudlín: černobílý výlet do minulosti, výstava v Praze

Fotografické výstava Karla Cudlína v Praze v galerii Václava Špály 2016Výstava Karla Cudlína na Národní v Galerii Václava Špály bude otevřena ještě do 28. srpna. Kdo jste na ní ještě nebyl, určitě běžte, kdo jste byl, běžte znova. Stojí to za to a stojí za to jeho černobílou fotografii studovat a vidět. 

Firma LEE filters zveřejnila další číslo svého magazínu Xposure

Časopis zdarma LEE Filters xposureAno, je to firemní plátek firmy LEE filters, ale na druhou stranu je dobré se udržovat v obraze a také se učit od jiných fotografů. Zatímco filtry a objektivy jsou desetiletí stejné, techniky fotografování a zpracování fotografií se neustále vyvíjejí. Navíc je časopise zcela zdarma, proč se nepoučit?

Zakázaná výstava fotografa Karla Richtra se mohla znovu narodit

Karel Richtr wet plate fotografie velkoformátová fotografieJedním z vybraných fotografů naší každoroční publikace s nejlepšími fotografiemi daného roku je Karel Richtr. Zaujala nás zejména tradiční technika mokrých desek, kterou Karel pro vyvolání svých fotografií používá. Že se jedná o dnes již unikátní technologii se přesvědčíte jednak v dalším ročníku Ročenky Fotografie, a také v tomto rozhovoru.

Canonisti nafotili největší panorama všech dob, má 365 Gpixelů

Jak vytvořit největší panorama na světě

Do Guinnessovy knihy rekordů  Guinness World Record bylo zapsáno největší panorama vytvořené fotografy v pohoří Mount Blanc v naší Evropě. Skupina fotografů in2white nafotila ve výšce 3500 m.n.m. celkem 365 gigapixelů, celkem potřebovali udělat 70 tisíc fotografií v minus 10 stupních.

Pirelli kalendář 2016 nafotila letos Annie Leibovitz úplně naruby

Robert Scoble from Half Moon Bay, USA - Annie Leibovitz at her SF exhibitionOd roku 1964 existuje tradice a výzva nejlepším fotografům: firma Pirelli najme nejlepšího z nich v daném roce a ten pro ni nafotí prestižní kalendář na další rok. Letos si Pirelli vybrala známou a exkluzivní Annie Leibovitz. Ovšem výsledek vzbudil rozruch, protože nový kalendář roku 2016 naprosto vybočuje z tradice.

Vyfotil ISS a Měsíc, použil Canon EOS 70D a čekal 12 měsíců

12 měsíců čekal na moment, který trval 0,33 sekund. "Nastavil jsem burst mode, čekal na tu správnou sekundu, zkřížil prsty pro štěstí a stiskl spoušť. Chvíli to trvalo, ale snímek jsem tam našel", napsal DYLAN O'DONNELL na svém blogu věnovaném astrofotografii.

Užiteční elektroničtí průvodci pro tablet: EOS 750D, 760D a EOS M3

Aplikace návod na ovládání fotoaparátu Canon EOS 750D a EOS 760D a EOS M3Možná jste zaznamenali, že Canon vám k řadě fotoaparátů EOS 700D, EOS 750D a EOS 760D dodává na DVD průvodce ovládání fotoaparátu a základní návod pro fotografování (taky v EOS 1200D). Bohužel jste v takovém případě byli připoutaní k počítači. Nyní Canon přenesl podobný koncept do telefonů a tabletů, takže průvdoce o velikosti cca 120 MB si můžete mít s sebou do terénu.

Jan Březina doporučuje, jak fotografovat v USA a nakupovat fototechniku

FOTOEXPEDICE KalifornieS Honzou pořádáme fotoexpedice do celého světa, a tak mě zajímalo, co jej na tom cestování s focením dohromady vlastně baví. A v rozhovoru jsem se nevyhnul taky dotazům na nákup fototechniky v USA, který byl v minulosti hodně dotazovaný na našich klubech, ale jak to vypadá dnes? Vyplatí se to? A je cestování v USA dražší než v Evropě?

Nejlépe se fotografuje v toskánské mlze, co si vzít za výbavu s sebou?

Fotoexpedice, které pořádáme od roku 2009, vás zavedly do všech zajímavých fotografických koutů planety. Byli jsme s vámi na Islandu, Indonésii, ale také na Kladské nebo Českosaském Švýcarsku. Každé místo má své typické scény; do Toskánska jezdíme na krajinářských photoworkhop a za mlhami. Co by jste si měli na takovou cestu vzít s sebou?

Videonávod: jak ovládat Canon EOS 1200D, důležité rady a tipy

V jedné recenzi při dlouhodobém testování zrcadlovky EOS 1200D jsem zmínil, že tento fotoaparát je sice řazen do amatérské řady zrcadlovek Canonu, přesto jsem s jeho používáním a ovládáním a celkovou ergnonomií spokojený. V tomto videonávodu bych vám chtěl ukázat několik rad a tipů, jak fotoaparát Canon EOS 1200D ovládat.

První pohled: rozbalování a ergonomie zrcadlovky Canon EOS 1200D

Srovnání EOS 100D a EOS 1200DTato druhá nejmenší zrcadlovka Canonu model EOS 1200D může být prvním fotoaparátem, který si jako fotografové - amatéři - vybíráte při přechodu z automatů. Ve videorecenzi, která je první z recenzí a testů, vám představujeme EOS 1200D: zaměříme se zejména na ergonomii a základní ovládání.

Fotografický program s vítězi pořádaný Czech Press Photo pro veřejnost

autorská beseda Jan Zatorský Každodenní životFOCUSCLUB.CZ vás srdečně zve na seriál akcí pořádaných organizátorem fotosoutěže Czech Press Photo. Po vyhlášení výsledků letošní výroční 20. soutěže následuje řada akcí pro veřejnost, kde autoři a vítězové některých kategorií Czech Press Photo představí to nejlepší ze svých fotografický portfólií. Budou následovat workshopy, přednášky, semináře, zde je jejich termínovník.

Šílení fotografové ještě nevymřeli, se svými čtyřstovkami zírají k nebi...

Focení na letištiNechceme pořád jen vážně debatovat o tom, jestli je lepší Canon(Club) nebo Nikon(Club), ale rádi vám zprostředujeme střípky ze života fotografů, které vás musí potěšit a přimet k úsměvu.

Pozvánka: FOTOEXPEDICE Kladská a Mariánské lázně

FOTOEXPEDICE Kladská a Mariánské lázněPřipravili jsme pro vás členy našich fotoklubů další dva termíny FOTOEXPEDICE Kladská a do Mariánských lázní. Každy rok 2x jezdíme do této rešelinové oblasti, abychom společně v nádherné přírodě na západu Česka udělali typické fotografie pro místní podnebí.

Šedý neutrální, proměnlivý šedý neutrální a šedý přechodový fotografický filtr v praxi

Neutrální šedý fotografický filtrSvětlo je dobrý služebník, ale zlý pán. Když je jeho charakter a množství ideální, všichni se radují. Když je světla příliš, musíme si pořídit fotografický filtr, abychom množství světla buď: celkově nebo v části obrazu, dokázali omezit a snížit tím dynamický rozsah scény. Náhradou může být HDR, ale jen v omezených případech.

Focení s mobilem: Google Camera zase o něco lepší, ale Instagram to není

Google Camera fotit s mobilemNa našich fotografických klubech se chceme také věnovat focení s mobilem, protože ten máme na rozdíl od "velkého" fotoaparátu stále s sebou. Google tento týden uvolnil novou verzi své aplikace Google Camera verze 2.1.037.

Fotokurz focení s blesky CANON, NISSIN a METZ

Fotokurz focení s blesky Canon NISSIN a METZCanonClub pro vás připravil další fotokurz - focení s blesky Canon, NISSIN a Metz. Na kurzu se naučíte perfektně ovládat tuto náročnou disciplínu, takže budete s jistotou fotit portréty, dětí, zvířata, produkty v interiéru a exteriéru - vše focení se systémovým a interním bleskem.

Fujifilm hledá promotéry a fotografické nadšence

Fujifilm clubDíky úzké spolupráci našeho fotografického Clubu se společností FUJIFILM se nám dostalo několika informací, které se vám snažíme tímto předal co nejdříve. Společnost Fujifilm Europe GmbH v ČR hledá nové lidi do svých řad, máte na to jen 8 dní! Více informací v článku.

Herbert Slavík: Dvacet let v Česku - pro fotografy studnice zkušeností

recenze Kniha Herbert Slavík 20 let v českuDvacet let v Česku Herberta Slavíka je 186stránková kniha většinově s politickým podtextem. Slavík v ní uveřejnil mix fotografií politické scény po roce 1989, z části portréty osobností, a nakonec pár snímků ze sportu. Osobně bych ji doporučil každému, kdo potřebuje studovat dokumentární a reportážní fotografii.

Fotobanky jsou ztráta času nebo šance na dobrý příjem?

jak fotit pro fotobankyLíbil by se vám příjem, aniž byste nemuseli nic dělat? Máte dostatek kvalitních fotografií? Jste ochotni věnovat ze začátku více času budováním svého portfólia?

Pozvánka na workshop Michala Szydlowského

(c) Michal SzydlowskiMichal Szydlowski, který fotí Canonem, pořádá zajímavý worskhop glamour a portrét, a to už 1. srpna v Ostravě. Protože práci Michala dobře známe, chceme jej podpořit touto pozvánkou. Michal fotografie glamour, portréty a svatby.

Jak poutavě vyfotit kvetoucí strom nebo solitér

Jak fotit stromy

Fotografování solitérů se speciálně nevěnuji, ale o fotografování samostatných kvetoucích ovocných stromů se pokouším několik let. Láká mě totiž to, že podmínky pro získání nejzajímavějšího snímku solitéru trvají několik málo dní; a k tomu se musí vydařit počasí, musíte mít perfektně zvládnutý postup - a o tom je tento článek. Když se to nepovede, čekáte další rok, další rok... Co udělat pro to, aby se to povedlo? O to se s vámi chci podělit.

Nový firmware pro EOS 5D Mark III už existuje

EOS 5D Mark IIIInformace o novém firmwaru pro EOS 5D Mark III se už objevily na internetu a na produktové stránce samotného Canonu. Zatím ovšem jen informace. Spekulovalo se, že nový firmware bude na konci dubna a vypadá to, že se to podaří splnit.

Další energie pro systémový blesk - Nissin Power Pack PS 8

NISSIN Power Pack PS 8Nissin představil bateriový zdroj pro posílení výkonu externích systémových blesků. Připojit jej můžete nejen k firemním Nissinům ale podporuje také Canon, Nikon a Sony - dodávají příslušné kabely.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.