Nové zprávy ve fotografii

XIII Lukáše Dvořáka

XIII Lukáš Dvořák fotografie kniha Leica galleryNadcházející podzim si zaslouží trochu zpomalit, zasnít se, zahřát… Tohle vše vám může nabídnout výstava fotografa Lukáše Dvořáka s názvem “XIII”.

Stejně tak se jmenuje i kniha jeho černobílých fotografií plných života, promyšlených detailů a žen, kterou si můžete zakoupit na našem eshopu. Výstavu si můžete prohlédnout až do 19.11.2023 v prostorách Leica Gallery v Praze a knihu zakoupit v distribuci.

30. června začíná výstava Antonína Kratochvíla blízko Zlína - Napajedla

Výstava Omakžiky Antonín KratochvílVýstava Antonína Kratochvíla s názvem Okamžiky bude zahájena 30. června v Muzeu Napajedla. 30. června bude probíhat také od 18 hodin vernisáž a výstava potrvá do 14. září 2022.

Více informací najdete na muzeijní stránce.

Jindřich Štreit vystavuje virtuálně v galerii

Virtuální Výstava Jidřich ŠtreitV době pandemie je obtížné se dostat na nějakou kulturu nebo výstavu. Ve fotografii to platí také, takže fotografických výstav je poskrovnu a výstvní sítě buď odkládají termíny nebo výstavy kompletně ruší. Je pochopitelné, že se objevují vlaštovky ve formě virtuálních výstav. Navštívit je můžete kdykoliv a odkudkoliv.

Quintin Lake pět let fotografoval pobřeží Velké Británie a Skotska se stanem a dvaceti kilogramy zásob

Quintin Lake fotografoval pobřeží Velké Británie rozhovorČeský rozhlas přinesl rozhovor s fotografem, který si zaslouží naši pozornost. Původně architekt se vydal na pětiletou pouť zakončenou v polovině září. Quintin Lake putoval po pobřeží Velké Británie a Skotska se stanem a dvaceti kilogramy jídla, satelitním telefonem, pitím a fotovýbavou. Fotil nejvíce ráno a večer a po pěti dnech se uchýlil do ubytování, aby se vysušil a dobil baterie. Svůj příbeh vypráví v Českém Rozhlase.

Můj otec Antonín Kratochvíl, film a výstava

Těsně po smyšlené koronavirové krizi jsem opustit stěny svého domu a vyrazil do kina na více než komorní promítání nového filmu Můj otec Antonín Kratochvíl pro média. Čeští producenti v něm poskytli zpovědnici válečnému fotografovi Antonínovi Kratochvílovi, a na první pohled překvapivě, dost prostoru také jeho synovi Michaelovi.

Olympus vystavuje fotografie ambasadorů v Czech Photo Center

Výstava fotografií Olympus ambasadorůDo 13. ledna 2019 si můžete v Czech Photo Center prohlédnout fotografie ambasadorů značky OLYMPUS z celého světa. 25 fotografů vystavuje přes 100 fotografií z různých fotografických disciplín. K vidění jsou reportáže, sportovní fotografie, portrét a příroda. Nejvíce ale mohou návštěvníka zaujmout spíše inscenované noční fotografie dronu nebo studiová alba instagramového blogera Stanislava Puchkovského, známého spíše jako pod nickem Sean Archer. Je bezpochyby největší hvězdou výstavy.

FOTOEXPO2018: festival plný fotografie a cestování

Fotoexpedice fotografické poznávání světaRedakce FOCUSCLUB.CZ vá srdečně zve na největší festival fotografie FOTOEXPO, která probíhá 20. října v sobotu v Praze. Kromě festivalu se můžete přijít podívat také na Cestovatelskou sekci, kde jsou partnerem Fotoexpedice. Již šestý ročník veletrhu a festivalu současné fotografie bude zahájen v sobotu 20. října 2018 v Národním domě na Vinohradech. Novinkou letošního ročníku je sekce Cestovatelské fotografie.

Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Manfrotto bude dovážet na český a slovenský trh EKG21

Nová distribuce produktů Manfrotto EKG21

Dlouhé roky dovážela na český trh Manfrotto společnost HAMA, nově přejde tato značka - a spousta dalších - pod křídla společnosti EKG21, která je dceřinou společností EKG z Hradce Králové. Nabízím krátký článek o distribučním trhu v ČR a Slovensku. Ke změně distributora značky Manfrotto se schylovalo asi dlouho, protože skupina VitecGroup Italia vlastnila značky Gitzo a Manfrotto (a obrovskou spoustu dalších).

Canon představil nové zrcadlovky Canon EOS 2000D a EOS 4000D. Nahradí EOS 1300D

Srovnání Canon EOS 4000D a Canon EOS 2000DV proudu informací uvolněných s novými produkty Canonu, uspořádala společnost tiskovou konferenci. Protože jsem produkty chtěl mít v ruce, než o nich něco napíšu, vydal jsem se prozkoumat, zda novinky stojí za řeč. Představeny byly 4 nové produkty: fotoaparáty zrcadlovky EOS 2000D, EOS 4000D, bezzrcadlovka EOS M50 a blesky Speedlite s motorovou hlavou. V tomto článku chci upozornit na zajímavé věci kolem zrcadlovek Canon EOS 2000D a EOS 4000D.

Canon představil další bezzrcadlovku EOS M50. Má 4K video, el. hledáček a 24 mpixelů

Novinka Canon EOS M50 bezzrcadlovkaCanon představil další bezzrcadlovku s označením Canon EOS M50 - má 4K video, el. hledáček, otáčecí displej a 24 mpixelů. Z celé zprávy vyplývá, že je určena začínajícím fotografům, aby konkurovala kvalitním mobilům. Otázka na místě teď je: zda to bude stačit a jaké výkonné fotoaparáty má Canon pro pokročilé fotografy, kteří nechtějí nebo nemohou fotit zrcadlovkou.

Fotovýstava: David Gaberle Na Prahu Prahy fotografické

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura streetDavid Gaberle vystavuje své fotografie Prahy v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na pražském Karlově náměstí. Výstava se koná do 27. Února. Výstav, vernisáží a akcí kolem fotografie je v Praze opravdu hodně, proč tedy vidět tu Davidovu?

TAMRON v USA zavádí Tamron VIP Club

Tamron VIP ClubTamron VIP Club má pro Američany zajímavou nabídku. Pokud používáte více objektivů TAMRON, můžete se přihlásit do Tamron VIP Clubu a získat výhody, třeba slevy na dopravu, slevy na nákup dalších objektivů TAMRON apod. U nás se zatím nic takového nechystá.

Prodejce fototechniky AARON je v insolvenčím řízení. Co dělat se zárukami?

Prodejce fototechniky AARONZnámý prodejce fotografické techniky AARON sídlící v centru Prahy je v insolvenčním řízení, o které požádal sám obchodník. Jaké to může mít důsledky pro fotografy zákazníky?

Canon představil šestého člena plnoformátových zrcadlovek EOS 5D Mark IV

fotoaparát zrcadlovka DSLR Canon EOS 5D Mark IV Je to přesně na den 11 let a tři dny, co byl představen legendární model Canonu EOS 5D, který si vydobyl pevné místo mezi fotografy a otevřel novou kapitolu pro fotografy, kteří před tím neměli možnost za rozumné peníze koupit plnoformátovou zrcadlovku. Nyní Canon představuje model EOS 5D Mark IV, který je nejnižším modelem zrcadlovek zvládajícím video 4K, ale hlavně obsahuje wifi a GPS moduly, které jsme poprvé měli možnost využít. A že jsou užitečné, to je bez debaty.

Prodeje kompaktních fotoaparátů padají; slevy na dohled?

Když se před několika lety objevila první varovná čísla z analytických firem o poklesu prodejů fotoaparátů (všech), bylo zcela zřejmé, že pokud výrobci rychle nezareagují, jejich propad se bude dále prohlubovat. Nestalo se a kategorie kompaktních fotoaparátů je pod drtivým tlakem Apple iPhone a Samsung S7...

Fotograf Karel Cudlín: černobílý výlet do minulosti, výstava v Praze

Fotografické výstava Karla Cudlína v Praze v galerii Václava Špály 2016Výstava Karla Cudlína na Národní v Galerii Václava Špály bude otevřena ještě do 28. srpna. Kdo jste na ní ještě nebyl, určitě běžte, kdo jste byl, běžte znova. Stojí to za to a stojí za to jeho černobílou fotografii studovat a vidět. 

Tipněte: Canon EOS 5D Mark III + EF 24-105 + blesk 430EX III-RT + tiskárna PIXMA PRO-10

Tak si tipněte. Za kolik získáte full frame, A2 tiskárnu, univerzální objektiv, papíry, fotobatoh a ještě kartu v ČR? A za kolik ji dostanete ve stejné sestavě v USA? Největší prodejce v USA v New Yorku B&H nabídl výhodný balík s velkou profi foto tiskárnou, ale ještě k tomu cashback. Nabídka platí do 30.4. Kdybych tam bydlel, neváhal bych.

Trabantem do posledního dechu, podívaná i pro fotografy

Dan Přibáň Trabantem do posledního dechuPrvní dvě zdokumentované cesty Dana Přibáně po světě "Trabantem napříš Afrikou" a "Trabantem napříč jižní Amerikou" u nás vzbudily oprávněně významný ohlas. A bylo to nejvíce projevenou odvahou, odhodláním a v neposlední řadě očekáváním, zda symboly socialistické NDR - Trabanty - vůbec dojedou. Poslední Přibáňova cesta: "Trabantem do posledního dechu" se už liší. Je o lidském příběhu, je lépe zpracovaná, a kupodivu stále neokoukaná.

Metz mecablitz 44 AF-2 digital nově s diodou a HSS

Systémový blesk Metz mecablitz 44 AF-2Vypadá to, že 75 let stará německá firma Metz se dostala z nejhorší šlamastiky a insolvence, a bude pokračovat ve vývoji a výrobě. Od konce roku 2014 jsme nemohli zaznamenat žádné významné produkty, teprve nedávno se objevila nová verze střední řady systémových blesků Metz 44 AF-2.

Jak se vyrábí FUJIFILM X-T10, video

Video, jak se vyrábí FUJIFILM XT-10 pohled do továrny

Nahlédněte do továrny, jak se vyrábí FUJIFILM XT-10. Tento robustní fotoaprát může použít závěrku a 1/32000 sekundy, má 16 megapixelový čip a rychlost snímání 8 snímků za sekundu.
 
 
 

Canonisti nafotili největší panorama všech dob, má 365 Gpixelů

Jak vytvořit největší panorama na světě

Do Guinnessovy knihy rekordů  Guinness World Record bylo zapsáno největší panorama vytvořené fotografy v pohoří Mount Blanc v naší Evropě. Skupina fotografů in2white nafotila ve výšce 3500 m.n.m. celkem 365 gigapixelů, celkem potřebovali udělat 70 tisíc fotografií v minus 10 stupních.

Hasselblad Master of Photography představila vítěze, a stojí to za to

PRODUCTS INSPIRATION SUPPORT ABOUT OUR WORLD MY HASSELBLAD Hasselblad Masters' Competition Lars Van De Goor, Winner 2016 Landscape/NatureHasselblad Master of Photography představila deset vítězných snímků, podívejte se na všechny vítězné fotografie.

Pirelli kalendář 2016 nafotila letos Annie Leibovitz úplně naruby

Robert Scoble from Half Moon Bay, USA - Annie Leibovitz at her SF exhibitionOd roku 1964 existuje tradice a výzva nejlepším fotografům: firma Pirelli najme nejlepšího z nich v daném roce a ten pro ni nafotí prestižní kalendář na další rok. Letos si Pirelli vybrala známou a exkluzivní Annie Leibovitz. Ovšem výsledek vzbudil rozruch, protože nový kalendář roku 2016 naprosto vybočuje z tradice.

Nejhorší noční můra: když fotograf okrádá fotografa (doplnění)

Autorské právo ve fotografiiNa sociálních sítích se snadno vzedme vlna protestů a pohoršení proti někomu, kdo fotografovi ukrade jeho práci. Jasně, řeknete si: mnohdy se nejedná o nějaká veledíla, mnoho z nich ani není nikdy vytištěno. Ale je to porušení dohody, zákona. Známé jsou případy pana Antonína Svobody ze Žatce a jiných. Většinou je komunita donutí fotku stáhnou, přiznat barvu a zalézt někam do díry a chodit kanály. Nejhorší jsou ale podle mě případy, kdy fotograf okrádá jiného fotografa.

Ukradená profi Canon výbava, pomozte ji najít - EOS 5D MK II, 70-200, 135 f/2, AppleBook...

Ukradená výbava Canon EOS 5D Mk II, EF 70-200Vážení členové CanonKlubu. Někdy nejsou zprávy dobré. Jednomu našemu Canonistovi ukradli profi fotovýbavu. Buďte obezřetní k *ultra* lákavým nabídkám na fotobazarech. U nás na fotobazaru to nehrozí, tady si to ohlídáme. V článku seznam a sériová čísla! Sdílejte.

Manuální Canon F1 v dřevěné variantě - skvost

Canon F-1 manuální filmový fotoaparát

Občas si tady na CanonKlubu zavzpomínáme na staré dobré časy. Proč ne? Vždyť principy fotografie s snímání obrazu jsou stejné skoro sto let. Mění se jen "kulisy", jak říká klasik. Dnes vám představíme dřevěnou variaci strarého filmového manuálního fotoaparátu Canon F-1.

Boj o megapixely pokračuje: 50mpix Canon EOS 5DS a EOS 5DS R, srovnání s EOS 5D Mark III

První informace o novém modelu EOS 5Ds 50 megapixelůCanon nejenže dohnal Nikon D800(E), ale ještě jej o dost velký kus přeskočil, nabídl 50megapixelový model do fullframe řady EOS 5D. V současnosti má tak 5D rychlejší a citlivější EOS 5D Mark III, pomalejší, ale s vysokým rozlišením EOS 5DS a bez low pass filtru EOS 5DS R. Více informací o nových modelech v článku.

100 nejlepších fotografií roku 2014 podle The New York Times

Tyler Hicks/The New York TimesNa konci roku se vždy bilancuje a v této souvislosti se vynořují také nejlepší fotografie uplynulého roku. Jeden takový katalog jsem objevil u The New York Times a najdete v něm 100 nejlepších fotografií roku 2014 podle jeho obrazových redaktorů.

Roman Vondrouš, vítěz kategorie CPP Sport 2014: "Začínal jsem s focením mašinek"

Roman Vondrouš vítěz Czech Press Photo 2014Ač by se to nezdálo, několikanásobný vítěz fotografické soutěže Czech Press Photo Roman Vondrouš začal v mládí fotografovat mašinky na film, dokonce k natáčení se na čas přiklonil. Stejně u něj ale nakonec vyhrála fotografie. Dnes agenturní fotograf ČTK a také držitel World Press Photo z roku 2013 besedoval včera na Staroměstské radnici.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.