Vzniká další konkurence Adobe Lightroom: ON1 Photo RAW

Vzniká další konkurence Adobe Lightroom: ON1 Photo RAW

Vydáno: 27. 4. 2016
Autor: martinkamin

Produktu Adobe Photoshop Lightroom dýchá na záda hned několik aplikací. Zatímco Apple oznámil v roce 2014 ukončení vývoje Aperture, na platformě Windows začíná houstnout atmosféra. Lightroom musí čelit stále více aplikacím jako Capture One Pro, DxO Optics, Affinity Photo, Raw Therapee, Corel AfterShot Pro atd. Do toho se na koci roku přidá novinka: ON1 Photo RAW.

Se spuštěným přechodem Adobe Lightroom na cloud se ozvala nemalá skupina fotografů, že tento režim jim nevyhovuje. Je to logické. Koupíte si fotoaparát, řekněme s 5letým cyklem obměny a lincenci na Lightroom. Není tedy důvod kupovat v rámci předplatného na cloudu stále novou verzi, když ta stávající funguje i se stávajícím fotoaprátem.

Ušetřit tak můžeme i deset tisíc za tři roky. A za to je jedno dobré sklo.

Na Adobe se tak tlačí stále více firem s vlastními produkty. Jsou to necloudové i cloudové aplikace, u necloudových tedy koupíte sériové číslo, nainstalujete a používáte, jak dlouho se vám chce. Když chcete novou verzi, koupíte si upgrade. Editor RAW fotografií ON1 Photo RAW se vydal cestou předplatného na rok - bude stát 150 USD (3600 Kč).

ON1 Photo RAW editor RAW fotografií

Takovou novinkou je - zatím jen oznámený - editor RAW fotografií ON1 Photo RAW. Stránky vývojářské firmy jsou tady.

Aplikace editor RAW fotografií ON1 Photo RAW provádí úpravy fotografií nedestruktivně, obsahuje tradiční možnosti úprav expozice, kontrastu, barev, stínů a světel, bude obsahovat přednastavené efekty úpravy například portrétů a také filtry. Podobně jako jiné aplikace na úpravu fotografií obsahuje nástroje pro rozmazání Lens Blur, retuš pleti Skin Retouching, úpravu dynamického kontrastu Dynamic Contrast, HDR Look. Používat má OpenGL a OpenCL (to aby se na práci maximálně podílela grafická karta).

Podívejte se na ukázkové video editoru RAW fotografií ON1 Photo RAW

Příklady prostředí editoru RAW fotografií ON1 Photo RAW

editor RAW fotografií ON1 Photo RAW

editor RAW fotografií ON1 Photo RAW

Editor RAW fotografií ON1 Photo RAW má být dostupný na konci roku. Cena zatím nebyla zveřejněna.

Nejedná se o katalog, takže fotografie pouze upravujete na místě, kde leží (nikam se neimportují) a podle ukázet by měl zvládat v reálném čase i RAWy velikosti 50 MB. Výrobce se na svých stránkáých chlubí, že se jedná o nejrychlejší aplikaci pro vyvolávání RAW fotografií. Musím ale připomenout, že rychlost není všechno, což lze krásně demostrovat na aplikaci Capture One, která je sice pomalá, ale krásně rendruje stíny a problémová zašuměná místa na fotografii.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.