Adobe ustupuje a připravilo Photoshop a Lightroom za 10 Euro měsíčně v klaudu

Adobe ustupuje a připravilo Photoshop a Lightroom za 10 Euro měsíčně v klaudu

Vydáno: 6. 9. 2013
Autor: martinkamin

Adobe Creative CloudAdobe ustoupilo - alespoň načas - z relativně vysokých poplatků za nabubřelé klaudové balíky, které fotografové nikdy nepoužijí - snížilo cenu na 9,99 Euro.

Do nového balíku zahrnulo pouze Photoshop CC, Lightroom 5, členství v Behance a 20 GB prostoru na cloudu. Jaké jiné varianty mají fotografové k dispozici?

Každý tuší, kam Adobe svými klaudovými službami mířilo. Úroveň pirátství jejich produktů jako je Photoshop, InDesign nebo Lightroom je obrovské. Adobe se klaudem snaží oddělit aplikace od samotného počítače a tím nelegální aplikace prostě nepřipojit ke klaudu a nedovolit jejich používání.

Cena klaudových balíků ale není úplně nízká. Obecně řečeno je začnete v režimu měsíčních poplatků přeplácet za 2-3 roky používání. Pokud máte předchozí verze, je to jakžtakž udržitelné, ale pokud jste na zelené louce a licence nemáte, musíte sáhnout - postupně - hluboko do kapsy.

Po uvedení Photoshop CC, tedy klaudové verze Photoshopu (nyní za 25 Euro měsíčně) a klaudové verze balíku Adobe Creative Cloud se strhla vysoká vlna nevole od fotografů. Adobe nám totiž vnutilo obrovitánský balík s Illustratorem nebo InDesignem, přitom jsme je jako fotografové vůbec nepotřebovali. Navíc Adobe řeklo, že poslední verze CS6 těchto aplikací už vyvíjena nebude a vše bude udržováno jen v klaudové verzi v režimu předplatného. Zaplať a používej.

Pokud budete číst tento článek někdy později v roce 2013, čerpal jsem ceny z Adobe Store. Ceny byly v září 2013 následující:

Adobe Cloud

Aktuálně platí pro český trh nabídka libovolné CS verze produktu za 25 Euro měsíčně. Můžete pak používat jakoukoliv aplikaci z balíku Creative Suite nebo 61,5 Euro (obě ceny včetně DPH) měsíčně za všechny produkty Creative Suite ve verzi Creative Cloud. Pokud máte nějaké starší verze CS, máte možnost první rok mít klaudové aplikace za 37 Euro včetně DPH.

Je to moc nebo málo? Každopádně po jakési letní katarzi se nakonec i v Adobe něco pohnulo a do nové - úžeji zaměřené nabídky pro fotografy se dostaly jen aplikace Photoshop CC, Lightroom 5, 20 GB disková kapacita, Behance a všechny nadcházející upgrady. (Lightroom totiž není možné koupit v klaudu jako samostatnou aplikaci).

Podle mých informací zůstane Lightroom ještě ve verzi 5 jako samostatná aplikace...takže řekněme do léta příštího roku? Jak to tipujete vy?

A co bych vám doporučil v této situaci dělat, abyste se vyhnuli drahému přeplatnému? Pro běžného amatérského fotografa je podlé mého ideální kombinace Lightroom 5.2 a současně Adobe Photoshop Elements. Máte tak vystaráno na několik let, případně do okamžiku než budete kupovat novou zrcadlovku nebo fotoaparát. Pak bude prostor zcela opustit Photoshop a pracovat jen s Lightroom.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.