Noční můra fotografa, nefunguje disk s fotografiemi. Co teď?

Noční můra fotografa, nefunguje disk s fotografiemi. Co teď?

Vydáno: 2. 2. 2018
Autor: martinkamin

Záloha fotografie nefungující pevný diskHledáte záchrannou brzdu, když už se nemůžete dostat na pevný disk? Moc vás nepotěším. Buď sáhnete pro zálohu nebo do archívu nebo zaplatíte horentní sumu za obnovu dat a fotografií. V tomto článku vás navedu k tomu, jak byste se k pevným diskům měli chovat, aby k jejich poruše docházelo co nejméně.

Věřte mi, platí tady 1000x vyřčené: zálohuj, zálohuj, zálohuj. Pokud tvoříte se svým digitální fotoaparátem a ukládáte své fotografie na pevný disk jako zálohu, věřte, že pevný disk je jedno z posledních mechanických zařízení počítače, a tedy je extrémně náchylný k havárii.

A samozřejmě tomu fotografové velice často pomáhají. Viděl jsem 2palcové externí disky připojené k notebooku padající na zem, viděl jsem je na stolečcích v poskakujícím vlaku nebo na klíně v autobuse. Všechny tyto situace prudce zkracují životnost disků a tedy život vašich fotografií.

Nechci se tady rozepisovat o tom, jaké všechny možnosti zálohy a archivace (ano, to jsou dva úplně jiné úkoly) existují, ale chci sepsat průvodce, jak byste se měli k pevnému disku chovat. Trošku odborněji jsem už o tom psal tady. 

3,5palcový pevný disk záloha fotografií

Srovnání letadla a pevného disku

Jak jsem napsal výše, pevný disk je mechanické a elektronické zařízení. Skládá se z rychle rotujících ploten poháněných motorkem, hlav, které informace čtou a zapisují, a plavou těsně nad povrchem ploten, a elektroniky.

Abyste si to představili: hlavy pevného disku se pohybují v takové výšce, jakoby tryskové dopravní letadlo letělo ve výšce 1 mm na Zemí. Pod hlavami se otáčí plotny rychlostí, kterou by proudové dopravní letadlo obletělo Zemi za 25 sekund. Ano ty rychlosti jsou extrémní, dnes už za hranicí newtonovské fyziky. Necháte takovou věc ťuknout o stůl? Já ne.

Video, jak funguje pevný disk

A takové mechanické součásti jste svěřili svá data a fotografie. Jak to udělat, abyste o ně nepřišli, případně, abyste maximálně oddálili jejich ztrátu?

  • Zálohujte na jiné zařízení (jiný pevný disk) nebo médium (cloud, páska)
  • Zálohujte na jiné zařízení (jiný pevný disk) nebo médium (cloud, páska)
  • ZÁLOHUJTE NA JINÉ ZAŘÍZENÍ NEBO MÉDIUM
  • Když jej zapínáte, vypínáte nebo máte připojený k počítači, neměl by se otřásat nebo by se s ním nemělo manipulovat. V ideálním případě jej položte vedle počítače nebo notebooku a po celou dobu s ním nehýbejte.
  • Nechávejte jej častěji běžet po delší dobu, aby měl šanci se dostat do správných provozních parametrů, teploty apod.
  • Když jej přenášíte vypnutý - podobně jako s fotoaparátem - nechejte dlouho stabilizovat jeho teplotu s okolím.
  • Pevný disk uchovávejte na místě, kde se zásadně nemění teplota.
  • Disk nepřehřívejte (funguje i zakrytý), ani jej nenechávejte pracovat v teplotách nízkých, ideální stav je, aby teplota disku v provozu byla kolem 30 až 45 stupni. Není dobré jej nechat promrznout a pak spouštět, tím jej ničíte.
  • Pamatujte, že stáří nad 3 roky výrazně přispívá k pravděpodobnému selhání pevného disku.

Popíšu vám jednu příhodu z poslední doby. Když jsem na začátku roku 2018 pracoval na jednom fotografické projektu, fotografie ležely na mém domácím serveru a já je postupně zpracovával v Adobe Lightroom. Zcela náhodou jsem se při zálohování dat kouknul seznam pevných disků (mám jich celkem šest) a s překvapením jsem zjistil, že jich systém nabízí pouze pět. Jeden chybí a nehlásí se do služby. Zkontroloval jsem konektory a připojení a nakonec restartoval počítač, a čekal, že se věc opraví, ale neopravila. Zaznamenal jsem podivné cvakání, které mě ujistilo, že někde něco není v pořádku.

Pevný disk přestal fungovat bez toho, že bych s ním cokoliv dělal, ani jsem jej nevypínal, ani nepřesouval, prostě uprostřed dne přestal fungovat. Byl to 10 měsíců starý disk.

A jak jsem dopadl? Díky tomu, že mám disky v tzv. Systému RAID 1 jsem prostě jen koupil jiný disk a vyměnil jej za ten vadný. Stálo to sice dva tisíce, ale data mám stále přístupná a fotografie na svém místě. Můžu pokračovat v práci, žádný stres.

A na závěr: počet chyb a riziko havárie je u pevných disků násobně, mnohonásobně, vyšší, proto velice pečlivě zálohujte své fotografie a chovejte se k pevnému disku ohleduplně.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.