Recenze a dlouhodobý test bezdrátového systému pro řízení blesků NISSIN Air

Recenze a dlouhodobý test bezdrátového systému pro řízení blesků NISSIN Air

Vydáno: 28. 11. 2016
Autor: martinkamin

Bezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý testNissin, který je u nás známý jako dodavatel systémových blesků, představil zajímavou skupinu novinek pro bezdrátové řízení blesků s přenosem TTL hodnot. Funguje tedy automatické TTL pro řízení výkonu blesků tak, jak jsme zvyklí u značkových blesků. Připravil jsem recenzi a test modelů pro Canon, a to konkrétně Air 1 a Air R - tedy vysílače a přijímače.

Profesionálové, fotografové používající blesky pro práci jsou většinou odkázáni na značky jako Canon, Nikon, SONY, případně alternativní tradiční a špičkové výrobce: PocketWizard,  Impact PowerSync16 nebo Vello FreeWave Fusion.

Jinou možností pro něj jsou produkty dalších společností, které se reverzním engineeringem pokouší dekódovat komunikační protokoly značkových výrobců  a vyrábět napodobeniny, třeba Yongnuo, Metz, Nissin, Phottix. Mnohdy za výrazně nižší ceny, mnohdy s různou kvalitou zpracování a fungování.

A jelikož ne každý fotograf si na začátku své praxe může pořídit řídící jednotku za 6-8 tisíc a k tomu blesky každý za 8-10 tisíc, na řadu se dostávají právě blesky a řízení alternativních výrobců.

Pokud nemusíte uvažovat o ceně, pak to máte jednoduché, vyberete si za 7000 korun řídící jednotku Canon ST-E2 Speedlite Transmitter (pro řízení světlem) nebo Canon ST-E3-RT Speedlite Transmitter (pro řízení světlem a rádiem) nebo podobně Nikon Wireless Speedlight Commander SU-800. Jednotku nasadíte na fotoaparát a blesky rozmístíte, kam potřebujete. Spárujete celou sestavu, rozdělíte si blesky do skupiny a pak můžete přímo od fotoaparátu řídit jejich výkon buď na TTL (v Canon E-TTL II, v Nikonu iTTL) nebo v manuálním režimu, přesně podle vašeho záměru (s flashmetrem).

Bezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý test

A nebo máte možnost zkusit za zlomek ceny alternativní řešení. Může se stát, že jsou hůře dílensky zpracované, hůře fungují, ale když nemáte bezednou kapsu...

Jednou z takových akternativních firem je NISSIN. Kromě systémových blesků Nissin Di700A, Nissin i40, Nissin i60A, Nissin Di866 nabízí také systém pro řízení systémových blesků Nissin Air. Ten pracuje nezávisle na fotoaparátech výrobců nebo blescích výrobců, a je určen pro všechny významné platformy: Canon, Nikon, SONY.

Jak funguje řízení blesků světlem u Canonu 

V první řadě je nutné připomenout, že fotografická těla Canon xxx, tedy Canon EOS 750D, Canon EOS 750D Canon EOS 7D Mark II, Canon EOS 80D a prostě všechny zrcadlovky a některé kompakty Canonu, mohou vzdáleně spouštět a řídit bezdrátově blesky. Bohužel v současnosti pouze světlem, které je emitováno z interního blesku. Tělo fotoaparátu (s interním bleskem nebo nasazeným externím) se pak nastaví jako master a ostatní blesky do režimu slave.

Canon i Nikon má navíc také možnost řídit blesky pomocí rádiového signálu, což je mnohem, mnohem lepší, ale systémové blesky Canon Speedlite 600EX-RT jsou moc drahé a navíc těla ***žádného*** z Canonů nemají v sobě podporu rádiového řízení blesků. Nikon to má v modelu Nikon D500 a blesku SB5000, a to je správná cesta.

Abyste uvedené problémy obešli, můžete si nechat své stávající systémové blesky. V minimální variantě, kterou vám budu popisovat, stačí, když máte fotoaparát Canon s paticí na blesk a jeden systémový blesk + Nissin Air 1 a Air R.

Jak funguje bezdrátové řízení Nissin Air

Řešení Nissin se skládá ze dvou části, vysílače Air 1 a přijímače Air R.  

Blesk nasadíte do patice Nissin Air R (trvalo mi chvíli, než jsem si zavedl takovou mentální pomůcku, že Air R je jako Remote, tedy jednotka pro blesk) a do sáněk fotoaparátu nasadíte bloček - řídící jednotku Nissin Air 1. Obě zařízení spárujete a pak už jen na řídící jednotce řídíte výkon, pokud potřebujete jiný a měření podle TTL vám nevyhovuje, což je hodně situací. Nastavování korekcí výkonu ovšem neprovádíte v menu fotoaparátu, ale na těle Air 1.

Řídící jednotka Nissin Air 1 komunikuje se vzdálenou jednotkou bezdrátově na rádiové frekvenci 2,4 GHz (jako wi-fi). Je potřeba si uvědomit, že samotné kódování je tajemstvím Nissinu, ale řízení, tedy E-TTL a E-TTL II (Canon) nebo iTTL (Nikon) je kompatibilní s jednotlivými výrobci, takže se přenáší.

Když jsem dostal první jednotky na test a recenzi, samozřejmě jsem zkoušel do kříže propojit tělo Canon s řídící jednotkou pro Nissin Air 1 a vzdálenou jednotku Nissin Air R pro Nikon s Nikon bleskem. Tohle řešení ale nefungovalo, ani na úrovni manuálního řízení, kdy by se měl posílat pouze povel na spuštění blesku a jeho výkon by se měl řídit ručním nastavením na blesku. Později mi distributor pro ČR poslal novější modely s novým firmwarem a ty už do kříže fungovaly, takže bylo docela příjmené použít další blesk jiného býrobce například pro vykreslení pozadí, blesk Nikon SB-800 se k tomu náramně hodil...

Jak rychle spárovat a nastavit bezdrátový systém Nissin Air

Vypnutou řídící jednotku Nissin Air 1 zapnete přidržením vypínacího/zapínacího tlačítka a prostředního tlačítka S po dobu tří a více sekund. Vypnutou slave jednotku Nissin Air R zapnete přidržením vypínacího/zapínacího tlačítka po dobu alespoň tří sekund, jednotka začne pípat a jakmile se obě zařízení najdou a spárují, zůstane blikat pouze červená  kontrolní podlouhlá dioda. Na jednotce Air R můžete měnit pomocí dvou voličů kanál komunikace (1-8, Auto) a skupinu, do které blesk nasazený na tuto jednotku patří (A-B-C). Na vzdálenou jednotku Nissin Air R nasadíte blesk v režimu TTL.

Nissin Air 1 popis těla vysílače

Vysílač označovaný jako Nissin Air 1 má v horní části plochy velký displej, nikoliv řádkový, ale pouze indikační; pouze podsvěcuje ty části displeje, které jsou aktivní, takže například korekce výkonu se nezobrazí jako číslo na displeji. Patice vysilače je kovová. Zámek pro upnutí na sáňky blesku je tlačítkový.

Bezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý test
Čtyři tlačítka slouží ke změně:

  • Režimu (Mode)
  • Volby s kruhovým voličem
  • Vypínač
  • Spouštěč záblesku

Displej nese informace o jednotlivých (3) kanálech, výkonu řízenému buď TTL (TTL) nebo v manuálním režimu M (M) a také lze na dálku ovládat zoomování hlavy systémového blesku (Z).

Pomocí kruhového voliče a středového tlačítka “S” můžete zvolit jednu skupinu blesků, a buď ji vypnout nebo vybrat, případně vybrat a ovládat výkon všech tří skupin. Výkon lze volit po půl clonách, tedy od nuly, do -2 po půl cloně a do +2 po půl cloně. Když vyberete všechny tři skupiny, můžete jejich výkon upravit najednou u všech současně.

Stisknutí vypínacího tlačítka se kontrolka rozsvítí žlutě a Nissin bude pípat, při každé změně zoomu hlav blesků nebo odpálení blesků.

Abyste si ověřili fungování soustavy - zda se přenáší signál, můžete pomocí tlačítka se symbolem blesku provést kontrolní záblesk (přímo od fotoaparátu z jednotky Nissin Air 1).

Pro Nikon, Canon a SONY jsou těla vysílače Nissin Air 1 totožná. Liší se pouze uspořádáním kontaktů na hot shoe (sáňky pro blesk).

Bezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý testBezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý test
Nissin Air R popis těla přijímače

Nissin Air R má podobný tvar a velikost jako vysílač Nissin Air 1, jen méně tlačítek. Hlavně dva ovladače pro kanály a skupiny blesků, vypínač/zapínač, sáňky na samotný blesk a PC konektor na spouštění jiných zařízení. Obsahuje:

  • v horní části kovovou patici pro blesk (horní část),
  • dvě kolečka pro nastavení skupin blesků (A-B-C) a komunikačního kanálu (1-8, Auto),
  • vypínač
  • malý světelný pásek, který bliká v případě, že máte systém spárovaný,
  • patici na zasunutí Nissin Air R do sáněk blesku s upínacím kolečkem (to mají NISSIN blesky obecně)
  • maličkou vklápěcí plastovou oporu, takže NISSIN Air R postavíte i s bleskem na pevnou podložku. Je to ale hodně nestabilní řešení,
  • a patici na synchronizační kabel k blesku ve studiu.

Pro Nikon, Canon a SONY jsou těla vysílače Nissin Air 1 totožná. Liší se pouze uspořádáním kontaktů na hot shoe (sáňky pro blesk).

NISSIN Air 1 s bleskem můžete upevnit nejen nejen do sáněk blesku, ale také na 3/8 závit, který najdete běžně na stativech ve studiu, což se hodně hodí. Já jsem to využil ihned, jakmile mi vítr shodil stativ s NISSIN Air R, bleskem a deštníkem na zem, takže plastová patice se okamžitě vylomila.

Bezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý testBezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý test

Nissin Air 1 se upevňuje na fotoaparát nasunutím do sáněk blesku. Pro jeho vysunutí stisknete tlačítko Unlock a tělo vysílače vysunute směrem k sobě ze sáněk.

Praktické používání Nissin Air

Pokud máte obě jednotky spárovány, nasazen blesk a Nissin Air 1 nasazen na fotoaparátu, můžete začít fotografovat. V jednoduché scéně s jedním bleskem můžete snadno jeho výkon regulovat v rozsahu -2 EV až +2 EV pro TTL a pro každý kanál, nebo v manuálním režimu 1/128, 1/64, 1/8, 1/4, 1/2 a 1/1 a jako třetí možnost vám dovolí zoomovat hlavu blesku od 24 do 200 mm, což pokrývá celý rozsah moderních systémových blesků. Navíc je to funkce, která se hodí a nemají ji ani originální výrobci...

Pokud budete potřebovat rychle nastavovat například korekci expozice na vysílači Nissin Air 1, musíte si zvyknout na ovládání, jež je poněkud jiné, než byste očekávali, tlačítka musíte mačkat v jiném pořadí, ale asi je to jen věc zvyku.

Kolečko na vysílači Nissin Air 1 hodnotím jednoznačně kladně, velice urychluje nastavení korekcí. Užitečné mi také připadlo, že jsem mohl vypnout zvukovou indikaci dobití blesku na vysílači. Komplikaci jsem při focení viděl většinou na jasném otevřeném slunci, kdy nastavení na vysílači nebylo skoro vůbec vidět, musel jsem si jej nejdříve zastínit.

Spouštění fungovalo někdy s výpadky. Zjistil jsem, že na vině byly asi vybité baterie, takže na to je potřeba dávat pozor a mít dostatečnou zásobu nových s sebou.

Příklady fotografí, které jsem pořídil pomocí této sestavy, těly Canon EOS 5D Mark IV, Canon EOS 1DX Mark II, Canon EOS 700D, Canon EOS 5D, bleskem Canon Speedlite 580EX II, Nikon SB-800.

Galerie Fotoexpedice Benátský karneval únor 2016

Fotoexpedice Benátský karneval a Burano

Fotoexpedice Benátský karneval a Burano

Fotoexpedice Benátský karneval a Burano

Galerie Focení svatby, Augustine Hotel, Praha

Focení svatby, Praha, profesionální fotograf Martin Kamín, http://fotograf-praha.kamin.cz Focení svatby, Praha, profesionální fotograf Martin Kamín, http://fotograf-praha.kamin.cz

Focení v exteriéru, portrét 2016 (fotografie je upravena ve Photoshopu)

Fotografování portrétu, profesionální fotograf Praha http://fotograf-praha.kamin.cz

Výhody Nissin Air

  • jednoduché ovládání,
  • můžete vzdáleně ovládat zoomování hlavy blesku, což nedokážete ani s originálními blesky a ovládáním výrobce,
  • funguje na rádiových vlnách, takže snadno můžete spouštět ve složitých urbanistiských prostorách nebo halách,
  • rychle se zprovozní,
  • cena.

Nevýhody Nissin Air

  • plastové sáňky na Nissin Air R, hned jsem je ulomil,
  • zobrazení na stavovém displeji Nissin Air 1 je ve venkovním prostředí na slunci téměř nemožné,
  • použití baterií AAA sice šetří prostor, ale moc nevydrží (zejména v zimě venku),
  • jakmile se baterie AAA vybijí, nikde se to neindikuje, nic nepípá, prostě přestane reagovat,
  • nefunguje dobře s dobíjecími články Ni-Mh,
  • neumí synchronizaci na kratší časy než Xsync.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.