Recenze: stativ GIOTTOS MT 8281 a kulová hlava MANFROTTO MH055

Recenze: stativ GIOTTOS MT 8281 a kulová hlava MANFROTTO MH055

Vydáno: 29. 4. 2016
Autor: martinkamin

Postavit sestavu vhodného stativu a hlavy není nutně záležitostí jedné značky. Díky jednotné matici 3/8 šroubu můžete podobně vybavenou hlavu použít na libovolném stativu. A tak se otevírá možnost sestavit z kombinace dvou výrobců jednu sestavu a využít tak například sezónních akcí. V tomto článku najdete recenzi stativu  GIOTTOS MT 8281 a kulové hlavy MANFROTTO MH055 s destičkou Q5.

Stativ a hlava se loni přestaly vyrábět, to ale nemění nic na tom, že ještě nedávno byly v nabídce prodejců, a tak bylo možné oba špičkové produkty zkombinovat do robustní sestavy

Sestava, kterou jsem sestavoval pro kolegu fotografa je určená na focení krajiny a architektury. Proto je delší (přes 80 cm) a těžší 3,5 kg. Dodává tam fotografovi jistotu opravdu stabilního uchycení i těch nejtěžsích kombinací bojektivů a fotoaparátů.

Tuhost sestavy je dána primárně tím, že stativ je tříčlánkový a trubky mají dva palce, a má nosnost 12 kg. Ke stativu bych se nerad opakoval - recenzi stativu Giottos MT8281 už jsem publikoval tady na FOCUSCLUB.CZ Jedná se o velký uhlíkový stativ pro vyšší fotografy s nostností 12 kg, vyrobený z 6vrstvých uhlíkových trubek.

recenze stativu Giottos MT8281

Hlavu jsem vybíral poměrně dlouho, abych k tomuto kvalitnímu stativu přidal kvalitní hlavu. Stabilita sestavy se odvíjí pochopitelně od jejího nejslabšího prvku. Pro 12 kg se nejvíce hodila kulová magneziová hlava MANFROTTO MH055. Má hmotnost 1 kg a na těle celkem tři 4 ovládací prvky. Pro horizontální otáčení (panoramata, švenky), hlavní upínač koule, pro nastavení tenze hlavního upínače a zámek pro přesnou vertikální fixaci. Nejvíce toho můžete vidět na videu v této části video recenze.

Destičku jsem zvolil Q5, protože má pekně ovladatelný zámek s upínákem a tři vodováhy. Destička má průřez podle standardů Manfrotta, takže arcaswiss použít nemůžete. Upevnění objektivu je zřejmé, jednoznačné a i když jej neutáhnete upínákem, neměl by vám vyjet z hlavové destičky.

Videorecenze, ukázky stativu GIOTTOS MT 8281 a kulové hlavy MANFROTTO MH055 s destičkou Q5

Pozitiva a negativa hlavy MANFROTTO MH055

Hlava je robustní a výborně dimenzovaná. Všechny prvky běhají správně a plynule. Koule není zapouzdřená. Výhradu bych měl k velikosti a uspořádání ovládajích prvků. Pro větší ruku nebo fotografa v rukavicích je někdy problém nastavit správně tenzi, protože ovládací šroubek se třemi křídly je moc maličký. Takže se nakonec v zimě raději uspokojíte s jedním nastavením. Vysouvací zámek pro destičku funguje bezvadně a jeho chod je čistý a jistý, nemůže destičku s objektivem špatně zasunout, buď vjede do zámku správně nebo nikoliv. Není tam možnost omylu.

recenze kulové hlavy Manfrotto MH055 Q5

recenze kulové hlavy Manfrotto MH055

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.