Canon má nové dva stabilizované objektivy 24-70 f/4 a 35 f/2

Canon má nové dva stabilizované objektivy 24-70 f/4 a 35 f/2

Vydáno: 7. 11. 2012
Autor: martinkamin

Canon EF 24-70 f/4L IS USMCanon představil dva nové stabilizované objektivy EF. V řadě pro plnoformátové zrcadlovky a to: EF 24-70mm f/4L IS USM a EF 35mm f/2 IS USM. Oba najdete v našem katalogu (pouze pro členy=registrované), katalog 24-70 a katalog 35.

Oba mají stabilizátory a oba mají scela nový koncept, zoom má dokonce macro, čtete dále v článku.

EF 35 f/2V případě prvního z objektivů si myslím, že jsme byli svědci zrození nové legendy. Sklo 35 mm na plnoformátu se světelností f/2 je snem každého reportážního fotografa. Se stabilizací o to více, tato podle tvrzení tiskové zprávy automaticky detekuje panning a zapne se pouze v jednom směru. Objektiv je vybaven asferickým optickým členem GMo  (aspherical glass-moulded element), který je umístěn v zadní části, aby korigoval vady celého optického systému. Současně je každý díl opatřen povrchovou úpravou Super Spectra, která snižuje odlesky a reflexy.

24-70 mm f/4

Zcela novým objektivem je také Lkové sklo, zoom v rozsahu 24-70. Tento reportážní univerzální rozsah je ideální pro plnoformátové zrcadlovky, ve srovnání s EF 24-70 f/2.8 má ale horší světelnost, ale za to má stabilizátor. Světelnost f/4 je v celém rozsahu zoomu.

Canon ve své zprávě vysvětluje, že použitý stabilizátor má umožnit zachránit až 4 clonová čísla (EV). Zatím se nám nepodařilo rozkódovat část zprávy Canonu, a to: "Při focení v režimu makro nabízí pokročilý optický stabilizátor obrazu, 4krokovou korekci a hybridní stabilizátor obrazu a koriguje pohyb posunu objektivu a úhlový pohyb. Výsledkem jsou stabilní záběry." Buď je zcela špatně přeložená nebo něco nehraje. Každopádně to vypadá, že je zde použita hybridní stabilizace využitelná také pro makro režim. Stabilizátor je pochopitelně optický.

Opticky je nový objektiv dost zajímavý, protože uspořádáním čoček se mohl objektiv také dostat do kategorie Makro se zvětšením 0,7x, což u této kategorie (v rámci sortimentu Canonu) je velice neobvyklé! Objektiv má dva asférické prvky u nízkým rozptylem, každá čočka má povrchovou úpravu Super Spectra.

Lamely clony jsou kruhové a objektiv jich má devět.

Vnější čočky mají fluoridovou vrstvu zabraňující špinění povrchu skel.

Pro Lkové sklo nesmí chybět L a také USM (Ultra Sonic Motor). Odpovídat by tomu také mělo zapouzdření a ochrana před vodou a prachem.

V záplavě nových objektivů očekávám, že se brzy na trhu začnou objevovat speciální krokové objektivy s označením STM (step motory), jak byly poprvé představeny k Canon 650D. Zatím jich moc není, přesněji pouze dva pancake 40 mm a EF-S 18-135...

 

 

 

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.