Tamron prodlužuje záruku na objektivy na 5 let, musíte se ale registrovat

Tamron prodlužuje záruku na objektivy na 5 let, musíte se ale registrovat

Vydáno: 2. 4. 2013
Autor: martinkamin

Tamron záruka 5 letZákonná dvouletá záruka na spotřební zboží, kterou nám garantuje zákon na ochranu spotřebitele, je z hlediska okolního světa vyjímečná, ostatní země EU mají běžně jednoletou. Přesto se i fotografům poštěstilo a jeden z výrobců, konkrétně Tamron Europe, zavedl v zemích EU a státech Andorra, Gibraltar, Island, Norsko, Turecko a Ukrajina, pětiletou záruku. Abyste záruku Tamronu získali, musíte se u výrobce registrovat - odkazy v článku - a je celoevropská.

Akce se vztahuje na produkty Tamron prodané prostřednictvím oficiální partnerské sítě, tedy u firem, jejichž seznam najdete zde od 1. dubna 2013 - ne není to Apríl! Český distributor ještě řeší, co s objektivy prodanými od 1. ledna.

Pětiletá záruka je příjemná, protože pozáruční opravy objektivů mohou jít do několika tisíc i desítek tisíc. Registraci zboží-objektivu byste pro uplatnění delší záruky měli provést na stránkách www.tamron.cz/zaruka-cz a www.tamron.cz/zaruka-sk.

Když jsem pozorně pročítal tiskovou zprávu, zaujala mě věta...K obdržení speciálního záručního certifikátu musí být objektiv zakoupen v některé z výše uvedených zemí prostřednictvím oficiálního prodejce společnosti Tamron.

Tímto "hlavolamem" se obvykle snaží dovozci nebo oficiální zastoupení výrobců na lokálním trhu vytlačit poněkud bující tzv. šedý trh. Napadá mě, že by tím klidně mohl trpět Tamron v celé EU. Prodloužená záruka objektivů Tamronu by tento efekt mohla potlačit.

Šedý trh vzniká tak, že zákazníci nakupují vybavení třeba na Tajwanu za polovinu, a obcházejí tak "oficiální distribuční síť".

Podobnou akci jste mohli zaznamenat u Canonu, nedávno, psali jsme o ní také. Jednalo se o akci cash-back, kdy vám Canon za registraci vrátí hotově až několik tisíc, když si zboží zakoupíte právě prostřednictvím "oficiálních partnerů".

Řekněte nám, kde jste koupili vy objektivy? Anketa pod článkem.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.