Canon Powershot G1 X - proč překonává všechny kolem?

Canon Powershot G1 X - proč překonává všechny kolem?

Vydáno: 9. 1. 2012
Autor: martinkamin

Canon představením nového kompaktního fotoaparátu řady Canon Powershot G1 X (psali jsme o nem již včera) potvrdil mé tušení, že zatím nebude vstupovat na trh bezzrcadlových fotoaparátů, které zažívají rozmach na trzích v Asii, zejména Japonsku. Raději se vydal cestou navýšení kvality objektivu, zvětšením čipu, zvýšením jeho rozlišení a rozšířením stávajících vlastností pro fotografování v prostředí s nízkou hladinou světla. Detailně jsem prostudoval všechny informace,  které se na webu Canonu objevily, a musím přiznat, že na takový fotoaparát čekal nejeden fotograf. Diskuse jsou takových přání plné. Můj detailní rozbor dále v článku.

Čip

Asi nejvíce diskusí spotřebuje nový čip fotoaparátu PowerShot G1 X. Celá diskuse bude o to živější, že Nikon uvedl loni svůj bezzrcadlovkový systém Nikon 1, kde používá malý čip, ale výmněné objektivy, zato Canon  - jak se zatím zdá - touto cestou nechce jít a uvedl na trh spíše kompaktní fotoaparát s větším čipem. Jeho rozměr je přesně 18,7x14 mm a mírně přesahuje standard 4/3, který už dříve použili výrobci jako Olympus a Panasonic ve svých aparátech a je 4x větší než čip populárního Fujifilm X10.

Navíc je 6,3x větší než v předchozí řadě G, posledním modelu G12 (v našem katalogu je registrovaní a přihlášení fotografové najdou zde). Naši recenzi na G12 najdete tady.

Čip je vyroben technologii CMOS, má 14,3 mpixelů a slibuje rozsah citlivostí ISO od 100 do 12800. Je dobré si povšimnout například formátu 4:3, který je blíže kompaktům a dále zrcadlovkám (3:2). Velikost čipu má vliv nejen na uvedené parametry, ale zejména na hloubku ostrosti, která byla pro fotografy s kompakty nočním můrou. Čím větší uhlopříčka, tím menší hloubka ostrosti.

Canon použil svůj systém pro odšumění snímků s názvem HS, který dříve představil ve specializovaných kompaktech. Umožňuje fotografům pořizovat snímky ve velice nízkých hladinách osvětlení.

Objektiv

Další významný prvek na tomto fotoaparátu je objektiv. Canon totiž uvedl, že objektivy jsou vyráběny ve stejném designu, továrně a s kvalitou jako objektivy EF, které znáte ze zrcadlovek - on ten velký čip si to zaslouží. Objektiv obsahuje asferické elementy vyrobené technologií Ultra high refractive. Powershot G1X má 4násobný zoom v přepočtu na plný formát 28 mm – 112 mm. Asi nebudu sám, kdo by si u tak velkého a vyspělého "kompaktu" přál kratší ohnisko, 24 mm by bylo úplně ideálních... Clona má 6 lamel, takže zase o kroh lepší výsledky na rozostřeném pozadí. Objektiv má stabilizaci (ne tedy na čipu) a Canon u této verze IS slibuje 4násobné zvýšení EV. Stabilizace by měla být navíc inteligentní, takže při tzv. panningu (horizontálním sledování objektu) by se měl automaticky zapnout režim pro panning a vypnout tedy stabilizace horizontálního směru. Technologie Hybrid IS by měla zase pomoci s rozmazáním snímku vlivem chvěním při fotografování makra.

Na krátkém konci je nejmenší clona 2,8 - ok standardní parametr, ale na delším konci se dostáváme na 5,8, takže portréty na políčku 1,5 palce ještě nemusí být s úplně ideálně prokresleným pozadím. Kroužek na objektivu může podobně jako G12 dostat funkci manuálního ostřího prstence.

Makro můžete pořídit od 20 cm. Jak příslušenství lze použít adaptér pro nasazení makro blesků Macro Ring Lite (MLA-DC1) - na něj připojíte blesky Canon Macro Ring Lite nebo Twin Lite, které znáte z EOSů.

Adaptér pro tradiční filtry

Zrcadlovky mají proti kompaktům výhody ve svých nevýhodách - nekompaktnosti. K PowerShot G1 X můžete dokoupit adaptér FA-DC58C, který vám dovolí nasadit na objektiv tradiční filtry, včetně třeba nepostradatelného polarizačního, a ikdyž nemáte v hledáčku průhled skrz objektiv, můžete efekt vidět na displeji.

Zabudovaný šedý filtr

Ve zprávě mě překvapila informace, že objektiv má zabudován neutrální šedý filtr density ND8. Ten se vám může hodit například pro dosažení menší hloubky ostrosti při focení na ostrém slunci (můžete více otevřít clonu) nebo naopak, když budete potřebovat například rozmazat děj pohybovou neostrostí. A pokud se zapíná jen softwarově, určitě si jej nezapomenete doma a navíc jej nikdy nebudete mít zašpiněný...

Ovládání a kovové tělo

Pane jo, hořčíkové tělo, na které jsme zvyklí u zrcadlovek, je nahrazeno kovovým nerezovým tělem! Odpovídá to hmotnosti je si srovnejte: G12 váží 351 gramů a G1 X už 534 gramů. To je váha EOS 600D! PowerShot G1 X je větší - 112 x 76 x 48 mm, než G12 - 117 x 81 x 65 mm, a možná proto se bude lépe držet.

Na těle najdete tradiční kolečka. V pravo u pravé ruky, velké kolečko pro volby režimů, pak na ukazováčku pro korekce, kolem obvodu objektivu další. Na zadní straně u palce tradiční křížový ovladač.

Blesk není nyní napevno v těle, ale lze jej (manuálně) vysunout. V případě, že jeho použití nevyhovuje, ať už z důvodu výkonu nebo směru záblesku, lze použí standardní blesky Speedlite, jak je  známe ze zrcadlovek EOSů.

Displej a hledáček

Kdo znáte rozdíl mezi 500 a 920 tisíci body na  displeji, dáte mi za pravdu, že rozdíl ve focení venku za slunečného počasí je propastný. Displej je po zásluze od verze G12 možno otáčet ve všech směrech doleva (kloub je na levé straně displeje).

Hledáče je tradičně u řady G průhledový s dioptrickou korekcí. Nic nové, ale nic, co by vás mělo mrzet,  ikdyž názorů na to, že by PowerShot G1 X měl obsahovat elektronický hledáček, bylo hodně.

Fotografování  - rychlost

Pro kvalitu fotografie je potěšující snímání do 14bitové barevné hloubky a formátu RAW. Jako  u G12 a G12 máte kompletní možnost řídit expozici a čas přímo tlačítky na fotoaparátu. A pro zpracování RAW můžete použít firemní RAW konvertor, který se dodává ke každému fotoaparátu Canon  - Digital Photo Professional (DPP).

Vybavení procesorem DIGIC 5 dává tušit, že s výkonem se moc mazlit nebudeme. Nejvyšší 1D X má tři podobné procesory, psali jsme o nich u nás, a jejich výkon je imozantní. Jeden z nich bije uvnitř PowerShot G1 X. Procesor je zodpovědný za odečítání dat z čipu, ostření a vyvážení bílé.

Pořizovat fotografie můžete také prostřednictím speciálních režimů, kdy fotoaparát sejme rychle za sebou několik snímků a ty nerozmazané sestaví dohromady. V místech s malým množství světla nemusíte používat stativ. Režim, co vám to umožní je Handheld Night Scene.

Snímat také můžete několik snímků jako podklad pro sestavení výsledného HDR. Do výsledné scény se použijí buď tmavá místa správně exponovaná nebo naopak světlá nepřepálená.

Fotograf může fotografovat buď v režimu High-speed Burst HQ,  kdy se sejme 6 fotografií v plném rozlišení (je to RAW? - nevíme) rychlostí 4,5 snímku za sekundu nebo fotografovat rychlostí 1,9 obrázku za sekundu (JPG) až do zaplnění kapacity SD karty (SD/SDHC/SDXC).

Video, samozřejmě Full HD, ale ještě něco navíc

Full HD video dnes nikoho asi nepřekvapí ani nenadchne. Zajímavé je snímání stereo zvuku a možnost  zoomovat při natáčení videa s již zmíněným optickým zoomem.

Pod vodu se  PowerShot G1 X hodit bude jedině s podvodním pouzdrem - přímo firemním - WP-DC44. Canon slibuje,  že  použitelné do 40 metrů,  navíc s plnou kontrolou ovládání expozice.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.