S Canonem 8 měsíců na Novém Zélandu - Jiří Stránský - pokračování

S Canonem 8 měsíců na Novém Zélandu - Jiří Stránský - pokračování

Vydáno: 18. 2. 2010
Autor: martinkamin

Kam se chystáte v nejbližší době a proč právě tam?

V nejbližší době mě čeká Korsika a koncem roku Bolívie. Korsika je překrásný ostrov s azurovým mořem, divokými útesy i historickými místy. Je zde vše, co hledám a množství turistů je ještě snesitelné, zvláště mimo sezónu. Bolívie je úplně z jiného soudku. Bolívijské Antiplano je mým snem už mnoho let a nesmírně se na tuto cestu těším. Mám rád drsné podmínky, ve kterých si člověk musí fotku zasloužit.

 Máte úspěchy i jako bytový designér, o jaké Vaše fotografie je největší zájem?

Je to poměrně překvapivé, ale vkus zákazníků je opravdu velice různorodý. Je několik fotografií, které se prodávají o trochu více než jiné, ale rozdíl je skoro neznatelný. Snažím se lidem ukázat různé podoby přírody kolem nás. Od zeleného pralesa, přes západy slunce na mořském pobřeží, až po divoké a rozeklané štíty velehor. Lidé tak mají větší možnost vybrat si své oblíbené motivy.

Kde všude můžeme najít Vaše fotografie, třeba jako doplněk veřejných interiérů?

Fotografie v současné době zdobí již desítky firemních prostor. Mými klienty však nejsou pouze firmy, ale také soukromé osoby. Jelikož se snažím držet obrazy na přijatelné cenové úrovni, dosáhnou na ně i obyčejní lidé, kteří si mohou přinést kousek nádherné přírody i do svého obývacího pokoje a tak ho trochu zkrášlit. Jelikož jsem celkem aktivní vystavovatel, jsou mé fotografie k vidění poměrně často. Nevybírám si však pouze galerie, ale vycházím vstříc i nejširší veřejnosti. V současné době mám fotografie umístěné v obchodním centru Galerie Butovice, kde se již výstava pomalu chýlí ke konci a také v libereckém Severočeském muzeu. Zde budou obrazy k vidění až do 21. března. 

Máte nějaké oblíbené místo, kde s ním Vaše fotografie splynuly a umocnil se tak genius loci?

Oblíbených míst mám desítky, ale žádné nevyčnívá nad ostatní tak moc, že bych ho upřednostnil před ostatními. Mám však velice rád jednu oblast, která je mou srdeční záležitostí i přesto, že jsem procestoval už hodně zemí. Tou oblastí je národní park České Švýcarsko, na jehož okraj jsem se také před nedávnem přestěhoval. Zde je mi dobře a budu se sem vždycky rád vracet.

Zkuste našim čtenářům popřát to, co byste zároveň ve fotografování i v životě přál sám sobě.

Pokud budu mluvit jako fotograf, pak bych všem popřál mnoho skvělých snímků, které udělají radost nejen vám, ale i vašemu okolí. Aby vám fotografie přinesly do života uspokojení z dobře odvedené práce a zážitky při jejich pořízení z vás udělali lepšího člověka, který kouká na svět barevněji a s větším optimismem. Jako obyčejný člověk bych vám pak popřál hlavně zdraví a hodně energie do života.

--

Jiří Stránský má na svém kontě velké množství autorských výstav, vydaných nástěnných kalendářů i prodaných obrazů. Věnuje se také vzdělávání a pořádá fotografické kurzy pro zájemce o focení krajiny.

V současné době používá plnoformátovou digitální zrcadlovku CANON 5D Mark II s objektivy řady „L“.

Na otázku: „Kdo jste?“ o sobě říká: „Jsem nepochybně muž, profesionální fotograf, nadšený sportovec, nezlomný cestovatel, milující manžel a kolem prstu mé dcery omotaný rodič, nenapravitelný romantik a snílek, ve své práci nechutný detailista, a pro některé nadšence snad i umělec, za kterého já se nerad považuju, protože umělkyní je nesporně Matka příroda. Já jsem pouze snaživec, pokoušející se prostřednictvím fotografií předat lidem tu neskutečnou energii a krásu, které je autorkou.“

www.jiristransky.com

Rozhovor vedla Irena Kamín Chloubová

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.