Abyste mohli zobrazit tento formulář, musíte se přihlásit nebo zaregistrovat.

Festival Kolem Světa - přijďte si zažít cestovatelské příběhy a fotografie

Festival Kolem Světa - přijďte si zažít cestovatelské příběhy a fotografie

Vydáno: 1. 11. 2012
Autor: martinkamin

Cestovatelský Festival Kolem Světa přináší již několik let kromě cestovatelských příběhů také krásné fotografie. Festival je dvoudenní a letos se na jeho pražskou část můžete přijít podívat 17. a 18. listopadu. Společně s pořadatelem jsme členům našich fotografických klubů připravili slevu z dvoudenní vstupenky 100 korun. Pokud se přihlásíte na našem formuláři dole na stránce, získáte tuto slevu z ceny dvoudenní vstupenky, takže místo 350 korun zaplatíte pouze 250 Kč. Čeká vás cestovatelský program plný krásných příběhu z nejvyšších hor a nejhlubších pralesů doplněný fotografiemi cestovatelů.

Pokud máte zájem s námi cestovat na podobná dobrodružství zaměřená pouze na fotografie, můžete nás také navštívit v předsálí a seznámit se s našimi fotografickými expedicemi, na kterých jsme už byli a které připravujeme pro vás.

Přinášíme vám rozhovor s pořadatelem festivalu Kolem Světa cestovatelem Karlem Wolfem. Program akce Kolem Světa

Karle, na co se můžeme letos těšit? Je něco v tvém festivalovém programu nového?

Kompletní program festivalu je zveřejněn na webu www.kolemsveta.cz, kde bych mohl vypíchnout téměř každou prezentaci. Někteří autoři vynikají fantastickým komentářem, při kterém plný sál burácí smíchem, někteří zase představují snové fotografie z málo navštěvovaných končin světa. Mohl bych zde zmínit např. fotografie Václava Šilhy, který letos navštívil Antarktidu na malé plachetnici, kde měl možnost pozorovat divokou přírodu mezi ledovými krami - lachtany, tučňáky, lvouny, rypouše aj., za jejichž fotografie dostal i první cenu Czech Press Photo 2012 v kategorii "Příroda a životní prostředí". Osobně se na Václavovy zážitky těším.

Mohl bych také doporučit fotografa Romana Burdu ze severní Moravy, který se svou přednáškou o divokých kmenech jižní Etiopie vystoupí poprvé v Praze. Jeho působivé černobílé snímky, které publikoval ve výpravné fotografické knize Omo River  - obřady a rituály, jsou jedinečné a to především díky tomu, že Roman Burda za lidmi od řeky Omo jezdí již více než dvanáct let. Vytvořil si mezi místními lidmi blízké přátele, zná jejich osudy, zvyky a především jejich obřady a rituály. Pro diváky to bude možnost poslechnout si výpravu do jiného světa.

Doporučil bych i prezentaci šéfredaktorky časopisu Lidé a Země, Lenky Klicperové, o pouštní slavnosti Gerewol v Nigeru, nebo prozkoumání turistických možností v Iráku Lukášem Synkem. Program je také obohacen o taneční a hudební vystoupení, kde nebudou chybět i umělci ze zahraničí.

Čím podle tebe může být festival Kolem Světa zajímavý pro fotografy, naše čtenáře?

Festival Kolem Světa je skvělým prostředím pro sdílení vlastních fotografií a jejich příběhů. Za každou fotografií se schovává mnoho zajímavých informací, které jsou mnohem autentičtější a živější v autorově osobním podání na festivalu, kde je doprovází i emoce a napětí, než si je jen prohlížet třeba na internetu. Začínající fotografové poznají, jakým způsobem se dají veřejně prezentovat fotografie. Nemusí to být jen výstavy, či internetové galerie, ale také přednášky a komentované projekce. Po prezentaci na festivalu navíc probíhají následné diskuse s autorem, které mohou vyústit v budoucí spolupráci, ať to jsou workshopy nebo společné expedice.

Karle, jak ses dostal k cestování?

Kupodivu mě k cestování dovedl skauting a cestování s přáteli po českých a slovenských horách s batohem na zádech. Evropské cestování pokračovalo výletem po kopcích na Ukrajině a v Rumunsku. A pak už následovalo rychlé rozhodnutí, když mě kamarád vyzval, abych se zúčastnil skautského mezinárodního setkání Mexico Moot 2000 v Latinské Americe. Yucatanští indiáni v Mexiku a Guatemale mě uchvátili. Další prázdniny to byly dva měsíce v Indonésii, pak v Bolívii atd… Těch zemí na všech kontinentech bylo za posledních deset či dvanáct let docela dost. Posledním velkým zážitkem byla Antarktida a nebo Etiopie. Miluji poznávání cizích kultur a obdivování divoké přírody.

Co ti říká fotografování a jak jsi se ve fotografii vyučil a učil?

K fotografii mě dostal otec. Před dvaceti lety jsem pracoval s prvními aparáty typů Pionýr, Praktika, Pentax a následně Canon. Práce s černobílou fotografií v temné komoře se “zvětšovákem” mě naučila vnímat clonu a čas. Následně to byl logický přechod na barevnou fotografii, diapozitivy a následně digitální fotografování. Nemohu však ani zapřít, že jsem mírně propadl kouzlu digitálního deníčku v iPhonu :-)

Pokud vyplníte formulář níže, při vstupu zaplatíte za dvoudenní vstupenku pouze 250 Kč.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.