Recenze - Externí blesk Nissin SpeedLite Di466

Recenze - Externí blesk Nissin SpeedLite Di466

Vydáno: 14. 4. 2011
Autor: Daniel Drašar

Blesk Nissin 466

Nissin Di466 přitáhne pozornost především začínajících fotografů nebo studentů, kteří si nemohou dovolit investovat do svého vybavení tolik, co třeba pracující lidé. I přes to, že se jedná o nejnižší řadu nabízených blesků od Nissinu a jeho cena začíná na 2500kč, rozhodně se dá říct, že tato finanční investice nepřijde v niveč. 466 je vybavena, na svojí cenu, doslova nadstandardně. Dovolím si tvrdit, že pokud nepotřebujete výklopnou hlavu do stran, hodí se doslova na všechno.

Pokud bychom se snažili hledat ekvivalent od Canonu, dal by se tento kus přirovnat k 430 EX. I přes to, že na tomto blesku některé pokročilé funkce chybí, jako JE manuální nastavení zoomu  nebo další kalibrace skrze LCD display, jeho noblesu vrací do hry vertikální výklopná hlava nebo odrazová bílá destička s difuzní rozptylkou. Začínajícího fotografa nadchne především jeho snadná ovladatelnost a přívětivost.
Asi si říkáte, že jsem chválil blesk až až, na to kolik stojí a tak si rozepíšeme všechny jeho vlastnosti pěkně jednu po druhé:

Balení:

V balení dostaneme samotný blesk, dále stojánek, který se dá uchytit na stativ a hadrový pytlíček. Jak je zvykem Nissinu, pytlíček není nijak polstrovaný a tak jeho ochranné vlastnosti nejsou nikterak ohromující. Rozhodně nepočítejte, že Vám ochrání blesk před nárazem, spíše počítejte s ochranou proti špíně, prachu apod.

Tovární zpracování:

Z hlediska zpracování se dá vytknout pouze nelícující kryt baterek. Pokud nedocvaknete krytku, může se vám stát, jako mě, že Vám baterky doslova vyskočí ven. Jinak je blesk celkově robustní, plasty nevržou.
Co se týče vyklápění difuzní rozptylky a odrazové destičky, vždy musíme vyklápět obě najednou a pak tu, kterou nepotřebujeme, zase zasunout.
Zadní strana je osazena LED indikátorem výkonu blesku, dále připravenost blesku a stav zapnutí. Musím konstatovat, že poměrně vysoká světelnost všech diod, včetně zelené, která indikuje stav nabití blesku, mě dosti oslňovali. Výhodu to má na druhou stranu tu, že jsem si mohl svítit v divadle na cestu.
Upevnění do sáněk využívá staré a myslím si osvědčené metody šroubovacího kolečka. Mne osobně nevadí a mám jistotu, že mi blesk nevyjede při hrubším nakládání s celým celkem. Šroubování jde lehce, není třeba používat hrubší sílu.

Funkce blesk: (převzato z webu výrobce)

Směrné číslo 33 (ISO 100/105 mm), 22 (ISO 100/35 mm) nebo 46 (ISO 200/105 mm)
Nastavitelný výkon 6 nastavitelných výkonů záblesku – plný výkon, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
Řízení zábleskové expozice E-TTL a E-TTL II
Napájení 4 alkalické tužkové baterie LR6 nebo ekvivalentní tužkové baterie Ni-MH, lithiové a oxyride
Doba nabíjení blesku 0,2-4,5 s při použití nových alkalických baterií   0,2-3,8 s při použití baterií Ni-MH
Systém úspory energie 5 minut nečinnosti pro přepnutí do pohotovostního režimu, 30 minut do vypnutí
Počet záblesků na jednu sadu baterií 200-1500 záblesků při použití nových alkalických baterií
Nejširší vyzařovací úhel reflektoru blesku 16 mm (12 mm při použití rozptylné předsádky)(formát APS-C)
Nastavitelné polohy reflektoru blesku (APS-C) 16-24-35-47-57-70 mm
Nejširší vyzařovací úhel reflektoru blesku 24 mm (18 mm při použití rozptylné předsádky)(kinofilm)
Nastavitelné polohy reflektoru blesku (kinofilm) 24-35-50-70-85-105 mm
Max. úhel vyklopení hlavy blesku 90° směrem nahoru
Pomocné světlo AF Oranžová LED dioda pro vzdálenosti 0,7-6 m
Barevná teplota záblesku 5 600 K
Doba trvání záblesku 1/800 s – 1/20 000 s
Propojení s fotoaparátem Pouze pomocí středového kontaktu v sáňkách (nelze použít standardní synchronizační kabely)

Speciální funkce:

Nissin 466 je nadstandardně vybaven funkcí SLAVE. Jedná se tedy o optickou synchronizaci s jiným bleskem. V základu jsou dva mody. První (Slave 1) reaguje na všechny záblesky a druhý (Slave 2) ignoruje předblesk (stroboskop). U blesků této cenové relace člověk očekává nějaký háček, ale já osobně jsem žádný nenašel. Jedná se tedy o perfektní bonus, který nový majitel dostane.

Ovládání:

Jelikož blesk nenabízí moc vlastností a ovládací prvky jsou dosti omezené, je jeho ovládání přístupné i bez přečtení manuálu. Základní funkce pro nastavení expozice nastavujeme jedním tlačítkem a pomocí +- nastavujeme intenzitu blesku. Více nám blesk nenabízí.
 

Optická synchronizace (slave mode):

Jelikož jsem v době zapůjčení fotil divadelní představení, měl jsem možnost si vyzkoušet v praxi synchronizaci s interním bleskem. Jediné, na co jsem si musel dát pozor, je aby blesk byl vždy nabitý a abych měl na něj optický dohled. Čidlo snímání je umístěno vpředu, přímo v hlavě, a tak je potřeba mít jistotu, že intenzitu interního blesku bude mít čidlo nějakou šanci zachytit. Provoz byl každopádně bez výpadků a nebyl problém ani s okolními fotoaparáty, které využili mého blesku ve slave modu.

Provozní neduhy:

První snad možná nejzávažnější neduhou bylo poměrně vysoké zahřátí baterek, při používání na plný výkon, ve slave modu. Baterky se zahřáli poměrně rychle a na tak vysokou teplotu, že jsem měl problém je udržet v ruce. Možná byl tento fakt ovlivněn stářím baterek a vysokou teplotou v prostoru, každopádně si myslím, že by se tak dít nemělo.
Ačkoli se blesk nabíjel poměrně rychle, jeho pohotovost byla vykoupena poměrně dost hlučným kondenzátorem, který vyluzoval nepravidelné pískavé zvuky. Člověk si však na takové zvuky po čase zvykne.
 
 
Výhody Nevýhody
+ Nízká cena - Hlučnosti serva zoomu
+ Slave mode - Pískání nabíjecí jednotky blesku
+ Výklpná hlava  
+ Difuzní rozptylka  

+ Odrazová destička

 
+ Rychlé nabíjení  

 

Závěrečné zhodnocení:

Ačkoli je blesk poměrně hlučný, jeho vykoupením jsou perfektní a spolehlivé funkce. Ovladatelnost je tak snadná, že jí pochopí i laik a proto s jeho použitím není spojena žádná komplikace. Já osobně bych doporučil tento blesk všem, kteří začínají fotit s externím bleskem a hledají rozumný kompromis za nízkou cenu.
 
Děkujeme společnosti EKG za zapůjčení blesku do naší redakce.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.