Nejhorší noční můra: když fotograf okrádá fotografa (doplnění)

Nejhorší noční můra: když fotograf okrádá fotografa (doplnění)

Vydáno: 24. 11. 2015
Autor: martinkamin

Autorské právo ve fotografiiNa sociálních sítích se snadno vzedme vlna protestů a pohoršení proti někomu, kdo fotografovi ukrade jeho práci. Jasně, řeknete si: mnohdy se nejedná o nějaká veledíla, mnoho z nich ani není nikdy vytištěno. Ale je to porušení dohody, zákona. Známé jsou případy pana Antonína Svobody ze Žatce a jiných. Většinou je komunita donutí fotku stáhnou, přiznat barvu a zalézt někam do díry a chodit kanály. Nejhorší jsou ale podle mě případy, kdy fotograf okrádá jiného fotografa.

Jako vydavatel, novinář a lektor jsem nucen zpracovávat spousty fotografií od autorů nebo jen za účelem vypracování nějakého materiálu, kde se ukazují studentům a fotografům v kurzech základy fotografie. Je velice náročné a energii beroucí neustále sledovat, zda materiály neporušují autroská práva autorů fotografií, je to také nákladné, ale nedokážu si představit, že by někdo z redakce porušil něčí právo na dílo/fotografii.

O to více se snažím bojovat za práva autorů, o co více se objevují různí vykukové, zloději a gauneři, kteří se nestydí zneužít cizí práci pro své potřeby a zveřejnit to, případně dokonce zneužít pro komerční potřeby.

Zákon hovoří jasně. Cituji z vyjádření e-advokacie: “Obecně lze říci, že pokud se nejedná o volné dílo, lze předmět chráněný autorským právem užít pouze se svolením autora (vykonavatele majetkových práv). Jednotlivé způsoby užití jsou demonstrativně vymezeny v ustanovení § 12 odst. 4 autorského zákona. Mezi tyto způsoby užití patří i rozmnožování díla. Řečí zákona se rozmnožováním díla rozumí „zhotovování dočasných nebo trvalých, přímých nebo nepřímých rozmnoženin díla nebo jeho části, a to jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě“. Zdroj: http://www.e-advokacie.cz/cs/clanky/novelizovany-autorsky-zakon-a-kopirovani-pro-osobni-potrebu

Při své práci jsem narazil na jeden článek na serveru Tipy jak fotit. Článek mě zaujal, protože obsahoval něco, co běžný český fotograf nikdy nevyplodí, anglické názvy, názvy objektivů, které jsou vzácné, komentáře, které nejsou vůbec české. Jelikož hodně čtu známé fotografické servery, začal jsem si vzpomínat, že podobný článek už jsem někde viděl. A začal jsem tedy hledat...

Vykradený článek

Zabralo to sice nějaký čas, a je to tady. Vykradený článek jsem našel tady. Vydal jej Photographylife 15.3.2012

Photography life https://photographylife.com/diseases-that-plague-photographers

A tento článek obsahuje zajímavé nečeské termíny:
1) GAS – Gear Acquisition Syndrome
Symptoms

pak následuje text
Treatment
text

Na českém serveru Tipy jak fotit, jsem našel v článku nazvaném Zhoubné a vysoce nakažlivé FOTOCHOROBY velice špatně přeloženo.

Tipy jak fotit

1) SNV – Syndrom Nového Vybavení
Příznaky

pak následuje text
Léčba
text

2) LBA – Lens Buying Addiction
2) ZNO aneb Závislost na Nových Objektivech

3) PFA – Photo Forum Addiction
3) ZnF – Závislost na Fotofórech

4) TUB – The Upgrade Beast
4) UB – Upgradeuchtivá Bestie

Texty jsou víceméně volně převyprávěné.

Kdo je autorem vybrakovaného článku? Autorka neexistuje?

Pátral jsem tedy po autorovi toho českého paskvilu. Chtěl jsem jej kontaktovat, abych si upřenil, zda na použití textů z originálního článku má práva, protože nikde není v článku uvedeno, odkud autor čerpal a pod jakou licencí článek zveřejnil. Autorem pod článkem je jistá Karolína Herzogová, která o sobě tvrdí, že fotografuje, cituji: “...fotografka, specializující se na fotografování zvířat”. Chtěl jsem se podívat na její webové stránky uvedené pod článkem, a ouha. Není to tak jednoduché, ony totiž neexistují

  • Její blog neexistuje.
  • Karolína Herzogová neexistuje blog
  • Pátrám dále. Hledám ji na Google+ podle odkazu v článku, ten ale nefunguje, je totiž ve špatné sémantice: “https://plus.google.com/115343860500804778779?   rel=author”, ano tři mezery.
  • Na Google+ žádný takový uživatel neexistuje
  • Pátrám přímo na Google+, kde hledám Karolínu Herzogovou, ale žádná neexistuje
  • Hledám na Facebooku a nacházím osobní stránky nějaké slečny, ta se podobá té v článku.

Karolína Herzogová neexistuje?

Slečně Karolíně jsem poslal přes chat Facebooku dotaz, kde se ptám, zda je autorkou uvedeného textu. Zatím bez odpovědi.

Karolína Herzogová autorka

Neexistuje autor, jdeme za majitelem serveru a domény

Zjistil jsem si majitele domény, je jím jistý Filip Obr, který nemá na NIC.CZ zveřejněny kontaktní údaje (že by se styděl?). Na jeho stránkách

Filip Obr majitel domény

Poslali jsme mu již včera mailem dotaz, zda může doložit licenci na použitý text a jak uvádím dále fotografie, použité v dalších článcích. Mail otevřel již včera a odkaz, který byl v něm otevřel již 4x - buď adresát nebo někdo další. Zatím neodpověděl.

Další možné porušení autorských zákonů

Náhledem do dalších článků jsem zjistil další možná vážná porušení autorského zákona, zneužití fotografií:

A zeptám se ještě tedy veřejně: můžete Filipe Obře prosím doložit, odkud jste v článku na vaší doméně čerpali a proč jste neuvedli odkaz na zdroj, můžete doložit, zda máte právo použít obsah jiného serveru (v tomto případě Photographylife z 15.3.2012) - tedy právo pořídit kopii (překlad) díla a zveřejnit jej na svém serveru?

Můžete doložit, zda máte práva na užití výše uvedených fotografií?

Tyto informace zveřejňuji po zralé úvaze jako novinář a fotograf, aby upozornil na neférové jednání některých "rádoby fotografů", naštěstí jsou v menšině. Podle všeho vykazuje konání autora článku na odkaze prvky porušení autorského zákona a také použití výše uvedených fotografií pravděpodobně také.

V pátek 27.11.2015 jsme od Filipa Obra dostali vyjádření, na které jsme reagovali obratem. Otiskujeme jeho reakci a naše vyjádření.

Tučně reakce Filipa Obra, kurzívou reakce Martina Kamína

2015-11-26 22:56 GMT+01:00 Filip Obr <filip@obr-fotograf.cz>:
Dobrý den pane Kamíne,

děkuji za Váš zájem o náš web Tipy jak fotit. Omlouvám se, že reaguji až teď ale v předvánočním čase je opravdu spoustu zakázek a musím neustále fotit a zpracovávat fotografie. Na volnočasové aktivity jako jsou třeba TJF, zbývá čas až po práci. S Karolínou jsem dnes mluvil a řekla mi, že žádnou zprávu nedostala - pravděpodobě spadla do složky další, jak se na FB zpravidla děje, pokud nemáte daného člověka v přátelích.

Dobrý den, já také nemám moc prostoru honit fotografy, kteří kradou jiným fotografům, ale k věci

budu reagovat postupně

- Karolíně jsem zprávu posílal v personální zprávě (chatu), takže ji nikam zapadnou nemohla :)

Díval jsem se na Váš magazín, který uvádíte v podpisu (doposud jsem o něm neslyšel) a všiml si, že se Vám podařilo napsat o nás i článek http://www.focusmagazine.cz/clanky/nejhorsi-nocni-mura-kdyz-fotograf-okrada-fotografa.

Děkujeme za zpětnou vazbu na nefunkční odkazy s informacemi o Karolíně, pokusíme se je opravit co nejdříve ale jak již jsem psal, web je pro nás volnočasová aktivita, takže Vám nemohu slíbit kdy to bude.

- To, že něco vydáváte volnočasově vás neopravňuje porušovat autorské právo.

Co vidím ale vnímám jako větší problém jsou fotografie. Jako fotograf samozřejmě nechci, aby se na našem webu objevovaly fotografie bez souhlasu autora. Na našem webu jsou fotografie výhradně z flickru, které prošly filtrem Comerecial use allowed, podobně jako to dělá například český rozhlas a další. Problém ovšem může nastat tehdy, kdy se autor rozmyslí a změní způsob užití fotografie ve svém profilu. To je násleně zcela nedohledatelné, že byla

- Jsem velice překvapený, že jako "profesionál" vůbec nezajímá, že Commercial neznamená NEOMEZNĚ. Přečtěte si příslušné definice tady https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

fotografie původně commerecial use.  Bohužel není v našich silách kontrolovat, kdy k něčmu takovému došlo. Rozhodli jsme se proto udělat okamžité opatření, která zamezí tomu, aby se něco podobného opakovalo.


Děkuji za pochopení a omlouvám se, že nemohu kvůli pracovní vytíženosti reagovat na Vaše e-maily v krátkém čase,

Budu čekat na vaši zprávu, kdy uvedené napravíte nebo fotografie stáhnete. Vyvolává to dojem, že fotografie jsou vaše.
Protože mám také hodně práce, nebudu zkoumat, zda vaše fotografie nahrané do fotobank jsou také vaše.

S pozdravem
Martin Kamín

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.