Čerstvá zpráva: SONY Alpha 99 plnoformátový fotoaparát

Čerstvá zpráva: SONY Alpha 99 plnoformátový fotoaparát

Vydáno: 12. 9. 2012
Autor: redakce

SONY si dalo na čas a ještě před Nikonem a Canonem představila několik novinek, které musí každého zaujmout, zejména výbavou, novými funkcemi a v kontextu toho, co jsme v redakci zjistili při recenzování SONY Alpha SLT-77.

Co je v nové plnofrmátové Alpha 99 nového? V první řadě zcela nový plnoformátový senzor (FF) s rozlišením 24 megapixelů a také vysokou citlivostí 25 600. Výstupy z RAW formátu SONY - nazývají jej ARW - mají 14bitovou hloubku (každý barevný kanál má 14 bitů).

Jako menší bratříček SLT-A77 má polopropustné zrcadlo nyní označované jako TMT a k tomu navíc přibyl další systém ostřední přímo na senzoru, a také díky tomu pokrývají AF senzory celou plochu hledáčku - Alpha 99 má tedy duální autofokus. K tomu ještě přibylo nové tlačíko přímo na těle fotoaparátu, kterým dokážete limitovat rozsah vzdáleností ve kterých se AF body snaží ostřit.

Další nové tlačítko na těle Alpha 99 je na ukazováčku levé ruky zepředu pod objektivem. Otáčí se velice snadno jedním prstem a nese tlačítko. Nastavit si můžete, které parametry fotoaparátu - třeba citlivost - se na tomto tlačítku nastavují.

Hledáček má stejné rozlišení jako u Alpha SLT-77 a je vybudován také na OLED technologii. Pokud si chcete přečíst naši recenzi na SLT-77, najdete ji tady.

Otočný volič pro režimy fotografování má nyní odemykací tlačítko (jinak s ním neotočíte). Na pravém boku najdete dva sloty, které můžete nastavit například jeden pro ukládání fotografií a druhý pro ukládání videí.

Video můžete natáčet 60p, tedy progresivních 60 framů za sekundu. Video stream můžete posílat přímo z HDMI nekompresované na externí rekordér pro další bezztrátové zpracování.

Změnila se také patice na blesk. Kromě standardu, jaký najdete u Nikonu a Canonu také přibyly další kontakty pro řízení blesků, zatím nemáme k tomuto další informace. Představen byl nový blesk HVL 60M. Kromě některých vylepšení má nově LED lampu pro natáčení videa. Také jej - jako jediný systémový blesk, co známe - můžete naklánět navýšku, tedy plocha hlavy má kratší stranu blíže k zemi.



A teď pozor! Tělo má stát pouze 2800 USD a má být dostupné v říjnu. Tedy cca 52 000 korun. Cože ale stále hluboko pod cenou Canon 5D Mark III (3460 USD) a Nikon D800 (2900 USD). Vypadá to ale, že Nikon se vytasí s novými produkty již ve čtvrtek 13. 9. a Canon 17.9.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.