Všechny informace o novém fotoaparátu Canon EOS M bez zrcadla

Všechny informace o novém fotoaparátu Canon EOS M bez zrcadla

Vydáno: 22. 7. 2012
Autor: redakce

EOS MCanon si na druhou polovinu roku přichystal další novinku, a to zcela nový systém fotoaparátů s názvem Canon EOS M. Jedná se o fotoaparát bez zrcadla s čipem velikosti APS-C se zcela novým bajonetem označovaným M. Canon tak "dokračuje" ztrátu na ostatní výrobce na trhu, zejména Olympus se systém PEN, Panasonic Lumix a také Nikon se systémem 1, FujiFilm a SONY NEX.  Podle specifikací bychom jej zařadili mezi kompaktní fotoaparáty (s PowerShot G1 X na vrcholu) a zrcadlovky EOS. Zajímavé je, že EOS M nese označení EOS podle systému zrcadlovek poprvé uvedených v roce 1987.

EOS M bude vybaven také zcela novými objektivy nekompatibilními se stávajícími zrcadlovkami EOS. K dispozici jsou zatím dva objektivy, a to EF-M 22 mm f/2 STM a také EF-M 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM. Pokud si všimnete přípony STM, zjistíte, že jsme o těchto objektivech již psali. Jedná se o nový koncept, který má mít vylepšenou schopnost ostření při natáčení videa, psali jsme o něm tady u příležitosti uvedení EOS 650 a objektivu 18-135 STM.

V době uzávěrky tohoto článku byly ceny nastaveny v USA takto: Canon EOS M s 22 mm f/2 STM v černé barvě 799 USD, objektiv Canon 18-55 IS pro EOS M za 299 USD, malý blesk Canon Speedlite EX90 149 USD a adaptér na objektivy EF pro EOS M 200 USD.

Z tiskové konference aktuální zprávy: Tělo EOS M + 18-55 STM + blesk 90EX bude stát 21500 Kč včetně DPH. Více detailů v článku.

EOS M objektivyCanon EOS M má oslovit zájemce o fotografii pro které je kompaktní fotoaparát málo vybaven a zrcadlovka příliš velká. Překvapivě pro nás Canon představuje zatím pouze nový design, neobrátil se k minulosti, aby použil design některých starších fotoaparátů.

Canon EOS M má poskytovat kvalitu fotografování a natáčení FullHD videa, na které jste zvyklý ze zrcadovek, je malý a snadný na používání. Používat jej mohou všichni, kteří si chtějí zaznamenávat své životní situace na fotografii nebo video.

Canon EOS M je k dispozici v následujících barevných odstínech: black, lesklá bílá, stylová stříbrná a sytě červená.

Letos jsme z novinek Canonu už zaznamenali PowerShot G1 X, naše recenze, Canon Speedlite 600EX-RT, rozsáhlá recenze CanonClubu a školení na focení s blesky Canon, Canon EOS 650D, detaily a objektiv 18-135 a samozřejmě vlajkovou loď full frame Canon EOS 5D Mark III, informace.

Kvalita čipu, fotografií a nový bajonet

Čip má stejnou velikost jako PowerShot G1 X, podívejte se k nám na srovnání velikostí čipů. EOS M má zcela nový bajonet, takže stávající objektivy EF připojíte jen pomocí speciální redukce EF-EOS M pro objektivy EF. Ten nasadíte na tělo EOS M a na jeho druhý konec nasadíte váš objektiv Canon EF. Podle specifikací Canonu by měl fungovat autofokus a všechny automatické režimy.

Použit je čip známý z PowerShot G1 X a Canon EOS 650D, tedy 18 megapixelový CMOS hybridní senzor. Jeho uhlopříčka dovolí tvořivým fotografům využívat mnohem více hloubku ostrosti než u kompaktních fotoaparátů. Hybridní senzor se pak zásadně podílí na schopnosti ostření při natáčení videa. Jeho crop faktor je 1,6 a rozměr čipu tedy 22,3 x 14,9 mm.

EOS M je poháněn vnitřním obrazovým procesorem DIGIC 5. Jeho výkon je dostatečný na srovnání s výkonem zrcadlovky. Použitý čip je dovoluje také dostatečný rozsah použití fotoaparátu ve stížených světelných podmínkách v rozsahu ISO 100 - 12 800 (rozšířitelný na 25 600).

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.