TEST a RECENZE, jak ostří Canon EOS 70D s Dual Pixel CMOS AF

TEST a RECENZE, jak ostří Canon EOS 70D s Dual Pixel CMOS AF

Vydáno: 24. 7. 2013
Autor: martinkamin

AF systém EOS 70DTento článek navazuje na významné letní oznámení Canonu, kdy představil s novým modelem EOS 70D zcela novou metodu ostření při fotografování a natáčení digitální zrcadlovkou, a vysvětluje technologii Dual Pixel CMOS AF.

Jak je zvykem nejdříve některé technologie zkouší na nižsích modelech fotoaparátů, podobně se například dotykový displej nebo kombinace fázové detekce na senzoru a kontrastní na čipu u modelu EOS 650D. Podobně jako autofokusový systém se nejdříve dotykový displej objevil na EOS 650D a později na EOS 700D, nyní je také na nejvyšším středním modelu EOS 70D, a osobně si troufám odhadnout, že pokud se má příští rok objevit nástupce EOS 7D, Mark II, pak se u něj jako prvního z profi řady objeví také.

Jak funguje tradiční AF systém v zrcadlovce

Světlo dopadá objektivem na částečně postříbřené zrcátko ve spodní poloze. Jelikož je žástečně propustné, část světla se odráží nahoru do hranolu a do hledáčku, kde obraz vidí fotograf, ale část také proniká zrcátkem a po odrazu od sekundárního zrcátka (ukrytého pod a za hlavním), dopadá směrem dolů do místa, kde jsou autofokusové senzory pro fázovou detekci. Pro každý autofokusový bod je jeden pár autofokusových senzorů.

Namaloval jsem k tomu obrázek s popisem situace

Schéma fungování autofokusu EOS 70D

A nyní detailněji - hovořit budu o otevřené smyčce a fázové detekci na AF senzoru

  1. AF senzor dostane světlo z objektivu (1) tak, že na sekundární zrcátko (4) pronikne část světla, které běžně prochází od hlavního zrcátka (2) do hledáčku, sekundárnhí zrcátko část světla odrazí na autofokusový senzor (3)
  2. AF systém spočte vzdálenost objektu a určí, jak hodně se má změnit nastavení čoček objektivu, aby objekt (který se určil výpočtem ze známých scén) byl ostrý
  3. AF systém dá motorku v objektivu příkazy na změnu ohniska, aby se přesunuly jeho členy a aby se zaostřilo
  4. Objektiv se přenastaví
  5. Objektiv přitom vychází z tabulky, kterou má ve své "pevné paměti", tabulka reflektuje jisté matematické vztahy
  6. Jestliže fáze dopadající na AF senzory jsou příliš daleko, tělo fotoaparátu dá objektivu příkaz, aby přesunul ostřící optiku zcela dopředu a zcela dozadu, zda se neobjeví na fázovém detektoru obě fáze, což by znamenalo blížící se focus
  7. Objektiv zpět informuje AF systém, že se přenastavil (nemůže informovat, že je objekt ostrý, protože objektiv to nevidí)
  8. AF systém informuje fotografa, že je zaostřeno zeleným kolečkem v hledáčku a pípnutím pokud je zapnuto
  9. Pokud fotograf domáčkne spoušť provede se expozice
  10. Další činnost AF je možná pouze pro další expozici

(vynechávám počítání expozičních parametrů a také možnost, že autofokusový systém je nastaven na AI Servo a předpokládám, že AF úspěšně určí a vypočítá pro objektiv vzdálenost objektu)

Poznámka pod čarou
Nechybí vám v tomto postupu něco?  Objekt se v mezičase mohl pohnout a změnit tak svou vzdálenost, tedy nebude ostrý a navíc AF systém si už nezkotroluje zpětně, zda pohyb optiky objektivu vedl k zaostření na objekt. Co se stane pak? Napište do komentáře

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.