Zěmětřesení ohrožuje dodávky fototechniky z Canonu, ohrožen je EOS 5D mk III

Zěmětřesení ohrožuje dodávky fototechniky z Canonu, ohrožen je EOS 5D mk III

Vydáno: 16. 3. 2011
Autor: martinkamin

Zemětřesení v Japonsku má významný dopad na lidské příběhy a tamější ekonomiku. Musíme jen věřit, že ostrovní stát a jeho lidé jsou natolik silní, že situaci po katastrofě zvládnou co nejdříve. Takže všichni Canoňáci drží Japonsku palce.

Kromě toho, že včera zásadně ztratil index tokijské burzy - 6,18 procenta a den zakončil na 9620 bodech, byly zeměstřesením zasaženy továrny, kde se vyrábí a vyvíjí fototechnika Canon. Canon již vydal svůj první oficiální statement, který ovšem není nijak pozitivní - výroba stojí.

14. března se zastavily všechny továrny Canonu a dceřiných společností Canonu v Japonsku s tím, že největší poškození zemětřesením zaznamenala facilita ve městě Utsunomiya, kde má Canon mimojiné vývojové centrum pro objektivy a dále v továrně Fukushima Canon Inc. v prefektuře Fukushima - nepodařilo se mi zjistit, jaké produkty se zde vyrábí. Ostatní továrny by neměly být poškozeny, co je ovšem problém je: elektřina. Jak jistě víte došlo k explozi v atomové elektrárně Fukusima.

Informace, na které asi všichni čekáme s napětím se ovšem týkají nových produktů - asi nejvíce se bude hovořit o EOS 5D mk III. Na internetu najdete mnoho dohadů o termínu jeho uvedení na trh, ovšem z toho, že se ceny EOS 5D mk II dostaly nyní velice nízko - k 40 tisícům bez DPH, viz náš přehled, usuzuji, že by po uvedení nového EOS 1Ds mk III na trh v dubnu mohl být 5D mk III představen na konci roku 2011. Mezi novinky u mk III jsme zařadili:

  • 28mpixelový senzor,
  • CMOS plnoformátový senzor,
  • možné zapínání crop - jako má konkurence?
  • dva DIGIC IV procesory,
  • vylepšený AF,
  • hovoří se také o dotykovém displeji s 1 mil. bodů,
  • lepší AF pro video a video RAW formát.

Jak se tyto předpoklady změní s ohledem na dopady zemětřesení ovšem neumím předpovědět. Zpoždění zde ovšem může být klidně i polovina roku...

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.