Jak a čím fotografovat Petanque

Jak a čím fotografovat Petanque

Vydáno: 12. 1. 2009
Autor: martinkamin

Pokud jste ještě nehráli pentanque, čtete dál, pokud hráli, čtěte také. Rád bych vám předložil některé své zkušenosti fotografa turnaje v této polulární francouzské hře. Petanque je z mého pohledu jednoduchá a zábavná hra bez nutností opatřovat si svaly; což se asi shodneme, je typické pro pláže francouzské riviery.

Součásti článku je návod a rady, co s sebou, jak se chovat, kde se neobjevovat příliš často a také se s vámi chci podělit o bezprostřední zkušenosti, které jsem na svém prvním turnaji získal.

V květnu 2008 jsme se na chalupě mé přítelkyně Martiny zúčastnili amatérského turnaje v petanque. No, amatérské to bylo vskutku bylo od začátku do konce. Ale nakonec se ukázalo, že tato hra není o síle, ale spíše přesnosti, soutředění, a není předem jasné, kdo má právo vyhrát.

Pravidla Petanque najdete zde. Ze zkušenosti bych doporučil následující přípravu:

  • předem se naučte pravidla, abyste již na začátku, kdy stojí výjimečně všichni pohromadě udělali několik společných snímků,
  • oblékněte si barevně výrazné oblečení, hráči vás mohou při vytváření kompozice, kdy sledujete scénu v hledáčku, přehlédnout a rána 800gramovou koulí do hlavy je v podstatě smrtelná,
  • oblečení by vám mělo umožnit lehnout si na zem, pohled z perspektivy země s koulemi pohromadě na široké sklo je velice působivý,
  • je dobré mít hodně krátké a pak delší ohnisko, širokáč pro scény z bezprostřední blízkosti (například při přeměřování vzdálenosti šotonku od koulí) a dlouhé (pro detaily, kdy koule opouští ruku hráče, apod.)
  • velice dobře si vysledujte, kde se bude pohybovat slunce, hra může trvat mnoho hodin a je dobré být připraven na pohyb hlavního světla po scéně,
  • abyste nepropásli scény, které patří ke hře (tedy popíjení piva, pojídání prasátka a jiné úžasné aktivity), dostatečně se najezte a napijte už doma. 

Pentangue vám nabídne spoustu příležitostí, jak udělat poutavé snímky. Budete fotit hráče ve skrovném pohybu, budete mít čas komponovat, nebudou vám utíkat ze záberu, budete bojovat s nastavením síly blesku, nadávat na to, že na ohnisku 16 mm je vám blesk stejně skoro na nic a když, tak doblejskne jen do nějakých tří metrů atd. atd.... Jediné, na co ovšem dávejte bedlivý pozor, jsou létající koule! (s vykřičníkem).

Nyní můžeme k výbavě fotografa. Osobně jsem se rozhodl pro velice jednoduchou kombinaci EOS 5D + 16-35/2.8 II + blesk 580EXII. Málem jsem zapomněl na blesk a jak se později ukázalo, perun nám přál a oblačná a přesvětlená obloha vyzývala k tomu, abych si scénu trošku doblejsknul, aby se rozzářily obličeje soustředěných hráčů, zvýraznily koule, prosvětlila tmavá vlhká antuka. Pokud blesk nevezmete, přinesete domů buď bílou oblohu nebo tmavé obličeje.

Výbava: Canon 5D + 16-35/2.8 II + blesk 580EXII + 70-200/2.8 + BP + TAMRAC Pro12

Příprava: Součástí přípravy je modlení se, aby se vydařilo počasí. Kdyby byla zatažená obloha, nic moc by z toho nevylezlo a krásná konstrastní antuka by nebyla tak sytě cihlová. Také se dobře naučte pravidla, budete aspoň přesně vědět, kam hráči budou přecházet a, kde se zastaví a odkud budou sledovat hru. Předpokládám, že v kolektivu nebudou nějací jedinci, co by s vaším focením měli mít problém. Dejte si pozor na focení dam v krátkých sukních (nebudu dále rozvádět).

A k samotnému focení. Na začátku počítejte s tím, že pokud je kolektiv trošku normální, stanete se hlavním tématem zájmu hráčů, vydržte prvních 15 minut, ono to pomine. 

Nejdříve fotografujte odhazování koulí od základní čáry, pokud je více družstev, soustředte se jen na tuto činnost. Času budete mít dost. Každý hráč má jinou techniku, jiný postoj, jiný výraz soustředění, zaznamenejte je. Tato scéna má zajímavé dva pohledy proti hráčům a po směru pohledu hráčů. Každý hráč má více koulí, máte tedy více šancí u stejného hráče zachytit klíčové okamžiky.

Při focení samotných koulí je dobré zaznamenat okamžik, kdy koule dopadá na antuku, případně odstřeluje jinou kouli (je to vlastně klíčové pro samotnou hru). Soustředtě se na šotonek, který je středobodem celé hry, a možná proto je tak kouzelná.

V této fázi ostatní hráči sice čekají, až se dostanou na řadu, ale většinou sledují hru nebo prostě klábosí s ostatními, také dobrá příležitost na zdokumentování. Později se po hřišti začnou potulovat ti, co vypadli, budou různě posedávat, kybicovat, popíjet, budou se kolem motat děti a pokud budete mít štěstí i zástánce boje za ochranu lidských práv v Tibetu.

Turnaj v Petanque v Ostrovcích se z mého pohledu vydařil, všichni se skvěle bavili, spousta se naučila tuto hru hrát (jako já) a já si odnesl hezké vzpomínky ve své hlavě a také na své kartě.

Poznámka pod čarou.
Když teď v zimě píšu tento článek, vzpomněl jsem si, že jsem ještě na akci litoval několika věcí:

  • neměl jsem s sebou klasický filmový aparát - škoda, barvy vyšly úžasně a na dia by se koukalo opravdu hezky,
  • vzal bych s sebou druhé dig. tělo, na kterém bych měl neustále v pohotovosti objektiv 70-20.

Takže držím vám palce.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.