Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Vydáno: 23. 3. 2018
Autor: martinkamin

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Výstava zahrnuje zejména období 60. let a tedy Koudelkovu práci při fotografování cikánů, samozřejmě období konce 60. let a invazi Ruska do Československa, ale také nejnovější soubory z posledního období.

Výstava je velice pečlivě zpracovaná a dostatečně rozsáhlá, abyste si pro ni vyhradili minimálně dvě až tři hodiny času. Opravdu stojí za to si v klidu a v pohodě projít všechny fotografie. Určitě se zdržíte u prakticky  zpracovaného životopisu mistra, kde jej najdete na fotografiích s Frankem Zappou nebo Henri Cartier Bressonem.

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze
Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Při vernisáž bylo na Koudelkovi vidět, že ji prožívá opravdu srdcem. Sešlo se něco kolem čtyř set lidí a významných osobnosti kulturního a fotografického rybníčku.

Určitě se zde nechci dopodrobna rozepisovat, protože soubor fotografií je nakolik rozsáhlý, že si zaslouží úplně jiný formát článku než zpravodajství, ale musím vyzdvihnout tu část, jež se mi zdá jako zcela nejlepší.

A tou je bezpochyby soubor fotografií, dokument, z let 1962-1970, který pokrývá život cikánů na Slovensku. Bohužel, protože na rozhraní 70. let emigroval, jeho kniha Gypsies vyšla až v roce 1975 v USA (vydavatel Aperture). Je to syrová, plná a vyčerpávající kolekce portrétů cikánů působící jako zcela upřímná výpověď ukazující na obyčejný život obyčejných lidí a jejich kulturní a lidské hodnoty.

Důležitá skutečnost také zazněla na vernisáži k výstavě, a to, že vystavené mistrovo dílo bude do budoucna obhospodařovat Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, které jej dostalo darem.

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Další části výstavy jsou: Začátky 1958-1961, Cikáni 1962-1970, Experimenty 1962-1964, Divadlo 1962-1970, Invaze 1968, Panorama 1986-2017, Exily 1968-1994.

Výstava potrvá do 23. září letošního roku. Každopádně výstavu by neměl pominout žádný fotograf. Vstupné 220 korun je zcela adekvátní a velice přijatelné zejména v kontextu a při srovnání s ostatními výstavami, jež proběhly v Praze v průběhu loňského roku.

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Je nutné připomenout, že český fotograf Josef Koudelka společně s výstavou otevírá také již 9. desetiletí svého aktivního života. 350 fotografií, jež se mistr rozhodl věnovat České republice se tak stane jeho nejrozsáhlejší fotografickou sbírkou na světě.

Závěrem jen strohé: Běž tam fotografe a uč se. Místře: všechno nejlepší!

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.