Víte, jaká je nejužitečnější vlastnost EOS R5? - hlasové poznámky

Víte, jaká je nejužitečnější vlastnost EOS R5? - hlasové poznámky

Vydáno: 19. 6. 2022
Autor: martinkamin

Canon EOS R5 vlasové poznámkyFunkce, po které touží 9 z 10 fotografů, a které se dostaly pouze do nejvyšších modelů zrcadlovek EOS 1D - hlasová poznámka, si zaslouží samostatný komentář. Je to proto, že tak očekávanou vlastnost jsem čekal také u nižších modelů zrcadlovek a nezrcadlovek už mnohem dříve.

Přitom výrobci jen těžko obhájí, že když fotoaparáty mají mikrofony (a tedy hardware a také příslušné moduly pro digitalizaci zvuku), že nemohou pod jedno tlačítko schovat jednoduchý hlasový záznamník.

Obvykle u profi modelů EOS 1Dx zaznamenává 30 sekund a bývá dole na gripu.

Canon EOS 1DX mark III záznam poznámky

Kupodivu i alternativní výrobci jako je Olympus (dnes OM system) mají podobnou vlastnost v mnohem levnějších modelech těl.

Pátral jsem, jestli nějaký jiný model Canonu něco podobného nemá, protože to považuji za velice užitečnou věc, který "nic nežere", hodí se pro záznam mého komentáře nebo může fotografii okomentovat někdo jiný, třeba když vám chce sdělit mailovou adresu na zaslání fotografií.

Nakonec jsem našel model EOS R5, který to umí.

Canon EOS R5 zvuková hlasová poznámka

V manuálu, který najdete i tady online, se píše, že stačí tlačítko s mikrofonem přidržet a pak nadiktovat poznámku. Můžete také zpětně opatřit poznámkou jakoukoliv fotografii.

Tlačítko zmáčknete na dvě sekundy, pak se spustí záznam. Po celou dobu záznamu jej držíte. Nakonec jej uvolníte a záznam se přestane nahrávat nebo skončí automaticky za 30 sekund.

Snadné, účelné a praktické. Chtěl bych to na každém foťáku.

Samozřejmě v menu můžete ještě měnit kvalitu záznamu.

Canon EOS R5 hlasová poznámka

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.