Recenze a testování na fotoexpedici: stativ Giottos MT 8281

Recenze a testování na fotoexpedici: stativ Giottos MT 8281

Vydáno: 22. 5. 2013
Autor: martinkamin

Gittos MT 8281Do redakce jsme dostali na recenzi stativ Giottos MT 8281 s hlavou Giottos MH1300 3D, který jsem měl možnost otestovat na fotoexpedice do Toskánska a také o týden později na fotoexpedici do Českosaského Švýcarska. Z mnoha zkušeností, kdy jsem stativ jen převážel, ale také nosil v náročném terénu, jsem sepsal následující hodnocení.

Recenze Giottos MT8281Recenze Giottos MT8281(c) Jan Šafář - https://www.facebook.com/jan.safar.522

Uhlíkový stativ Giottos MT 8281 jsem měl k dispozici s 3D kulovou hlavou Giottos MH 1300 3D, v podstatě top nabídky Giottos (dala by se také použít hlava MH 3300 3D - nosnost 20 kg).

Nejdříve ke stativu: Giottos MT 8281 je obrovský a stabilní. Má tříčlánkové nohy vyrobené z šestivrstvých uhlíkových vláken. Působí standardně karbonově, takže na dotyk „teplý“ materiál, přesto v horní části výrobce přidal molitanové úchyty. Vždycky je uvítám na hliníkových stativech, ale tady výrobce chválím, držet studený kov nebo uhlík není vždy příjemné, navíc se potí ruka. S molitany je nošení stativu Giottos MT 8281 příjemné.

Tento uhlíkový stativ je vysoký 81 cm a pokud jej rozložíte, další dva dílky jej vytáhnou na 175 cm. Jak vidíte na dalších obrázcích, celková výška s vytaženou středovou výškou vás pak dostane na cca použitelných 2,4 metru. I v této výšce se fotoaparát hodí, zde je například HDR obrázek pořízený v Toskánsku letos v létě na naší 6. fotoexpedici.

Antimo kostel z fotoexpedice Toskánsko 2013 www.fotoexpedice.cz

Fotoaparát jsem potřeboval s ohledem na perspektivu dostat co nejvýše a 2,5 metru se opravdu hodilo.

Recenze stativu Giottos MT8281Recenze stativu Giottos MT8281Recenze stativu Giottos MT8281Recenze stativu Giottos MT8281Recenze stativu Giottos MT8281

Díky použitému materiálu z uhlíkových vláken je Giottos MT 8281 přes svou pracovní 81centrimetrovou výšku lehoučký - váží krásných 2,5 kg. Na fotoexpedicích jej někteří členové potěžkali a poněkud hořce zaskuhrali, že jejich malý a nepevný stativ váží v podstatě podobně.

Není to úplně cestovní hmotnost (a zejména délka) pro delší treky a náročné výšlapy - to určitě ne (hlavně je neskladný), ale pro pohyb od auta kilometr nebo dva nebo při běžném terénním focení s dobrou dostupností nevidím ve velikosti problém. Jako spoluzavazadlo jej do letadla ale nedostanete.

Recenze stativu Giottos MT8281Recenze stativu Giottos MT8281

Jednotlivé segmenty nohou Giottos MT 8281 se uvolňují souosými upínáky, které fungují hladce a dokážou nohu pevně ukotvit. Konečná fáze upnutí je zřejmá a nebudete mít tendenci zbytečně dotahovat. Díky tomu, že nohy jsou 36, 31 a 28 mm široké a dlouhé, stativ při jejich vysouvání nasává venkovní vzduch. Vždy to mě ve vyvolávalo nejistotu, zda s sebou nenasává také prach, pyly apod. Ty by později mohly způsobovat problémy uvnitř upínacího mechanismu a při jeho mazání.

Základna Giottos MT 8281 je hořčíková a má malou (až příliš malou) vodováhu. Na jejím boku je místo pro šroub s háčkem na přenášecí popruh. K němu je připojena látková kapsička se servisními klíči.

Středová tyč průměru 36 mm je opatřena standardním háčkem pro zpevnění sestavy a ochraně před jejím případným převrhnutím větrem. Výška v kohoutu, jak rád používám, je 175 cm bez vytažené středové tyče. Ta se fixuje velkou dvoukřídlou matkou.

Recenze stativu Giottos MT8281Recenze stativu Giottos MT8281

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.