Objektivy, které existují, ale skoro se o nich nemluví

Objektivy, které existují, ale skoro se o nich nemluví

Vydáno: 25. 6. 2010
Autor: martinkamin

Difrakční objektiv, kdo jej viděl?Kolega z Canonklubu mě onehdá začal přesvědčovat, že Canon vyrábí objektivy nesoucí zelený proužek. Jistě všichni vědí, že Canon vyrábí ve své řadě v podstatě dva druhy skel. Ty první označuje červeným pruhem a pasuje je do kategorie Profi. Jsou to objektivy chráněné proti prachu a vlhkosti a s robustní kovovou konstrukcí, a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsou to kvalitní skla - držáky.. Co pádů už se mnou 70-200 2.8 USM L zažil... Žádný jiný bych nechtěl, i kdybych na něj měl spořit o rok déle.

Pak vyrábí kategorie běžných objektivů, které nesou zlatý nebo žádný proužek - jedná se oběžnou kategorii objektivů s velkým podílem plastů, jejich kvalita (zpracování i kvalita z hlediska samotných optických vlastností) nemusí být ani zdaleka špatná, ale už více záleží na konkrétním kusu a pokud nakupujte z druhé ruky na tom, jak se k němu předchozí majitel choval.

Třetí kategorii (z tohoto úhlu pohledu) tvoří objektivy speciální. Podle mých informací spíše dodávané do armády a pro speciální aplikace a použití. Nesou zelený proužek, a Canon vyrábí pouze dva takové typy. EF 70-300 4.5-5.6 DO IS USMEF 400mm 4 DO IS USM. Když budeme rozklíčovávat název:

  • EF - objektiv pro full frame zrcadlovku
  • 70-300 zoom nebo 400 mm ohnisková vzdálenost
  • 4 - clona, 4.5 clona na krátkém konci a 5.6 clona na dlouhém konci
  • IS image stabilization - optická stabilizace
  • USM - ultrasonic motor - motorek pro řízení pohybu čoček při ostření (je řízen z těla fotoaparátu)

Nespleťte si tradiční spotřební 70-300 s difrakčním 70-300 DO.

Klíčový parametr je DO -  diffractive optics (do češtiny nesnadný překlad, ale použil bych opis difrakční optika). Jedná se o objektivy se speciálním členem využívajícím právě difrakce světla, nikoliv refrakční, jako je tomu u běžných objektivů. Canon tyto objektivy vyrábí jako speciální a podle toho s nimi i zachází. V nabídce českých obchodů je nenajdete. Vím jen, že někteří členové našeho klubu je měli v ruce. Jsou prý hodně malé a velice dobře kreslí.

Největší výhodou objektivů s DO členem  je, že výrazně omezují chromatickou aberaci - to je významný problém objektivů s velkou ohniskovou vzdáleností. Mohou mít také výrazně menší hmotnost než tradiční fluoridové objektivy a také jsou kratší co se týče vnějších rozměrů.

Difrakční 70-300 DO má velikost 100 mm, zatímco tradiční 70-300 už 150 mm. Rozdíl je pochopitelně v ceně, tradiční seženete za 10-12 tisíc, DO pouze kolem 32 tisíc s DPH. Takže? Pokud byste na něj narazili v bazaru, neváhal bych za cenu nového můžete sehnat DO objektiv a rozdíl v optických vlastnostech je znatelný. A na fotoaparátu je nejdůležitější přeci sklo.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.