Udělej si sám: návod na výrobu vlastního reflektoru typu Magnum

Udělej si sám: návod na výrobu vlastního reflektoru typu Magnum

Vydáno: 7. 6. 2020
Autor: martinkamin

návod jak si vyrobti vlastní reflektor magnumNápad vyrobit si vlastní reklektor Magnum pro mé studiové světlo založené na Bowens bajonetu přišel v okamžiku, kdy jsem zjistil, že takový reflektor stojí i 6000 korun, a některé značkové i 14 000 korun. U pasivních věcí se snažím maximálně šetřit, takže mé rozhodnutí padlo v okamžiku, kdy jsem ve skladu našel vhodného kandidáta na úpravu - halové stropové svítidlo.V tomto článku najdete návod, jak na to. Včetně všech dokumentačních fotografií.

Výrobci si nechají plechový výlisek, kterých vyrobí linka 20 000 denně, hezky masně zaplatit. Tato pasivní součástka nutná pro naši fotografickou práci - ano, je to jen plechový výlisek - může stát od 2500 do 6000 nebo i desítku tisíc korun - za značku se přeci platí. Vždy, když něco nakupuji so studia, přemýšlím, jak hodně přidané hodnoty mi zboží skutečně přidává, a jak nutně potřebuji, aby bylo kvalitní.

U pasivních částí jako jsou deštníky, stativy, softboxy to spíše považuji za spotřební materiál, a tedy i v případě plechového výlisku jsem si řekl, že 6000 je příliš. A to nemluvím o WideZoom Reflector od Profoto za 14 500. Oujé.

WideZoom Reflector od Profoto

S mými náklady a trochou znalostí, nákupem na Aliexpressu jsem se dostal na výrazně nižší cenu. Pokud chcete vědět jak, čtěte dále. A pokud byste o takový domorobo reflektor měli zájem, ozvěte se mi.

Návod, krok za krokem

V tomto návodu, jenž prosím chápejte jako můj první pokus, stručně popíšu postup, jak si takový Magnum II vyrobíte sami a nevykrvácíte kvůli tomu finančně, a naopak si výsledky svého umu užijete později ve fotografické práci s unikátním světlem, které jen tak někdo prostě nemá.

Úkolem je tedy z dostupných součástek a šikovných rukou a vhlavně intelektu vymslet a sestavit Magnum reflektor - pracovně mu říkám Magnum II. Na trhu jsou asi dvě verze, jedna větší a druhá menší. Ten větší má 29 cm průměr reflektoru. Já jsem potřeboval větší, chtěl jsem ho použít na vytvoření divadelního pozadí a také - s nasazenou rozptylkou - na portrét.

Já jsem si původně hledal svítidla do studia, prostě nějaké lampy pod strop. Narazil jsem také na použité svítidla se šířkou 48 cm a klasickou výbojkou 400 W. Svítí to jako ďas, ale ta spotřeba. Koupil jsem jsem v roce 2019 -  sedm kusů - a uložit do skladu.

Když jsem začal hledat Magnum na koupi, málem jsem z cen, které na mě vyskočily, upadl pod stůl.

Po prvních oťukáváním a zjišťování, jsem se rozhodl pro modifikaci jedno ze světel ze skladu a podle výsledku jsem se chtěl zařídit dále. Světlo má hliníkové tělo, které je měkké. Hliník má možná 1 mm a snadno jej úderek zdeformujete, ale nezničíte. Na druhou stranu jej můžete snadno případně opravit. Nahoře má toto průmyslové svítidlo samotnou elektroniku a dole sklo. Ochrana skla je dokonce obkroužena po obvodu těsnící gumou, takže i kdyby žárovka uvnitř explodovala, nikoho to nezraní. Když svítidlo zapojíte do sítě, trvá i pět minut, než se jas ustálí na konstatní hodnotě.

Já jsem ze svítidla použil pouze hliníkové tělo. Ostatní části jsem zatím odložil.

Nářadí, které potřebujete:

  • Šroubovák.
  • Vrtačku s kovovým vrtákem.
  • Pilník na železo.
  • Nýtovačku, nýty.
  • Redukci na bowens.

Na Aliexpressu jsem pohledal díl, který by mi zajistil připevnění těla na bowens zábleskové hlavy. Našel jsem tento hliníkový lem původně určený na Godox a to stoupání z 10 na 14,5 cm mně téměř přesně vyhovovalo na nasazení na hrdlo mého nového Magna II.

hliníkový lem, který je základem s bowens bajonetem
 

Celé svítidlo jsem nejdříve demontoval, což bylo rychlé a snadné. Zůstalo mi tedy pouze hliníkové tělo. V hrdle byly 4 díky na šrouby, které společně s hrdlem měly větší průměr než bowens, ale to jsem společně se sousedem vyřešil vybroušením cca 1 cm z celkového průměru.

reflektor magnum II úprava bajonetunový bajonet na reflektor Magnum II

Záměr byl náseledující. S co nejméně úpravami jsme zamýšleli "bowens mount" koupený na Aliexpressu připevnit pomocí nýtů na hliníkové tělo svítidla. Trocha zručnosti, vertikální vrtačka, nýtovačka, drobné doladění a 6 nýtů a bylo hotovo.

Úprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studioÚprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sámÚprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sámÚprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sám

Úprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sámÚprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sámÚprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sámÚprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sám

Úprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sámÚprava reflektoru na nový bajonet bowens blesky studio Magnum II udělej si sám

Magnum II was born

Je to lehká celá stříbrná konstrukce. Hned jsem vyzkoušel, jak se světlo bude projevovat a porovnal se stávajícími softboxy, co jsem měl akorát poruce ve studiu. Bylo potřeba pečlivě stisknout bajonnet a hliníkový skelet těla reflektoru.

Závěr

Světlo budu postupně zkoušet pro portréty. S velkou pravděpodobností si vyrobím ještě další. Z8řič sám o sobě vytváří světlejší střed, ale to se může hodit, každopádně jsem hned vyzkoušel difuzní tkaninu a to už bylo mnohem jemnější podání. Pokud byste měli zájem, jsem schopen vyrobit ještě pár takových zakázkových Magnum II refkeltorů. Napište mi.

Co budu řešit

  • Magnum II má pouze stříbrný vnitřek, takže to dělá odlesky, velice dobře to koncetruje světlo a má to ostrou hranu zářiče
  • prostřední část výbojky svítí více - řešení bude ušít rozptylku
  • zatím nemám grid, ale to se pokusím sehnat na Aliexpressu

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.