Promítání fotografií na 4K televizoru SONY

Promítání fotografií na 4K televizoru SONY

Vydáno: 26. 4. 2017
Autor: martinkamin

Recenze promítání fotografií na 4K HDR televizoru SONY KD-49XD8005Jasněže si každý kupuje televizor proto, aby děti mohly sledoval Ledovou královnu, syn pařit Battlefied 4 na PSP, tatínek sledovat Pohár mistrů nebo hokej a maminka Sama doma. Chtěl jsem ale do Focusclubu připravit recenzi televizoru, který bude užitečný také fotografům k promítání fotografií. Ukazovat někomu na tabletu nebo mobilu fotografie je snadné, ale co kdyby jste je mohli odprezentovat na 4K televizoru pro větší audienci? A bude to mít věrné barvy? Je to vůbec rozumné? A s jakými omezeními?

Využil jsem tedy nabídku na testování SONY 4K HDR modelu KD-49XD8005. Parametry nechť si každý najde na všechmožných zdrojích, zde jsou alespoň ty základní:

Parametry televizoru SONY KD-49XD8005

  • Uhlopříčka, efektivní: 49 palců, 123 cm
  • Rozlišení: 3840 x 2160 (4K UHD)
  • Obrazovka: 50 Hz, HDR, LED
  • Vstup: kabel Ethernet + wifi + USB porty
  • Video: HDMI 4x, SCART 1x
  • Zvuk: optika + výstup na sluchátka jack
  • Rozměr: 1093x686 mm
  • Podporuje kodek: H.265 (HEVC)
  • Barevný prostor: sRGB a DCI P3
  • Tuner: dvojitý tuner (T2, S2, C), DVB-T, DVB-T2 (H.265/HEVC), DVB-S, DVB-S2, DVB-C, CI+, Analogový TV tuner
  • Roční spotřeba: 111 kWh

K samotné televizi jen stručně o parametrech. Jedná se o 4K televizor (4K UHD 3 840 x 2160) s bohatou výbavou a Androidem. Je to plně internetová televize, takže standardní konektivitu wi-fi a Ethernetu doplňuje spousta aplikací jako Netflix a Google Play a další na Google Play (pro Android).

4K televizor SONY 125 cm SONY KD-49XD8005

Velikost vhodná na promítání fotografií

Vyzkoušet 4x vyšší rozlišení než bývá běžně na notebooku, počítači nebo tabletu, kde je standardem FullHD a 1080 řádků, to mě opravdu lákalo, protože po prvních zkušenostech na Photokina 2014 jsem chtěl zkusit na takovou plochu promítnout fotografie. S tímto rozměrem je denzita na palec velice podobná počítačovému monitoru - nějakých 91 ppi (pixelů na palec). Fotografové totiž obvykle nemají po ruce doma tak velké monitory a tento model televizoru SONY KD-49XD8005 má 123cm uhlopříčku s hezkým tenkým rámečkem. Promítat fotografie na takové ploše a s takovým barevným gamutem a kontrastem je tedy logickým a jasným cílem fotografů.

Když výrobce na webu píše, že televizor bude mít více života, více textur a více energie, má pravdu. Pravda je ovšem také, že pokud nebudeme mít skutečně kvalitní video zdroje - z hlediska rozlišení nebo HDR podpory (kompatibilní se standardním HDR10) - zařadíte zpátečku zpět do doby se 720 řádky a pozemního DVB-T vysílání a nevyužijete její skutečný výkon a schopnosti. Jako byste měli Porsche a jezdili s ním polní cestou nakupovat do 2 km vzdálené vesnice.

Když budete promítat externí zdroje, pak musíte sáhnout do nastavení, obraz je totiž přeostřený a příliš “optimalizovaný” spíše naladěný na nekvalitní zdroje videa (DBV-T vysílání, Youtube).

Využití rozlišení 4K UHD videa je ovšem poněkud diskutabilní, zejména, když nemáme zcela běžně k dispozici 4K zdroje, podívejte se třeba sem na Bontonland, najdete tam 16 titulů 4K! A to je docela zoufalé, zejména, když ani žádná pozemní televizní stanice (u nás) nevysílá 4K;  snad by pomohly nějaké satelitní kanály, protože ani O2 nic nechystá a UPC oznámilo zatím jen 4K settopbox v Británii.

Naštěstí youtube má nějaká videa ve 4K - Demo 4K HDR je například tady.

Jelikož se jedná o chytrou televizi, obsahuje Android s celou škálou již zabudovaných aplikací jako například Netflix, AmazonVideo, Youtube atd. Navíc s interními aplikacemi pro zobrazení fotografií nebo videa z USB zdrojů. Co velice oceňuji, že televizor SONY KD-49XD8005 zvládá nový kodek H.265 (HEVC), který je opravdu velkým přínosem pro kvalitu a objem dat, takže například dvouhodinový film 4K bez ztráty kytičky v plném TrueHD zvuku můžete mít v 28 GB dat.

Recenze promítání fotografií na 4K HDR televizoru SONY KD-49XD8005

Castování videa na SONY KD-49XD8005

A; tohle je trošku problém. Když jsem se snažil na Windows 10 Professional castovat zdroj na televizi z Windows Media Playeru, video se nepodařilo na televizor vysílat, přestože ji počítač na sítí jako casting zařízení viděl. Navíc: pro můj záměr prezentovat tímto způsobem fotografie, už to vůbec nefungovalo. Dokonce ani ze standardního Windows z Exploreru - kde bych to očekával přirozeně.

Recenze promítání fotografií na 4F HDR televizoru SONY KD-49XD8005Recenze promítání fotografií na 4F HDR televizoru SONY KD-49XD8005

Abych byl úplně přesný: někdy to fungovalo a někdy ne. Prostě to vytuhne, přestane promítat, pak se to zase rozběhne. Určitě to není uživatelsky přívětivé řešení. Objektivně řečeno za to ale nemůže SONY, ale podle všeho je problém někde mezi Windows a SONY, ale zajímá to snad zákazníka?

Takže ve výsledku se připravte na to, že televizor, vybalíte pustíte a pak se na víkend zavřete do nějaké klidné a větrané místnosti s dostatkem jídla a pití, abyste se pokusili najít postupy, jak na tuto televizi dostat fotografie nebo video pokud možno bez problémů a hodinového ladění a zkoušení před každým pořadem. Pak teprve pozvěte rodinu nebo přátele. A v mezičase vyzkoušíte další alternativní řešení pro casting pořadů z počítače na TV, zkoušel jsem například

Podobně to funguje i v opačném gardu. Uvnitř 4K HDR televizoru SONY KD-49XD8005 je aplikace na získávání videa nebo fotografií z DLNA zdroje, tedy z počítače, kde běží databáze a Windows Media Player nebo Movie and TV. A zase to nefunguje. Ikdyž na počítači přidáte zdroje, jsou viditelné v katalogu, televizor je nevidí, restart TV nepomůže, restart počítače nepomůže, nové načtaní databáze, nevidíte změny, smazání celého katalogu, znovu nastavení zdrojů, nic. Toto není kritika samotné televize, ale spíše obou stran, protože Microsoft a SONY se neumí dohodnout, aby to fungovalo. Proč to tam tedy SONY dává? Jak si s tím poradí běžný uživatel? Hodnocení za 5.

Naštěstí jsou tady Windows 10 a aplikace Movies and TV, která to umí, bez problémů a hned, dokonce s titulky.

Recenze promítání fotografií na 4F HDR televizoru SONY KD-49XD8005

Dále mám pozitivní zprávu o prohlížeči Google Chrome, který casting má přímo v nabídce v menu (a funguje to hned!).

Recenze promítání fotografií na 4F HDR televizoru SONY KD-49XD8005

Barevné podání panelu SONY KD-49XD8005

Výrobce uvádí, že Edge LED panel má barevný prostor DCI P3 (uveden v roce 2007) a má mít bohatší barevný prostor než sRGB. No, a to je problém, protože musíte pro takovou televizi chystat fotografie nejlépe s tímto barevným profilem, a dokonce se ve zkušenostech fotografů na internetu uvádí, že barevný prostor  AdobeRGB vychází na DCI P3 velice špatně, s barevnými posuny a přepaly v některých kanálech.

A jak dostat fotografie do barevného prostoru digitálního kina DCI P3? Musíte dovnitř Photoshopu dostat DCI P3 ICC profil.

S ohledem na tuto zkušenost jsem usoudil, že většina fotograflů DCI P3 nemá podporu v Photoshopu a Adobe Lightroomu a proto jsem zkusil vyexportovat fotogafie s barevným profilem sRGB, a promítnout.

Výsledky byly impozantní. Barvy velice dobře seděly při vizuálním srovnání s kalibrovaným sRGB panelem. S dodržením rozlišení (aby TV co nejméně do JPG zasahovala) byl výsledek opravdu prvotřídní, kontrastní, sytý. Doložení mých zjištění o převodech do barevného prostoru DCI P3 jsem našel srovnání na stránce tady.

Obraz si budete musel doladit

Spíše je ale obraz televizoru SONY KD-49XD8005 přeostřený (měnit budete tovární nastavení pro promítání horších zdrojů s upscale na 2160 řádků). Když jsem změnil profil promítání na jiný, znatelně se změnila například gama a bílá barva, takže jsem jednoduše vybral takový režim, který zobrazil fotografii co nejvěrněji k mému originálu na sRGB monitoru. Bohužel režim musíte ručně přepínat podle toho, zda se díváte na video nebo fotografie.

Recenze promítání fotografií na 4F HDR televizoru SONY KD-49XD8005

Srovnání barevného podání 4K HDR televizoru SONY KD-49XD8005

Fotografie přímo z obrazovky SONY KD-49XD8005, nastavený sRGB barevný profil Fotografie vyvolaná v Lightroom na PC
Recenze promítání fotografií na 4F HDR televizoru SONY KD-49XD8005 Recenze promítání fotografií na 4K HDR televizoru SONY KD-49XD8005
Vysvětlení: toto je fotografie z ofocení panelu fotoaparátem Originální fotografie, výrazně teplejší tóny.

Jak jsem psal výše, abyste se dostali na rozumné barevné podání, musíte si nastavit nějaký nový workflow pro zpracování fotografií, změnit nastavení a speciálně pro TV si sestavit zcela nový postup, aby fotografie byly přijatelné z hlediska barevného podání. Protože panel 4K televizoru SONY KD-49XD8005 zvládá barevný prostor digital cinema DCI P3, který je bohatší než sRGB.

A jaké jsou možnosti promítat fotografie na 4K televizoru SONY KD-49XD8005?

  • Z počítače: z Exploreru lze přes pravé tlačítko a Cast to device: někdy ano, někdy ne, někdy to při více fotografiích vytuhne, pak to začne znovu promítat
  • Z počítače: z prohlížeče Chrome: lze přes “Menu a Odeslat” zobrazit obsah z prohlížeče. V podstatě zrcadlení obrazovky na televizor. Bohužel jsem takto zkoušel zobrazit obsah druhého monitoru, ale nezobrazovala se mi myš.
  • Z USB zdroje: na disk nebo USB klíčenku nahrajete JPG fotografie, televize vám nabídne možnost procházení paměťového zařízení.

Recenze promítání fotografií na 4F HDR televizoru SONY KD-49XD8005

  • Z televizor a interního prohlížeče: připojíte se na stránky a přes prohlížeč prohlížíte fotografie (velice uživatelsky nepřívětivé, vůbec nepočítejte s tím, že byste takto někomu něco chtěli promítat)
  • Z počítače video přes Windows Media Player: NIKDY - televizor není nikdy nalezen, takže se to nikdy nepodaří promítat
  • Z počítače s Windows 10: Video přes Movie and TV ano (s titulky také) - pustíte video na PC a nastavíte si titulky a pak to castujete na televizor. Funguje hned a spolehlivě a dobře.

Recenze promítání fotografií na 4F HDR televizoru SONY KD-49XD8005

  • Z tabletu/mobilu: musíte najít aplikaci, která casting umí
  • Z tabletu/mobilu: se můžete také připojit přímo direct wi-fi na televizi. Omezení spočívá v tom, že nelze promítat PNG fotografie a také se odpojíte od internetu, takže se vám znepřístupní soubory na Google Drive, Dropbox a jiných cloudových službách...
  • Z tabletu/mobilu: Youtube funguje úžasně, aplikace najde na síti zařízení sama a cokoliv si chcete pustit na tabletu/mobilu, můžete jedním kliknutím pustit na televizi, úžasné, VIVAT. Funguje to samo a hned, chromecast je prostě funkční a jednoduché řešení.
  • Je ještě jedna možnost, a to použít na telefonu nebo tabletu Photo Sharing Plus app televizoru. Ale! Na tabletu/mobilu vyberete fotografii nebo video, necháte zobrazit na televizi. Bohužel to funguje tak, že se data přenásí, takže u videa čekáte na přesun například 100 MB dat do televize. V praxi nepoužitelné.

Závěr

Z hlediska "hrubého pohledu" na panel je to skvělý zbrazovací prostředek. Barevné prostory bohaté, možná lepší než na vašem počítači, tečka. Rychlé obvládání, Google aplikace funkční, spolehlivé. Tady za 2. Barevnost je výtečná. Výrobce píše o podpoře barevného prostoru sRGB a musím odhalit, že sRGB monitor postavený vedle televize zobrazoval velice podobně. Upravit jsem musel pouze nastavení zobrazování televizoru, byl tam výrazný kontrast, ve světlých místech fotografií (nebe, tváře) vykazovala až příliš posun do světel, takže plocha už byla jen bílá.

Upravit jsem také musel doostřování, protože fotografie byly příliš přeostřené... Bohužel na film máte ale jiné požadavky, takže to budete přepínat zase zpět.

Recenzovaná televize 4K HDR SONY KD-49XD8005 měla problém v pravé části obrazu dole, kdy podsvětlující diody nesvítily homogenně. V této části byl viditelná nehomogenita. Gamu jsem neměřil.

Některé (zejména aplikační) věci prostě nefungovaly:

  • například mé připojení k wi-fi, zůstal jsem tedy u kabelu,
  • aplikace Windows Media Player nebyla schopna nabídnout přes DLNA obsah, zato Movie and TV už ano,
  • za dobu testování (3 týdny) se 2x prováděl přes internetu update systému (ale bez zádrhelů).

Když si televizor 4K HDR SONY KD-49XD8005 koupíte, neprohloupíte, zobrazování je výborně, ale připravte se na problémy s aplikacemi a různými síťovými prostředky.

Budete si muset najít tu svou cestu, pořádně si ji prošlapat a vychytat.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.