PENTAX Q: nejmenší s výměnnou optikou

PENTAX Q: nejmenší s výměnnou optikou

Vydáno: 25. 7. 2011
Autor: Tomas Pribyl

Na cílovou skupinu „zaměř a zmáčkni spoušť“ (tedy takovou, kterou raději nezajímá plejáda tajuplných symbolů na ovládacích prvcích) se zaměřuje nový PENTAX Q. Tedy nejmenší fotoaparát s výměnnou optikou na trhu. Model Q přitom představuje jen zlomek rozměru ostatních bezzrcadlovek ve své kategorii – kompaktům se ale neblíží, protože optika z těla vystupuje stále.

Srdcem PENTAXu Q je čip o rozměru 6,17 krát 4,55 mm s efektivní plochou pouhých 28 milimetrů čtverečních. To je mnohem méně, než u aparátů srovnatelné kategorie – a právě tato minimální plocha je klíčem k celému tajemství malých rozměrů „kvéčka“. Umožňuje tak instalaci relativně drobné optické soustavy.

Výměnné objekty pro PENTAX Q přitom pokrývají celou širokou paletu použití. K dispozici je standardní 47 mm s ekvivalentem F1,9 stejně jako dvojice s pevnou fokální délkou (a avizovanou cenou pod sto dolarů) – jde o skla širokoúhlá a teleobjektiv. PENTAX dále slibuje uvedení rybího oka nebo kvalitního skla s ekvivalentem 28 až 83 mm a vestavěnou uzávěrkou.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.