Nákupy v USA - někdy levněji, někdy draho

Nákupy v USA - někdy levněji, někdy draho

Vydáno: 15. 4. 2010
Autor: martinkamin

Jistě je veřejným tajemstvím, že některé nákupy fototechniky v zahraničí, zejména v USA jsou výhodnější (z hlediska) ceny), než u nás. Některé internetové servery v Německu nebo Rakousku nabízí přijatelné ceny a díky Evropskému jednotnému trhu je pro českého fotografa zboží dostupné jako pro každého jiného. Ještě lepší situace je v USA.

Když stál Americký dolar 15,5 byla situace ještě jasnější a nakupovat v USA se opravdu vyplatilo. Jak je to ale dnes? Když se podíváte na internetové stránky B&H Photo (což je proslulý americký obchodní dům s elektronikou, zjistíte, že v současnosti jsou ceny v USA dokonce vyšší!). Obchod B&H Photo si Canonklub vybral jako svého partnera., protože s nimi máme letité pozitivní zkušenosti.

Počítáme-li kurz 18,7 Kč / 1USD - je to cena za kterou vám jedna z českých bank prodá Americký dolar, pokud platíte přes internet.

Srovnání cen v USA a u nás
Zboží B&H photo (cena bez DPH, cla a poštovného) Český obchod (bez DPH)
EOS 7D 31 790 Kč (1700 USD) 30 825 Kč
EF 70-200 mm f 2.8 IS USM 35 135 (1899 USD) 35 575 Kč
EOS 550d 14 800 Kč (800 USD) 14 992 Kč
EF 400 mm f 5,6 L USM 22 385 Kč (1210 USD) 29 158 Kč
 EF 500 mm f 4 IS L USM 111 925 (6050 USD)  141 658 Kč

Členové Canonklubu mají nesčetné zkušenosti s nákupem v zahraničí - dokládají to maily, které chodí na mou adresu. Osobně jsem realizoval celkem 3 nákupy v USA prostřednictvím internetu a popravdě řečeno, mohl jsem si dovolit objektivy, které bych jen ztěží pořídil u nás, protože byly buď nedostupné (400 mm) nebo prostě příliš drahé (24 f 1,4). V té době ovšem s velice výhodným kurzem.

Jak je to dnes?

Hlavním měřítkem pro přepočet je samozřejmě samotný kurz dolaru. Na hodnotě 18,7 Kč za USD je již natolik vysoký, že některé zboží není levnějěí než u nás. Pořád ale platí, že objektivy a dražší výbava vyjde levněji v USA.

Při nákup v USA musíte mít na paměti, že k ceně zboží se připočítává české DPH (pláti DPH si jej mohou záhy odečíst), clo, poštovné a poplatek celnímu deklarantovi. Je potřeba vědět, že obchodník, pokud zboží posílá mimo USA automaticky odečte TAX (americká obdoba DPH), takže zboží nebude zatíženo 10% daní z přidané hodnoty, kteá platí ve státě New York (TAX se liší v různých státech USA různě).

Pozitiva:

- zboží je levnější, ale ne každé. Levněji vychází zejména dražší objektivy a fotoaparáty, případně fotovýbava, která je v ČR nebo Evropě hůže dostupná, třeba podvodní pouzdra apod.

- pokud cestujete do USA, máte možnost si zboží koupit tam na místě a přivézt domů. Celní zákony, ale jasně hovoří, že zboží nad 3000 Kč byste měli proclít.

Negativa:

- zboží porouchané  v záruce se musí poslat do USA na opravu (výšší náklady na dopravné)

- na zboží se vztahuje pouze 1 letá záruka, pokud si u obchodníka nekoupíte za příplatek prodloužení záruky. Její prodloužení ale garantuje obchodník, nikoliv Canon

Zkušenosti

Pokud byste váhali s nákupem, známe celý postup, který jsme si na vlastní kůži osobně vyzkoušeli a můžeme vám poradit, případně zprostředkovat některé služby, stačí, když nám napíšete svou představu.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.