Herbert Slavík: Dvacet let v Česku - pro fotografy studnice zkušeností

Herbert Slavík: Dvacet let v Česku - pro fotografy studnice zkušeností

Vydáno: 19. 8. 2013
Autor: martinkamin

recenze Kniha Herbert Slavík 20 let v českuDvacet let v Česku Herberta Slavíka je 186stránková kniha většinově s politickým podtextem. Slavík v ní uveřejnil mix fotografií politické scény po roce 1989, z části portréty osobností, a nakonec pár snímků ze sportu. Osobně bych ji doporučil každému, kdo potřebuje studovat dokumentární a reportážní fotografii.

Problémem je, že ne každý se pak v praxi dostane na dosah prezidenta nebo premiéra, aby si věci vyzkoušel. Kniha je tím pádem více fotografickým dokumentem, a proto je dobré ji mít v knihovně. Platí to ale jen pro ty, kteří nejsou unaveni politikou. Pokud politikou nežijete a chcete se naučit portrétovou fotografii, kupte si jinou "učebnici" - bude mít pro vás delší časový užitek.

První polovina knihy věnovaná Havlovi je výborná. Není to ani reportáž, je to spíše osobní sonda do života Václava Havla.

Další část, již ryze politická, dostala fotografie Zemana, Klause, Ratha, Topolánka, Obamy, a jsou to spíše politické momentky z politického světa a života.

V poslední - a skvělé - třetině už Slavík připravil výběr portrétů. A to je nejhezší část knihy. Známé i neznámé tváře uvidíte na známých i neznámých místech, Mooserová, Lustig, Motejl, Reinerová, Halík, Langerová, Tříska, Menzel, Vlk, Baťa, Forman, Svěrák atd. To jsou osobnosti, a ještě na skvělých portrétních fotografiích. To mě opravdu bavilo. A když se podíváte ještě na stránky autora - sem - bude se vám líbit, jak "neznámí" vědci a učenci mohou mít krásně udělané portréty.

recenze knihy 20 let v Česku Herbert Slavíkrecenze knihy 20 let v Česku Herbert Slavík

Poslední část, snad trochu z povinnosti, přináší fotografie týmů, vědců, architektů, duhovních.

Takže závěrem. Pokud se chcete naučit portrétovat, 2. polovina je výtečná, pak je kniha pro vás, zvažte jen, jestli vás ta první část - "politická sonda" bude za 10 let ještě zajímat. Jinak kniha dostala také hezké PR od České televize.

Dvacet let v Česku Herbert Slavík

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.