Adobe Lightroom 4.1 Beta 6 umí už Olympus OM-D E-M5, Nikon D800 a Canon EOS 5D Mark III

Adobe Lightroom 4.1 Beta 6 umí už Olympus OM-D E-M5, Nikon D800 a Canon EOS 5D Mark III

Vydáno: 30. 5. 2012
Autor: redakce

Lightroom 4 b6Firma Adobe včera pozdě večer evropského času vydala Photoshop Lightroom 4.1 Beta 6, opravuje některé drobné chyby a nově umí zpracovat RAW formáty fotoaparátů Canon EOS 5D Mark III, Fujifilm X-Pro1, Nikon D800 a Olympus OM-D E-M5.

Stáhnout si ji můžete odtud.

Označení Beta 6 ukazuje, že jsme velice blízko ostré verzi 4.1, a podle našich zkušeností by to mohlo být někdy před prázdninami. Více v článku.

Co se určitě změnilo zásadně, to je rychlost reakcí při práci se 4. verzí Lightroom. V redakci máme sice 6jádrový stroj s 16 GB paměti, ale i tak byly některé prodlevy patrné. Nová verze, tedy Beta 6, se svižnější, při odšumování, při přepínání mezi moduly. Něco tedy Adome vylepšilo.

Pro fotografie upravené v křivkách ve verzi 3 se nezobrazovala ve verzi 4 bodová křívka - to je opraveno. Také upravili možnost nastavit si plugin pro otevírání fotografií v externích aplikacích Edit-in
Edit-in functionality has been restored to external applications including Adobe Photoshop and Nik plugins
Nahrávání GPS dat má být rychlejší, stejně tak byla obnovena možnost obnovil náhledy pro DNG soubory pro více jak 100 fotografií, rychlost se také dotkla prohlížení adresářů - to se normálně vůbec nepoužívá, ale někdy si do adresářů ukládáme třeba GPS logy apod. Stávalo se také, že při ukončení Lightroomu 4 se ztratila uložená fotokniha. Změny se také projevily u vytváření fotoknih, protože modul Develop někdy nesprávně upravil fotografie pro tento modul. Nyní se také zobrazují postscriptové souboryPostscript Type 1 Fonts ve Font menu modulu Book. A nakonec Clarity přidala více šedé.

Beta 6 umožňuje dále:

  • vytvářet HDR fotografie (pro 16, 24 nebo 32bitové TIF soubory),
  • ukládat fotoknihy vytvořené v modulu Book do JPG formátu,
  • publikovat fotografie pomocí pluginu Publish do služby Adobe Revel (více v tomto videu),
  • podporuje nové fotoaparáty Canon EOS 5D Mark III, Fujifilm X-Pro1, Nikon D800 a Olympus OM-D E-M5,
  • opravuje chyby objevené v předchozích verzích Lightroomu.

 

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.