Test šumu SONY NEX-5N

Test šumu SONY NEX-5N

Vydáno: 6. 7. 2012
Autor: redakce

SONY NEX-5N jsme měli na naši poslední klubové expedici do Toskánska, takže jsme jej vyzkoušeli ve všech možných cestovatelských situacích. Recenzi v tomto smyslu jsme publikovali tento týden u nás na SONYKLUBu.

Tento článek přináší test SONY NEX-5N na šum, který jsme po návratu z cest provedli v redakci. A výsledky? 5N nezklamal, šum na velkém čumu (APS-C) je díky SONY držen na uzdě. Doporučujeme vaší pozornosti recenzi kompaktního fotoaparátu Canon PowerShot G1-X, který má také čip APS-C, test vyšel na CanonClubu.

Jak jsme v testu postupovali. Nejdříve jsme vyfotografovali vzorovou scénu pro všechny citlivosti, tedy hodnoty ISO 100 až 25600. Výsledné RAW formáty jsme pomocí Lightroom převedli do formátu TIF a ten pak seskládali do výsledného porovnávacího obrazce.

Z něj můžete snadno vyčíst, jaký charakter šum má.

Do hodnoty ISO 800 je šum nepostřehnutelný a obraz zcela čistý. ISO 800 a ISO 1600 jsou si velice podobné a i pro tisky zvládnutelné snadno v rámci interních odšumovacích algoritmů.

ISO 3200 a 6400 přináší šum citelný, ISO 6400 již ztrátu detailů. Citlivost 12800 je výjimečně použitelná, 25600 je nepoužitelná a fotografie je zcela znehodnocená.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.