Recenze zábleskových světel Jinbei HD400 a HD610

Recenze zábleskových světel Jinbei HD400 a HD610

Vydáno: 18. 4. 2020
Autor: martinkamin

Ale teď už vážně. Celkově: spokojenost. Kromě jediného problematického výkonu jednoho ze světel jsem byl s používáním světel Jinbei HD400 a HD610 spokojen. Samozřejmě ideální by bylo světlo alespoň 1200 Ws, s konstantní barevnou teplotou záblesku, nabíjením do 0,1 sekundy. Asi by se něco takového dalo laboratorně vyrobit, ale žijeme v reálném světě a každý fotograf se díky vysoce konkurenčnímu trhu může poohlédnout po takovém záblesku, který mu nejvíce vyhovuje fotograficky, a také cenově.

sekonic L-858D lightmeter Martin Kamín

Všechny údaje jsem měřil nejvyšším modelem flashmeteru Sekonic L-858D, který umí měřit také v režimu HSS, časy t 0.5, t 0.1 a zobrazit křivky vybíjení blesků. Ty jsou součástí recenze. Křivky vybíjení jsou pro vás důležíté v případech, kdy potřebujete velice rychlý pohyb zmrazit a nepřejete si, aby došlo například k pohybové neostrosti konce nohou baletky.

Standardní výbava

Výborného výkonu a skvělé přesnosti jsem naměřil v sestavě testovaných zábleskových hlav čínského výrobce Jinbei Photographic Equipment Co., Ltd. (nemeřil jsem udržení barevné teploty, ale výrobce tyto údaje uvedl podle svého měření na stránce na Facebooku). Jinbei je brand pro určitou část produktů dovážených také do ČR. Test dopadl na výbornou, pouze v jednom případě - asi chyba konkrétního testovaného kusu - se na jeden určitý výkon nepodařilo změřit výkon (opakovaně). Více uvedu dále na konci recenze.

Zpracoval jsem také videa, aby bylo zřejmé, jak se s blesky pracuje a videa také ukazují ergonomii jejich obládání. Jinbei HD400 má jiný tvar těla a ovládání než HD610. Výbava Jinbei HD610 a HD400 je zcela obvyklá a očekávaná. Bowens bajonet, tělo s LED pilotní žárovkou 15 W nebo 20 W, kabel. Za standardní považuji regulaci výkonu od 1.0 - 9.0 clon po desetinách. Slave režim, synchronizaci na HSS (a také speciální režim pro krátké hoření, o kterém ještě budu psát). Řízení blesků jsem zkoušel přes firemní řídící jednotku TR-Q7. Schválně nepoužívám “odpalovač”, protože přeci jen řídící jednotka nabízí mnohem více v nastavení a vzdáleném řízení zábleskových světel.

Co dostanete navíc?

Za nadstandardní považuji zobrazení času záblesku t 0.5 na displeji těla blesku, které se děje automaticky a je ihned vidět. A také speciální režim, ve kterém je zkrácena doba hoření na 1/2200 až 1/19000 sekundy. To ocení sportovní fotografové nebo fotografové jiných pohybových disciplín - balet, divadlo, apod. Jedná se o rozšíření HSS a je to proprietární řešení uvnitř zábleskové hlavy. Například Elinchrom má také podobný systém.

Řízení blesků pomocí Jinbei TR-Q7

Na test jsem dostal zapůjčenou multibrandovou řídící jednotku Jinbei TR-Q7 podporující všechny důležité výrobce fotoaparátů Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus, Panasonic Lumix. Jak to výrobce dokázal? Prostě na patici řídící jednotky Jinbei TR-Q7 najdete kromě spouštěcího středového kontaktu také všechny ostatní TTL řídící kontakty, pro každého výrobce na tom správném místě. Patice pak vypadá trošku jako ježek a musíte si dávat pozor, aby byla dostatečně a správně zasunuta do sáněk. Každopádně přínos to má jednoznačný. Řízení probíhá 16 kanály v 6 skupinách. Prostě luxus pro každého fotografa. S řídící jednotkou TR-Q7 jsem v testu fotil na Canonu (EOS 5D MK III, EOS 5, EOS 700D), SONY A7 III a Fujifilm GFX 50. Všechno bylo v pořádku - kromě SONY. (poznámka k SONY není poznámka k Jinbei, ale spíše k SONY, protože co vyvedli se sáňkami pro blesk to je cenu fotografického bludišťáka).

Každopádně, pokud fotografujete standardně s flashmetrem, nepotřebujete HSS ani TTL a pak také nepotřebujete “mnohopaticové” řešení, protože výkon světel si nastavíte sami podle svého záměru a potřebujete pouze samotný spouštěcí kontakt. Jen těžko si umím představit, že byste se v případě komplexních scén spoléhali na TTL.

Jinbei TR-Q7 recenze HD610 a Jinbei HD400 martin Kamín fotoexpedice

Řídící jednotka má velkou výhodu v tom, že ji můžete nasadit na jakýkoliv moderní fotoaparát. Možná, že amatérský fotograf to nevidí jako výhodu, ale určitě to uvítá, protože se často mění výbava a lidé přecházejí ze značky na značku. U profesionála je výhoda v tom, že může používat více modelů, klidně je kombinovat, pouze řídící jednotku přesune na jiný fotoaparát, na světlech se nic nemění. A samozřejmě je to ideální věc pro školy nebo fotokurzy, kde máte žáky a studenty s nejrůznějšími fotoaparáty.

Navíc s řídící jednotkou Jinbei TR-Q7 můžete řídit systémové blesky (speedlights) Canonu řady RT (řízení rádiovým signálem), což se hodí, protože Yongnuo tento systém (Canon RT) umí používat. Je potřeba vzít v patrnosti, že jde pouze o reverzní inženýring, a není zaručená 100% kompatibilita. Proto také výrobce do řídící jednotky TR-Q7 zabudoval USB-B mini port pro nahrávání firmwarů. To je trošku challenge, protože najít FW pro TR-Q7 na internetu je náročnější, protože musíte třeba až do Austrálie k jednomu prodejci. U českého dodavatele jsem jej na webu nenašel. Poslední FW existuje od března 2020.

Aby má recenze byla objektivní, nevyhnu se srovnání s konkurencí, například Godox má svůj vlastní proprietární řídící protokol a říká mu X systém - funguje napříč jeho zábleskovými světly, můžete s ním spouštět jejich studiové a bateriové záblesky a také systémové blesky. Godox X ale zase není kompatibilní s RT systémem Canonu, na které právě Jinbei udělalo reverzní inženýring.

Poznámka pro SONY

SONY vymyslela naprosto hloupý systém malých kontaktů v sáňkách blesku. Abyste připojili odpalovače i jiných výrobců, musíte nejdříve do sáněk blesku zasunout konverzní kostičku, která vám TTL konektory přivede na plochu vedle spouštěcího kontaktu. A pak můžete nasadit řídící jednotku TR-Q7 pro spouštění záblesku pomocí TTL a také HSS. Jestli se tohle SONY nenaučilo od inženýrů z NDR.
 

Ergonomie a rozměry Jinbei HD400 a HD610

Některé informace jsou společné společné pro obě zábleskové hlavy, takže je shrnu na tomto místě. Oba blesky Jinbei HD610 a Jinbei HD400 jsou bateriové a pro nabíjení baterie je musíte vyjmout z těla. Nabíjíte je přiloženou nabíječkou. Baterie mají ukazatel nabití. Baterie pro HD610 je úplně jiná než pro HD400.

Jinbein HD610 má baterii nahoře na těle a při jejím vložení přesahuje obrys těla hlavy (tedy rozšiřuje tubus těla). Baterie signalizuje své nabití na svém těle, takže pokud je nasazená na HD610, nevidíte její stupeň vybití, teprve, až ji vyjmete z těla. Madlo pro přidržení a manipulaci s hlavou je dole zezadu.

Jinbei HD400 je podobné světlo (přebírá všechny vlastnosti kromě výkonu), má baterii zezadu těla, na zádi, a vyjímá se úplně jiným způsobem, posunem směrem nahoru.Stupeň vybití je viditelný při nasazené baterie na 4článkové stupnici (ale také na displeji). Obě baterie mají zámky, abyste je mohli bezpečně vyjmout. Jinbei HD400 je tedy skladnější, protože baterii vyjmete a tělo se tím zkrátí.

Pozor HD610 a HD400 mají různé nabíječky a různé baterie to nepovažuji za úplně šťastné řešení. Fotografovi by se třeba hodila jedna nabíječka a ruzně kapacitní baterie, ale se stejným napětím. Jistě to má nějaké technické důvody (na HD610 chcete sice vyšší vyšší výkon a více záblesků, ale to se dá přeci vyřešit náhradní baterií). Ale u stejného výrobce bych to uvítal.

Srovnání Jinbei HD610 a Jinbei HD400
  Jinbei HD610 Jinbei HD400
Výkon 600 Ws 400 Ws
Doba trvání záblesku HSS 1/8000 s / Freeze 1/19000 s HSS 1/8000 s / Freeze 1/19000 s
Pilotní lampa LED 20 W LED 15 W
Regulace výkonu 1/256 až 1/1 1/256 až 1/1
Baterie Lithium iontová DC 14,8 V, 6000 mAh Lithium iontová DC 16, 8V, 4400 mAh
Rozměr 355x117x195 mm 280x125x190 mm
Hmotnost 3 kg 2 kg

Menu a ovládání

To bych snad ani neměl v recenzi zmiňovat - protože očekávám zcela intuitivní a rychlé ovládání, ale pro úplnost doplním, že vše fungovalo očekávaně - tedy pro fotografa, který už se světly někdy fotografoval. Je to důležitý aspekt, aby se člověk nezdržoval hledáním v menu, ale prostě "hrábnul" na hlavu a bleskově provedl úpravu nastavení.

Zatímco HD610 má displej zezadu, HD400 jej má na boku těla. Oba se ovládají intuitivně. Jako užitečné přivítáte, že při změně výkonu blesku se ukazuje doba záblesku pro čas t0.5, což se v praxi hodí. Pak si samozřejmě musíte položit otázku, jak se na ta data lze spolehnout, ale oproti jiným výrobcům stejné kategorie to považuji za dobrou výhodu, zejména na místě při focení, kdy řešíte konkrétní problémy s pohybovými scénami.

Jinbei HD400 detailněji

HD400 má tlačítka a displej vlevo na těle. Tlačítek je 6 + kruhový volič, kterým snadno zvyšujete/snižujete výkon (například), měníte kanály nebo vybíráte z více hodnot nastavení - je to mimochodem velice rychlé právě díky tomu kruhovému voliči (děkujeme firmě Canon, že to zavedla do své řady fotoaparátů Canon EOS 5). Význam tlačítek se mění a je to zobrazeno právě na displeji. Kromě dvou tlačítek, která nemají jiný význam než spouštění blesku a vypínač.

Recenze test Jinbei HD400 zábleskové světlo Martin Kamín

Recenze a test bateriových blesků Jinbei HD610 a Jinbei HD400 Martin Kamín

Recenze a test bateriových blesků Jinbei HD610 a Jinbei HD400 Martin Kamín

V menu nastavíte všechno potřebné, skupiny, kanály, zapnutí pilotního světla, synchronizace, prostě vše potřebné. To stejné pochopitelně můžete měnit přes řídící jednotku Jinbei TR-Q7. Na displeji se zobrazuje také třístavový stav baterie. Displej je dobře čitelný i venku.

Jinbei HD610 detailněji

Tělo Jinbei HD610 je jiné než u HD400. Baterie se vkládá do boku, ovládání je vzdau, větrací otvory jsou po délce těla a je jiná baterie. Výkon je tedy 600 Ws, jinak všechny vlastnosti stejné jako u modelu HD400. Pilotka je také LED a má výkon 20 W.

Displej a ovládání na zádi mi přijde konvenčnější než u Jinbei HD400. Ikdyž asi ne každému může vyhovovat, že displej je na zádi. Když Jinbei HD400 vložíte do 2metrového deštníku, pak vám displej zmizí v softboxu.

Výkon a spolehlivost jsem změřil na stovkách záblesků, a v rámci mého studiového testování jsem neměl s oběma záblesky problém. Spolehlivě se chovaly na všechny úrovně výkonů. Při měření jejich přesnosti jsem na vzdálenost jednoho metru se standardním 18cm reflektorem (“kbelík”) dosáhl +- správného výkonu, jak má být - s odchylkou 0.1. Výkon byl konstantní v celém rozsahu a to na desetiny perfektně.

Recenze a test bateriových blesků Jinbei HD610 a Jinbei HD400 Martin Kamín

Recenze a test bateriových blesků Jinbei HD610 a Jinbei HD400 Martin Kamín

Pouze v jednom případě jednoho světla (Jinbei HD610) a jednoho konkrétního výkonu dávalo světlo trvale špatné a neměřitelné výsledky. Přestože jsem to měřil opakovaně. S dodavatelem Phototools jsem tuto věc konzultoval a shodli jsme se, že to je chyba záblesku konkrétně jednoho kusu, který slouží pro demoúčely.

Naměřené výkony zábleskových světel Jinbei HD400

Jak se testovalo a měřilo Jinbei HD610 a JinbeiHD400 Martin KAmín

Jinbei HD400 (nastavený výkon) Doba záblesku t0.5 µs Naměřená clona Náhled průběhu vyzařování výkonu blesku
9.0 1/1030 974 f/35 Recenze test Jinbei hd400
8.0 1/1280 781 f/25.2 Recenze test Jinbei hd400
7.0 1/2340 428 f/18.3 Recenze test Jinbei hd400
6.0 1/2170 461 f/12.7   3 Recenze test Jinbei hd400
5.0 1/3530 284 f/9.0   3 Recenze test Jinbei hd400
4.0 1/3200 313 f/7.0 Recenze test Jinbei hd400
3.0 1/3970 252 f/5.0   1 Recenze test Jinbei hd400
2.0 1/5490 182 f/3.6   1 Recenze test Jinbei hd400
1.0 1/8390 119 f/2.8 Recenze test Jinbei hd400

Naměřené výkony zábleskových světel Jinbei HD610

Jinbei HD610 (nastavený výkon) Doba záblesku t0.5 µs Naměřená clona Náhled průběhu vyzařování výkonu blesku
9.0 1/1240 806 f/45 Recenze test Jinbei hd610
8.0 1/3860 259 f/32   1 Recenze test Jinbei hd610
7.0 1/9460 106 f/22 Recenze test Jinbei hd610
6.0 1/21200 47.3 f/16 Recenze test Jinbei hd610
5.0 ERR ERR ERR Recenze test Jinbei hd610
4.0 1/3860 259 f/8.0   1 Recenze test Jinbei hd610
3.0 1/3900 257 f/6.3   3 Recenze test Jinbei hd610
2.0 1/7050 142 f/5.0   1 Recenze test Jinbei hd610
1.0 1/6940 144 f/4.5   1 Recenze test Jinbei hd610

Jak jsem uvedl dříve, Jinbei HD610 měla pro jeden nastavený výkon problémové vyzařování světla, pravděpodobně se nesynchronizoval s fotoaparátem. Výkon ale nenaměřil ani flashmeter. Pokud jsem nastavil výkon na:

  • 4.3 spuštění OK
  • 4.5 OK
  • 4.8 OK
  • 4.9 OK
  • 5 ERR
  • 5.1 OK

Závěrem

Uvedu ještě verze firmwaru, které jsem v zařízeních používal. Jinbei TR-Q7 měla verzi V0.2 a Jinbei HD610 verzi firmwaru 5.0.

Na závěr můž vyjádřit spokojenost se všemi askekty obou světel. Jediné zklamání pro mě byly dvě různé baterie. Nemá to sice vliv na funkci jako takovou, ale může to být pro někoho komplikace.

Mínusy

  • Různé baterie pro HD610 a HD400
  • “plastový pocit” z těla hlav
  • Při zapnutí HSS se spustí větrák (hluk), aniž by to bezprostředně bylo obhajitelné

Plusy

  • Spolehlivý a přesný výkon
  • Regulace před 9 clon po desetině (od 1/256 do 1/1)
  • Krytí výbojek sklem
  • Společně s TR-Q7 použijete na libovolném moderním fotoaparátu
  • Standardní reflektory obsahují ve výbavě magnetické barevné filtry

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.