Recenze stativu GITZO GK1545T s kulovou hlavou GH1382TQD

Recenze stativu GITZO GK1545T s kulovou hlavou GH1382TQD

Vydáno: 15. 4. 2020
Autor: martinkamin

Recenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin KamínSnad v žádné části fotografické branže nedochází ke středu tak protichůdných požadavků, jako jsou přání fotografů ohledně stativů. Když vyrážím na lokaci jako krajinář, mám sen, že stativ váží 1 kilogram a unese hravě 15 kg. Realita je ovšem úplně jiná. Můj krajinářský stativ váží 4 kg má *spolehlivě* unést 25 kg.

Přestože žijeme v krásné době, používáme moderní technologie výroby noh uhlíkových nebo hliníkových tenkostěnných a extrémně tuhých trubek noh, pořád musíme ustupovat a volit kompromisy.

Podobně to platí pro cestovatelské stativy.

Když jedu na přípravu fotoexpedice do zatím neprobádaných končin, potřebuji být mobilní, rychlý, nalehko a občas posadit fotoaparát nebo blesk na lehký stativ. Požadavky jsou zcela opačné, malý a lehký. Spíše mobilní. Tuhost nehraje tam zásadní roli.

Recenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin Kamín

Takže, jakmile jsem jel v březnu 2020 připravovat fotoexpedici do Afriky do Maroka, nechal jsem si poslat na test stativ GITZO GK1545T z řady traveller, který by mi posloužil jako mobilní lehký “travel”stativ. Lehký natolik, abych jej zvládal tahat všude s sebou a tuhý natolik, abych na něj mohl na časosběr posadit fotoaparát s objektivy do 100 mm. To byl přesně můj záměr. Protože v Maroku chci organizovat Fotoexpedici spíše než za krajinou raději za focením místní kultury a architektury.

Na test jsem si vybral model GITZO GK1545T s hlavou GH1382TQD. Zajímavé pro mě bylo, že stativ má obrácené skládání nohou - nohy se převrátí “naruby”, nahoru, takže středová tyč, zůstane uprostřed mezi nohama, a stativ se zkrátí na délku 43 cm. Zkušenost jsem s ním udělal také při odbavení zavazadel do low cost letecké společnosti. Byli jsme připraveni jej ukrýt na palubu do ručního kabinového zavazadla (pořád jsme v limitu daném leteckou společností), ale také jsme jej mohli šoupnout do velkého zavazadla. Měli jsme 20 kg, které jsme si nechali odbavit na přepážce. Když letíte fotit do Afriky s modelkou, prostě se dvěma tričky to nejde.

Recenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin KamínRecenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin Kamín

Nosnost stativů, kterou obecně považuji spíše za číslo na marketingových plakátech, je u tohoto stativu 10 kg - uvést jej prostě musím. Pro mě je spíše zajímavější, jak je stativ tuhý ve skrutu a pod zátěží, jak se začne pod tíhou fotosestavy kroutit. V tomto vychází GITZO GK1545T velice slušně. Přitom váží 1,5 kg.

Dokonce nám dovolili stativ vzít s sebou na palubu letadla a bez problémů jsme jej dali do přihrádky nad hlavami. Aerolinkám nevadilo, že by stativ mohl být s hroty nebezpečný, ale nikdy bych na to nespoléhal a raději se zeptám dvakrát, než to řešit jako kritickou situaci a odcestovat bez stativu po všech těch přípravách.

Recenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin KamínRecenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin Kamín

Testujeme venku a interiéru

Stativ jsem měl v interiéru a ve venkovním prostředí (zkoušel jsem jej také na poušti jako stativ pro systémový blesk řízený na dálku). Přestože jeho velikost ve složeném stavu je malá, sklouzával jsem k tomu, že jsme jej místo na batohu nosil v rukou, což může být nebezpečné, protože nemáte volné ruce v případě pádu. Doporučoval bych jej tedy poutat na fotobatoh. Při hmotnosti 1,5 kg  je to v pohodě, jako 1,5litrová bandaska s vodou.

Upínáky pro nohy jsou axiální s pogumovanými zámky, fungují plynuje a ani jemný pouštní písek s nimi neudělal nic zásadního. Nezkoušel jsem se stativem fotit ve vodě.

Stativ je dostatečně vysoký s vysunutou středovou tyčí mám hlavu ve výšce svých očí a to je výtečné.

Recenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin KamínRecenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin Kamín

Recenze cestovatelského stativu stativu GITZO GK1545T a kulová hlava GH1382TQD Fotoexpedice Maroko Martin Kamín

Komentář k fotografii. Stativ mám vlevo s bleskem, kterým jsem vykrýval stíny tak, aby nebyly proti ostrému zapadajícímu slunci tak hluboké. Hlava blesku bez moditikátoru zazoomovaná na 105 mm.

GITZO GK1545T s hlavou GH1382TQD

Hmotnost 1414 g
Výška 44 cm složený

  • Výška rozložený nejvíce 141 cm vrchol hlavy bez středové tyče vysunuté
  • Výška rozložený nejvíce 111 cm vrchol hlavy bez středové tyče vysunuté (spodní články zasunuté)
  • Výška rozložený nejvíce 82 cm vrchol hlavy bez středové tyče vysunuté (spodní články zasunuté)
  • Výška rozložený nejvíce 56 cm vrchol hlavy bez středové tyče vysunuté (spodní články zasunuté)
  • Výška rozložený nejvíce 164 cm vrchol hlavy se středovou tyčí vysunutou (všechny články vysunuté)
  • Výška rozložený nejvíce 134 cm vrchol hlavy se středovou tyčí vysunutou (spodní články zasunuté)
  • Výška rozložený nejvíce 105 cm vrchol hlavy se středovou tyčí vysunutou (spodní články dvě řady zasunuté)
  • Výška rozložený nejvíce 79 cm vrchol hlavy se středovou tyčí vysunutou (spodní články dvě řady zasunuté)

Konce nohou mají standardně gumové koncovky (pozor, rády se uvolňují, takže dotahujte! - musíte ovšem rukou, protože na koncovkách není žádná jiná možnost). Závit v noze je metrický, takže si do něj můžete pořídit vlastní bodce, jak se vám hodí nebo originální GITZO. Jenže bratru za 1800 korun?

Praxe a zkušenosti

Stativ má nejen dobrou nosnost, ale výbornou tuhost. Základna, kterou se protahuje středový sloupek, je extrémně tuhá, takže 4článkové nohy stativu jsou uchyceny dostatečně tuze.

Když skládáte nohy stativu do transportní polohy, musíte středovou tyč vysunout (nahoru) a nohy obrátit nahoru směrem k ní. Tím vznikne blok se středovým sloupkem a 4 nohami kolem. Packy, kterými se nohy uvolňují jsou skvělé, můžete je ovládat jednou rukou a vysouvají se do boku. Jejich mechanismus je volný, jde zlehka a příjemně.

Základna má jedno malé očko na uchycení dalších věcí.

Nohy lze imbusovým klíčem utahovat u základny.

Hlava dodávaná se stativem má označení GH1382TQD. Je kulová s panoramatickým otáčením s upínačem bez možnosti nastavit tenzi. Panoramatický a hlavní upínač hlavy má klidný chod, jejich povrch je opatřen gumovým lemem s výraznými výstupky. Koule je z lůžka vyjímatelná obyčejným imbusem, dokážete si ji vyčistit sami.

Základna se stativovou destičkou je upevněna standardním šroubem s imbusem. Základna má vodováhu. Destička je zabezpečení proti nechtěnému vypadení ze zámku. Hlava s destičkou má 392 g.

stativ GITZO GK1545T s hlavou GH1382TQD Martin Kamín Fotoexpedice

Komentář k fotografii. Fotil jsem s 35 mm objektivem proti slunci. V rijádu jsme si zatáhli velkým plátnem slunce a fotili proti němu. Model jsem osvětloval bleskem bez modifikátoru se zazoomovanou hlavou na 20 mm.

Celkové hodnocení

Prohlašuji spokojenost s hmotností a výškou stativu, a zejména tuhostí. Je snadno přenosný, zabalíte jej snadno do kufru na cesty. Výborné jsou packy na přeložení nohou tak, abyste stativ zmenšili na transportní výšku. Jsou ovladatelné jednou rukou a bez problémů

Servis má dlouhodobě pozitivní ohlasy u fotografů, kteří se mnou jezdí na Fotoexpedice

Mínusy

  • Hadrový obal se rychle zničí, materiál je nekvalitní
  • Cena celková
  • Cena příslušenství

Plusy

  • Tuhost
  • Výška v rozloženém stavu
  • Výměnné koncovky
  • precizní chod
  • Hmotnost

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.