Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT

Vydáno: 6. 12. 2018
Autor: martinkamin

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RTByly doby, kdy se některé alternativní značky braly jako druhořadá sorta. To doba je pryč, máme velkou konkurenci a obvyklé brandy mají vrásky z alternativních výrobců blesků jako Godox, Hähnel, Sigma, Pixel, Yongnuo, Nissin, Metz... Přijal jsem tedy možnost se na kvalitu, spolehlivost a provedení jednoho produktu podívat v praktickém testu v terénu. Vzal jsem 3 kusy Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotku YN-E3-RT s sebou do Toskánska na focení glamour a fashion.

Když jsem v roce 2012 testoval Canon Speedlite 600EX-RT a systém řízení blesků společnosti Canon, byl jsem doslova unešen, protože konečně se na trhu objevilo řízení blesků nezávislé na řízením světlem - nově to bylo navíc řízení pomocí rádiového signálu - to je to RT. A řízení infračerveným světlem zůstalo.

Každopádně systémové blesky řízené světlem byly ne úplně spolehlivé, pokud jste je chtěli spouštět v komplikované zástavbě nebo místech, kde svítí ostré slunce, a jejich dosah byl například na pláži těžko přes 3 metry...

Recenze je rozdělena na dvě stránky, protože jsem si dal práci, na druhé straně jsou fotografie a závěrečné doporučení.

Rádiové řízení blesků u konkurence

Později se k rádiovému řízení přidal také Nikon. Co ovšem obě firmy zatím neudělaly - a jsem si jistý, že je to záměr - nevybavily nové fotoaparáty rádiovým řízením, aby nebylo potřeba dokupovat předraženou řídící jednotku Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT nebo blesk Nikon SB-5000 - Advanced Wireless Lighting (AWL) a řídící jednotky WR-A10 a WR-R10.

Fotograf, který není úplně závislý na spolehlivosti a dostupnosti servisu, a fotografie ho neživí jako profesionála, hledá alternativy. A naštěstí jich máme kolem sebe dostatek. Zatímco blesky s RT Canonu stávaly po představení v roce 2012 15 tisíc s DPH - a nové verze tak ještě pořád stojí -  bazarové seženete za 6-7 tisíc. A k takové investici musíte mít pořád pádný důvod. Alternativy se dostanou na 3-4 tisíce a to může už pro někoho být přijatelná cena.

Dost úvodu, jdeme testovat

Dostal jsem do redakce na testování blesky společnosti Yongnuo, které mají celou řadu systémových blesků kompatibilních se zábleskovým systémem Canon a Nikon (testoval jsem ten pro Canon). Kompatibilita je důležitá proto, abyste jej například mohli spouštět s časy kratšími než je Xsync a mohli nechat automat fotoaparátu měřit expoziční hodnoty samostatně pomocí TTL a požadovaný výkon předat automaticky blesku.

Na stole mi skončily tři blesky Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotka YN-E3-RT.
Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT, Martin Kamín, FOCUSCLUB.CZ

Vzal jsem je na fotografování do Toskánska, kde vedu fotoexpedice už téměř deset let. A chtěl jsem je tam pořádně vyzkoušet na focení v interiéru, kde jejich výkon, operatibilita a univerzálnost převažuje nad studiovými světly. Samozřejmě jsem používal deštníky, abych světlo emitované malou hlavou systémového blesku více změkčil.

Výkonově jsou Yongnuo YN968EX-RT GN 60 (na 105 mm).

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT, Martin Kamín, FOCUSCLUB.CZ

Blesk Yongnuo YN968EX-RT má - jak je vidět v označení  - možnost řídit a být řízen pomocí světla (EC) nebo rádiově  (RT) a má možnost se spouštět sám jen jako slave bez řízení (režimy S1 a S2). Synchronizace na high speed časy HSS 1/8000 s, 1. a 2. lamela, korekce výkonu po třetinách, manuální výkon od 1/1 do 1/128, zoom hlavy 20-105 mm.

Má užitečné pípnutí při dobíjení (nabití), hlava má rozptylku a odraznou destičku. Zařadit jej můžete v rádiu do 5 skupin, ve světle do 3 skupin. Kanály 15 v rádiu a 4 v optice.

Má externí port pro napájení s bateriového packu, konektor na USB a případné úpravy FW a kulaty PCsync.

Potud standardní výbava, kterou byste mohli očekávat.

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT, Martin Kamín, FOCUSCLUB.CZ

Blesk Yongnuo YN968EX-RT má navíc oproti blesku Canon Speedlite 600EX-RT zespodu hlavy jsou tři LED diody jako trvalá světa, a vedle nich jejich vypínač. Lze na něj nasadit dokonce plastový “filtr” pro modifikaci barevné teploty světla. Díky malým zdrojům a slabšímu výkonu jsem ale nenašel důvod je používat. A teď otázka: je to výhodná věc nebo ne? Videobloger si pořídí panel, který má větší plochu a vyšší výkon.

Zámek patice je “cvakací”, není to to laciné šroubovací kolečko.

Dálkové ovládání Yongnuo YN968EX-RT světlo rádio - není problém
Velice podobnou vlastnost řízení mají také konkurenční modely Godox TT685C nebo Nissin Di700A + Air 1 nebo HÄHNEL Modus 600RT Wireless Speedlight. Jeden velký rozdíl ale existuje: Yongnuo jako jediný rozumí protokolu, kterým komunikují Canon blesky a je s nimi plně kompatibilní. Ostatní výrobci používají svůj vlastní protokol v rádiovém spektru 2,5 GHz.

Co každopádně bude pro našince oříšek, možná ořech, bude značení produktů. Zatímco v řadě blesků od Canonu je to docela pochopitelné, Yongnuo má značení složité a těžko pochopitelné. Některé modely jsou HSS a TTL kompatibilní, jiné jsou pouze manuální a je v tom opravdu zmatek.

Každopádně tento recenzovaný model, představený v roce 2017, je verze pro Canon má označení Yongnuo YN968EX-RT, verze pro Nikon pak Yongnuo YN968N, o třídu nižší je pak Yongnuo TN568EX lll (pouze řízení světlem, podle toho EX, III. generace).

Srovnání s Canonem: splněno, funguje

Pokud používáte RT systém Canonu, všechno bude fungovat, jak jste zvyklí, skupiny, synchronizace, párování, master slave, prostě, jako byste plavali ve známých vodách. Tělo blesku je robustní a musím podotknout, že když jsem viděl první modely Yongnuo, které se na český trh dostaly odněkud z Aliexpressu, působily na mě plastově, netěsnily, plasty byly špatně slícované.

Dneska už je situace jiná, nové modely Yongnuo už jsou robustní hlavy s perfektním provedením. Na rozdíl od Canonu se hlava natáčí prostě jen tím, že jí otočíte, aniž byste museli tisknout uvolňující zámek v hlavě blesku. Kopie Canonu je téměř dokonalá.

Co mě na tomto modelu trošku trápilo byla přehlednost a používání menu. Je to přeci jen jiná filozofie. A pro mě složitější na osvojení. Ovládání se snadno naučíte, díky velice podobné ergonomii, tvaru a rozmístění tlačítek jako u 600RT Canonu.

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT, Martin Kamín, FOCUSCLUB.CZ

Podívejte se na jiné mé recenze:

Kde blesk zatížit a pořádně otestovat? Na fotoexpedici v Toskánsku

V Toskánsku jsem fotografoval primárně venku na velké studiové bateriové blesky 600Ws se softboxy, ale pro interiér jsem zvolil spíše Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotku YN-E3-RT. Výhoda rádiového řízení byla v tom, že ve stísněném interiéru jsem neměl možnost přímé viditelnosti těla fotoaparátu a blesku, aby jej odpaloval světlem. Navíc jsem jeden blesk na stativu (a se žlutým LEE filtrem) “vyhodil” ven, abych dostal trošku teplejší světlo oknem do koupelny.

Samozřejmě vás budou zajímat fotografie, přikládám s komentářem devil

Na 1. kanál a skupinu A jsem naladil první blesk, který byl v tomto případě za Tamilou, vpravo nad mým pravým ramenem (ano stál jsem za foťákem). Blesk stál na stativu (který nám dodavatel zapůjčil také) a svítil do pootevřeného stříbrného deštníku. Fotil jsem Canon EOS 5D MK IV a objektivem EF 24 f/1.4 L USM, který miluji na takovou práci, je přesný světelný a užitečný pracant. Druhý blesk na kanále 1, ale skupina B byl venku, ten jsem nastavil na manuál a plný výkon, aby trošku přesvítil vnější dopadající světlo do koupelny. Byla to zábava, udělali jsme cca 20 takový fotografií. Bez výpadku, blesky oba pokaždé spustily. Venkovní blesk stál až venku za relativně malým oknem 1x1,5 metru, cca 3 metry daleko od modelu.

1/45 s, f/4.5, ISO 100
Canon EOS 5D MK IV + Canon EF 24 f/1.4 L USM
Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT, Martin Kamín, FOCUSCLUB.CZ, fotoexpedice Toskánsko

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.