Dlouhodobá recenze bezdrátové spouště Hähnel Captur (pro Canon)

Dlouhodobá recenze bezdrátové spouště Hähnel Captur (pro Canon)

Vydáno: 13. 8. 2016
Autor: martinkamin

Na recenzi jsme do CanonKlubu dostali od místního prodejce Oehling dálkovou bezdrátovou spoušť společnosti Hähnel. Jedná se o klasický doplněk výbavy každého fotografa, protože vždy se při fotografování vyskytne situace, kdy potřebujete spouštět fotoaparát nebo blesk vzdáleně.

Hähnel Captur jsem dlouhodobě testoval v létě 2016, zejména na fotoexpedici ve Skotsku, kam s vámi jezdím každý rok na konci května, letos jsem tam jel na prázdniny, ikdyž nakonec dopadly samozřejmě jako fotografické prázdniny.

Quairang Skotsko, fotoexpedice, použití bezdrátové spouště Hähnel Captur

Hähnel Captur je celý systém s mnoha různými zařízeními, která si můžete postupně dokupovat. V této recenzi se budu věnovat pouze základním jednotkám vysílače a přijímače.

Komunikace je založena na rádiovém signálu 2,4 GHz a výrobce udává vzdálenost spouštění až 100 m (což je dnes zcela obvyklý standard). Použitý rádiový signál na frekvenci 2,4 GHz je tedy stejný jako používají blesky RT Canonu a jiné příslušenství od jiných výrobců.

Recenze a test Hähnel Captur dálkové bezdrátové spouště pro Canon

K dispozici jsme dostali dvě jednotky: přijímač (receiver) a vysílač (transmitter). Použít je můžete dvěma způsoby: jako ovladač vzdáleného blesku a jako dálkovou spoušť fotoaparátu.

Oba moduly Hähnel Captur mají podobný tvar. Modul přijímače má kromě patice také sáňky na blesk na horní části. Každý modul má malý posuvný vypínač (na boku). Spouštěcí tlačítka na nich jsou dostatečně velká, abyste je mohli stisknout i v rukavicích. Indikační dioda - svítí buď zeleně nebo červeně nebo bliká - je velká asi 5 mm. Jednotka přijímače má na rozdíl od vysílače patici plastovou (pro mě nepochopitelně).

V minimální konfiguraci máte tedy 4 AA baterie, dvě jednotky (vysílač a přijímač) a kabel pro připojení k fotoaparátu.

Ovládání fotoaparátu Canon pomocí bezdrátové spouště Hähnel Captur

V tomto uspořádání budete pomocí vysílače ovládat spouštění fotoaparátu. Funguje také “namáčknutí” spouště, tedy zaostření a stanovení expozičních hodnot.

Jednotku přijímače připojíte do sáněk blesku a propojíte příslušným kabelem s konektorem fotoaparátu pro spoušť (může viset klidně i vedle, prostě sáňky slouží jen jako držák) - přijímač má jack konektor pro připojení kabelu. Na vrchní části přijímače jsou sáňky na blesk, takže nepřijdete o možnost připojit i blesk, pokud jednotku používáte na těle fotoaparátu.

Režimy spouště
Ovládání spouště na dálku má pochopitelně více úrovní, jinak by příslušenství neobstálo v konkurenci. Funguje to následovně.

Pokud máte na fotoaparátu režim expozice nastavený na jeden snímek, po stisku tlačítka spouštění se sejme jeden snímek. Pokud máte sériové snímání (burst) a držíte spoušť, exponují se fotky za sebou nastavenou rychlostí do doby než spoušť na vysílači (transmitter) pustíte.

Zajímavě (a dobře) funguje BULB, tedy expozice na časy delší než obvyklých 30 s. V tomto režimu stisknete tlačítko na vysílači (transmitter) a držíte je cca 3 sekundy. Jakmile se na něm rozbliká červená dioda, můžete tlačítko pustit a exponuje se. Pokud to umí váš fotoaparát (EOS 700D a výše to umí), ukazuje vám expoziční čas na displeji. Jakmile chcete expozici ukončit, stisknete opětovně tlačítko na vysílači (transmitter).

Ovládání fotoaparátu Canon na dálku pomocí Hähnel Captur

Tento obrázek potřebuje popis, protože vznikl za velice náročných podmínek na fotoexpedici ve Skotsku v roce 2016. Vstával jsem ve 3:20, abych po čtvrté byl na místě za východu Slunce. To místo se jmenuje Quiraing a je známým turistickým místem, ale ve 4 ráno tam nepotkáte ani nohu... Na vrchol jsem se vydrápal v šíleném větru s tím, že stativ zatížený 8kilogramovým fotobatohem zůstal na východním výběžku připravený na dálkové spuštění. V takový okamžik jsem měl čas na 7 snímků a díky červené diodě na vysílačí jsem mohl ověřit, že spoušť se spustila. Když jsem se vrátil na místo ke stativu, začalo pršet a žádnou další fotku už jsem nestihnul.

Bezdrátové ovládání blesku Hähnel Captur

Situace se v tomto případě poněkud změní. Vysílač (transmitter) nasadíte na fotoaparát a bude sloužit jako vysílací jednotka pro vzdálený blesk. Na sáňky přijímače (receiver) nasadíte blesk. Tuto sestavu můžete pochopitelně nasadit na stativ s příslušnými sáňkami na systémový blesk.

Jako typický příklad, který jsem měl možnost si v praxi ověřit na fotoexpedici ve Skotsku, byly vícenásobné fotoexpedice s použitím blesku a prosvětlením příslušných částí obrazu. Samozřejmě fotoaparát na stativu.

Vícenásobná expozice s dálkovým spouštěním blesku Hähnel Captur

Výsledná fotografie je pak sestavena v Adobe Photoshop do vrstev a smontována do výsledného obrazu.

Poznámka: ten památník se jmenuje Commando Memorial a v roce 1952 byl královnou Matkou slavnostně představen jako vzpomínka na britská komanda z II. sv. války. Nachází se kousek na sever od Fort William a je z něj nádherný výhled na Aonach Mòr a Ben Nevis.

Finální sestavená fotografie

Vícenásobná expozice s dálkovým spouštěním blesku Hähnel Captur, Commando Memorial, Skotsko

V této kombinaci spouštíte fotoaparát se zpozděnou závěrkou, běžáte s bleskem na místí a čekáte na jeho spuštení. TTL měření se nepřenáší, takže blesk řídíte v režimu M (má to tu výhodu, že výkon je v tomto případě stabilně pokaždé stejný).

Při testování v tomto režimu jsem měl občas problémy blesk spustit. Zkoušel jsem očistit kontakty, vypínat a zapínat jednotky, synchronizovat, ale dařilo se. V některých případech se prostě blesk nespustil vůbec. Přitom nebyl problém ve spojení mezi oběma Hähnel zařízeními, protože pokud jsem ručně spustil blesk tak, že jsem na vysílači na fotoaparátu stiskl spouštěcí tlačítko, záblesk se emitoval.

Zkoušel jsem různě vypnout, znovu spárovat obě zařízení, ale prostě v nějakých konstelacích to nefungovalo, ani vzdáleností to nebylo.

Znovu musím připomenout, že přijímač (receiver) má držák do sáněk blesku plastový, to je škoda.

Samozřejmě přijímačů můžete použít více, bohužel je ale musíte všechny oběhat a ručně nastavit výkon, což je časově náročné, na rozdíl od optického řízení blesků nebo rádiového RT u Canonu, kde můžete z fotoaparátu řídit výkon blesků podle potřeby.

K této základní sestavě si můžete pořídit další kus: Hähnel CAPTUR Pro Modul - časovač, senzorická spoušť, IR modul, který vám dovolí spouštět spoušť na základě nejrůznějších impulzů, například zvuku, světla nebo události a obsahuje také časovač, kterým si naprogramujete všechny možné expoziční hodnoty a časování, včetně timelaps, pochopitelně. O tom ale v jiné recenzi.

Výhody dálkové spouště Hähnel Captur

  • Výborná výdrž s AA bateriemi
  • Robustní kostrukce
  • Spolehlivé jako dálková spoušť
  • Indikační dioda ukazuje, že je spoušť spuštěna (červeně)

Nevýhody

  • Plast těla modulů je měkký, trpí
  • Chybí více kanálů
  • Problémy při spouštění dálkového blesku, popsané v recenzi
  • Tlačítko příliš měkký chod, takže jej v kapse bez problému omylem aktivujete
  • Vysílač má plastové sáňky do blesku
  • Odtahování fixačním kolečkem je pomalé

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.