PENTAX mění majitele: radost, nebo obava?

PENTAX mění majitele: radost, nebo obava?

Vydáno: 22. 7. 2011
Autor: Tomas Pribyl

Společnost HOYA, která je majitele výroby značky PENTAX, se rozhodla o jejím prodeji. Dohoda s novým majitelem již byla dosažena – bude jím společnost RICOH (původně papírenská firma, nyní působí především na trhu digitálních kancelářských strojů a souvisejících služeb). Dochází přitom ke kompletnímu prodeji značky PENTAX, včetně příslušenství uživatelů (zrcadlovky, výměnné objektivy, příslušenství, dalekohledy a bezpečnostní produkty) a doprovodných služeb.

Jak ujišťují všechny zúčastněné subjekty, vývoj a výroba fotoaparátů i příslušenství značky PENTAX zůstane zachována. Ač přirozená opatrnost velí k jisté obezřetnosti, v minulosti již podobné transakce proběhly – a úspěšně. Namátkou jmenujme dohodu mezi firmami Minolta a SONY (druhá jmenovaná převzala celou řadu zrcadlovek a dala jim název Alpha; následně se stala třetím největším dodavatelem zrcadlovek na světě).

Připomeňme jen, že první fotoaparát z dílny RICOH vyšel už v roce 1936 (!) a první digitální (tehdy dokonce jeden z úplně prvních na světě) v roce 1995. Dosud ale působila jen na poli kompaktů: akvizice PENTAXu jí otevírá dveře i do světa špičkových zrcadlovek.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.