Jan Březina doporučuje, jak fotografovat v USA a nakupovat fototechniku

Jan Březina doporučuje, jak fotografovat v USA a nakupovat fototechniku

Vydáno: 13. 4. 2015
Autor: martinkamin

FOTOEXPEDICE KalifornieS Honzou pořádáme fotoexpedice do celého světa, a tak mě zajímalo, co jej na tom cestování s focením dohromady vlastně baví. A v rozhovoru jsem se nevyhnul taky dotazům na nákup fototechniky v USA, který byl v minulosti hodně dotazovaný na našich klubech, ale jak to vypadá dnes? Vyplatí se to? A je cestování v USA dražší než v Evropě?

Celý rozhovor s Janem Březinou, fotografem a pořadatelem fotografických cest.

Honzo, vím, že jsi sjezdil přes stovku zemí světa. Co pro tebe znamená USA, respektive Kalifornie?

Je pravdou, že kromě Antarktidy jsem navštívil při svých foto cestách už všechny světadíly a stovku zemí už na seznamu mám. Kalifornie je pro mě ale velice unikátním místem. Jezdím na západní pobřeží USA již přes 15 let a speciálně Kalifornie se stala mým druhým domovem, kam bych se rád i výhledově odstěhoval.

FOTOEXPEDICE Kalifornie FOTOEXPEDICE Kalifornie

A proč právě Kalifornie?

Těch důvodů je celá řada. Obrovskou výhodou Kalifornie je její stabilní, krásné počasí. Kalifornie má po většinu roku teplo a slunečno, což je vynikající, když má cestovatel omezený čas, protože riziko špatného počasí je opravdu minimální. Pak nemůžeme zapomenout na přírodu. Dovolím si tvrdit, že Kalifornie má nejkrásnější národní parky v USA a jedny z nejkrásnějších na světě. Navíc na relativně malé ploše můžete vidět doslova vše - nádherné moře, divoký západ, velehory, pouště, mohutné stromy, spoustu divokých zvířat, jezera, vodopády, prostě na co si vzpomenete. A v neposlední řadě lidé a životní styl na západě USA jsou mnohem pohodovější, uvolněnější a vstřícnější než kdekoli jinde.

Ty pořádáš pravidelně v Kalifornii fotografické workshopy. Které místo máš nejradši?

Nedokážu říct jedno jediné místo. Během 14 dnů projedeme s klienty většinu Kalifornie a každý den bych dokázal vyjmenovat desítku úžasných míst. Z měst mám nejraději určitě San Francisko, které je neuvěřitelně mutikulturní, rozmanité a svérázné. Možná mi trochu připomíná Evropu tím, jak je v kopcích, jak kromě mrakodrapů nabízí i nádherné čtvrti s historickými dřevěnými domy. Prostě se tam cítím příjemně.

FOTOEXPEDICE Kalifornie FOTOEXPEDICE Kalifornie

Další vysloveně srdcovkou pro mě je oblast Mono Lake a jeho okolí. Nádherné jezero se skalními útvary, v pozadí hory, neuvěřitelně čistý vzduch, zlatokopecké městečko, prostě ráj.

A do třetice bych asi zmínil Death Valley. Možná to zní trochu zvláštně, protože je to jedno z nejnehostinnějších míst na světě, ale já prostě pouště můžu a v Death Valley najdete pouště ve všech jejich podobách. Je to pro mě vždy taková výzva.

Na co by si měl fotograf v USA dávat pozor?

USA je normální civilizované západní země, takže kulturně zde nehrozí žádné velké překvapení. Snad jen fotografování dětí na veřejnosti bez svolení rodičů může být problém. Ale na co turisté často zapomínají je takový obyčejný pud sebezáchovy ve volné přírodě. Vyrážejí do Death Valley bez dostatku vody, přestože zde mohou být extrémní horka. Podceňují rizika spojená s volně žijícími medvědy a jinými šelmami nebo se třeba vydávají do hor bez adekvátního oblečení a neuvědomují si, že počasí se může velice rychle změnit a je velmi těžké se dovolat pomoci.

FOTOEXPEDICE Kalifornie FOTOEXPEDICE Kalifornie

Je tedy lepší cestovat a fotografovat ve skupině?

Fotografování ve skupině má své výhody i nevýhody. Záleží na tom, kdo je jak založený. Pokud si někdo chce všechno naplánovat sám, má na to dost času, tak to samozřejmě v USA není problém. Pokud se nechcete přizpůsobovat ostatním, tak je jasné, že pojedete sami. Výhodou skupiny je její zázemí. Když potřebujete pomoc či poradit, máte se na koho obrátit. Můžete se inspirovat tím, jak fotí ostatní, protože každý fotograf udělá jiné fotografie, i když stojí na stejném místě. A pokud vyrazíte se zkušeným průvodcem, tak hlavně budete ve správný čas na správném místě. V tom osobně spatřuji největší výhodu.

Jak velká skupina je ideální?

Nejlepší je, když vyrazí jedno až dvě auta. U velkých skupin je problém, že se účastníci navzájem zdržují a vznikají prodlevy. Já už jsem doprovázel do Kalifornie nejrůznější skupiny a z mojí zkušenosti je ideálních 4 - 12 osob. Letos jsme se rozhodli udělat extrémně malou skupinu, protože se chceme podívat i do odlehlejších částí některých parků, takže pojedeme v maximálně pěti lidech, abychom si to opravdu mohli vychutnat.

Kdy je nejlepší čas se vydat do Kalifornie?

FOTOEXPEDICE Kalifornie FOTOEXPEDICE Kalifornie

V podstatě můžete vyrazit kdykoli a vždy je nějaké místo v Kalifornii, kde je krásně. Pokud ale chcete projet celou Kalifornii včetně hor, tak nejlepší je květen/červen a pak září. Počasí je nejstabilnější, nejsou problémy se sněhem a zavřenými silnicemi a není tolik lidí jako v červenci a srpnu. Letos vyrážíme se skupinou na fotoexpedici 3. června, což osobně považuji za úplně nejlepší období.

Jak je teď v Kalifornii pro Čechy draho s aktuálním kurzem dolaru?

Ve  výsledku velmi podobně jako doma. Už v USA není tak levno, jako bylo po krizi v letech 2008 - 2012, kdy byl dolar kolem 18 korun. Na druhou stranu jídlo a ubytování je pořád dražší v Evropě v Alpách než v Kalifornii, takže se nic fatálního neděje. Obávám se, že aktuální kurz mnohem realističtěji odráží ekonomickou situaci v USA a Evropě a v dohledné době nebude nižší, spíš naopak.

FOTOEXPEDICE Kalifornie FOTOEXPEDICE Kalifornie

Vyplatí se v USA nakupovat fototechniku?

Fotoaparáty ani běžné objektivy v USA dnes nemá smysl kupovat. Ceny jsou srovnatelné s Evropou, někdy dokonce vyšší. Obrovskou výhodou USA je skvělá dostupnost příslušenství. Takže drobné doplňky, filtry, redukce jsou věci, které se v ČR často velmi těžko shání, zatímco v USA jsou běžně dostupné a za vynikající ceny. Takže cesta do USA se dá spojit s nákupem doplňků, ale rozhodně to není o nějakých masivních dovozech.

Závěrem bych se rád zeptal, na co se nejvíc těšíš při příští cestě do USA?

Mě nejbližší cesta do USA čeká už v květnu, kdy letíme fotografovat do New Yorku. Tam se upřímně ze všeho nejvíc těším na fotografování v Brooklynu, kde nás bude provázet moje kamarádka, místní fotografka.

U červnové cesty do Kalifornie se ze všeho nejvíc těším na pobřeží Pacifiku, kam se opět vrátil život. Před několika tedy zde došlo k havárii čínského trajektu a řada zvířat z oblasti zmizela. V loňském roce se začala zvířata vracet, takže nás čeká fotografování rypoušů sloních, tuleňů, volavek, pelikánů a řady dalších druhů.

FOTOEXPEDICE Kalifornie

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.