Fotoreportáž Canonklubu 2011 - příjezd císaře římského na Karlštejn

Fotoreportáž Canonklubu 2011 - příjezd císaře římského na Karlštejn

Vydáno: 6. 6. 2011
Autor: martinkamin

KarlštejnVpravdě letní nedělní poledne nás popohnalo do mírného stoupáku pod Karlštejnem, kde jsme se sešli na reportáž z akce -  královský průvod. Nebylo nás moc a u hotelu Karlštejn jsme se shodli, že nejrozumnější bude začít osvěžujícím nápojem z ledové tříště. Protější krámek Absintherie nabízel absint v mnoha obměnách, ale my jsme si nakonec dali jen kaktusovou tříšť. Císař a král měl na Karlštejn dorazit až navečer a tak jsme měli spoustu času na korzování v podhradí. Hrad původně nesl jméno Budňany podle vesničky, která se tady nacházela a dodnes si místní její název rádi dají i na svůj malebný domek jako z pohádky.

Postupně jsme vyšlápli až na nádvoří a rozhodli se pro prohlídku Karlštejna s výkladem, abychom si připomenuli v paměti místa, kde Karel IV. pobýval za svého života častokrát. ozývali se veselé poznámky o muzikálu Noc na Karlštejně a dokonce i kdosi zanotoval melodii Hola hej, hola hej, v králi máme zastání....Nálada byla po celou dobu skvělá a museli jsme se svlažit i dobře vychlazeným plzeňským pivem, protože horko nás zmáhalo.

Dům Absintherie

Větřík si pohrával s vlasy naší ženské skupinky a padlo nemálo poznámek na krásu žen a otázek, jak to vlastně bylo opravdu s tím zákazem žen na hradě. Slečna průvodkyně nám pak s výmluvným úsměvem osvětlila vše, když podotkla, že ta malá dvířka v ložnici císaře nevedou nikam jinam než do ložnice, která byla podle všech dokumentů ložnicí pro první dámu. 

Klenoty na Karlštejně jsou výjimečně zdařilá replika královských korunovačních klenotů.Královská koruna česká nese v kříži podivuhodnou relikvii. Uvnitř křížku na koruně je skryt trn z koruny Kristovy. Takovou vzácností jsou ozdobeny jen tři královské koruny na světě. Karlštejn se rozhlíží na všechny strany do kouzelných lesů a kopců a císař zde měl nejen nedobytné místo v době válek, ale především báječné místo k odpočinku. 

Karlštejn nádvoří Karlštejn nádvoří 1 Zvon ve věži

Veselice v podhradí nebrala po celý den konce a mohli jsme vidět malé i velké obyvatele městeček a vesnic z okolí hradu, jak se otáčejí, aby předvedli a nabídli všechno, co by návštěvníky pobavilo a potěšilo na těle i na duši.

Veselice 

Královský průvod nakonec dorazil se vším všudy. Doprovod krále a císaře byl vybraný. Rytíři, zbrojnoši, bubeníci, fraucimor, koně, zbraně a klenoty. Na karlštejn dorazil sám císař a pokynul i lidu fotografickému a jeho koruna , nesená pod baldachýnem na nosítkách a polštáři ze sametu byla dokonalou tečkou. Císařská koruna se skvěla ve slunečním světle a byla obdivována okolostojícími. Fotilo se dobře, den nám byl nakloněn po celou dobu jasnou oblohou.

Fraucimor Zbrojnoš Císař římský, král český Koruna

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.