Fotografické monitory EIZO pro fotografy, přehledová tabulka

Fotografické monitory EIZO pro fotografy, přehledová tabulka

Vydáno: 5. 2. 2015
Autor: martinkamin

EIZO CS 240 širokogamutový monitor pro fotografyV minulých článcích jsme vám nabídli několik recenzí monitoru EIZO CS240, ale také ukázku kalibrace tohoto monitoru s širokým gamutem. Pokud uvažujete o fotografickém monitoru, Proč by fotograf měl uvažovat o monitoru s širokým gamutem, když si může koupit klidně za 4000 nějaký lepší kancelářský? O tom je tento článek.

EIZO CG277 fotografický monitorExistují lidí, kteří vám budou tvrdit, že pro běžnou práci vystačíte s monitorem s obyčejných gamutem (rozsahem barev) v barevném gamutu sRGB. V jistém slova smyslu bude mít pravdu, protože většina počítačů zvládá - jakžtakž - gamut sRGB. Čím jsou ale technologie lepší, iPhony, iPady, kvalitnější tablety, dataprojektory nebo stolní monitory, tím více lidí může na těchto zařízeních vidět více barev. Ovšem, to by vaše fotografie musely být nutně pořízeny do RAW a převedeny do AdobeRGB.

Jak zpracovávat fotografii

Celý proces zpracování fotografie se za léta změnil. Výrazně se ve výsledku zrychlil a zjednodušil, stačilo k tomu 15 nebo 20 let. A všechno je jinak.

Proto obecně - i amatérským fotografům - doporučuji fotografovat do RAW a pak při zpracování fotografií používat co nejširší barevný prostor, třeba laboratorní ProPhotoRGB nebo alespoň Adobe RGB, a nakonec před exportem fotografie převést do JPG s barevným prostorem sRGB. Jen tak máte jistotu, že obecná veřejnost  - a vy netušíte na jakém zařízení si fotografie prohlíží - uvidí fotografie v barvách <asi> podobných těm, co na vás svítí z vašeho monitoru.

  • fotografujte do RAWu
  • ve Photoshopu pracujte s ProPhotoRGB
  • při exportu pro internet nebo promítání převádějte do sRGB

EIZO CX271 fotografický monitorNavíc, až za dalších 10-15 let budeme běžně na televizi nebo tabletu nebo ledničce vybaveném nějakým panelem schopni zobrazovat široké gamuty, nebudeme si nadávat: proč jsme nezačali dávno před tím fotografovat do RAW a převádět fotografie do barevného prosotru Adobe RGB.

Barevné workflow

Aby celá cesta -

FOTOGRAFIE - ZPRACOVÁNÍ - ZOBRAZENÍ nebo TISK

proběhla bez omezení kvality fotografie, doporučuje se vybrat takový monitor, který je schopen tak bohaté barvy zobrazit a máme možnost jej také zkalibrovat a profilovat. Protože monitor je jediné zařízení, na kterém barvy můžeme buď upravit správně nebo fotografii zcela zničit. A nejde jen o barvy, ale také bílý bod, tedy hledáte odpověď na otázku, co je vlastně bílá barva - je to barva papíru, art plátna fotoobrazu nebo bílá vyzářená na monitoru Android telefonu?

Na recenze a testy chci nyní navázat nabídkou monitorů EIZO na trhu pro fotografy, grafiky nebo DTP pracoviště, reklamní agentury apod., se souhrným názvem ColorEdge.

EIZO CS240 fotografický monitor

EIZO loni vybavilo celou řadu monitorů ColorEdge podsvícením typu LED. Takže modelové řady CG, CX a CS mají celá LED podsvícení. Kromě toho všechny zvládají gamut AdobeRGB (kromě jediného monitoru CS230 - ten jen sRGB), používají IPS technologii a ty vyšší mají povrch upraven technologií True Black Display.

Kdyby jste vybírali monitory podle oblasti vašeho podnikání nebo práce, mohli by jste laborovat mezi těmito variantami

 

  CG277 CG247 CX271 CX241 CS240 CS230
Zabudovaný kalibrační senzor X X        
Zabudovaný autokorekční senzor     X X   X
ColorNavigator X X X X X X
Kalibrovaný z továrny X X X X X X
široký gamut AdobeRGB X X X X X  
10bitový displej X X X X X X
Barvy jsou stobilní už po 7 minutách po zapnutí X X X X    
Jasová a barevná uniformita X X X X X X
Vstupy HDMI, DVI a DisplayPort X X X X X X
Stínítko X X        
True Black Display X X X X    
3D LUT tabulka X X        
4k x 2k downscaling X          
12měsíční záruka na vadný pixel X X X X    

Komentář k tabulce. Zleva jsou seřazeny modely monitorů EIZO od vyšších a lépe vybavených, až po ten nejnižší, který má 23 palcový displej a sRGB barevný prostor.

ColorNavigator pouze pro EIZO

Celá řada EIZO CG, CX a CS je dodávána standardně s aplikací ColorNavigator 6 (ke stažení na internetu). Ta vám dovoluje monitor EIZO kalibrovat a profilovat pomocí běžně dostupných colorimetrů. Uvedu zde aktuální seznam podporovaných zařízení (leden 2015):

  • X-Rite (i1 Monitor,  i1 Pro, i1 Pro2, i1 Display, i1 Display 2,  i1 Display 3,  i1 Display Pro
  • ColorMunki PHOTO, ColorMunki DESIGN
  • DTP94, DTP94B
  • DataColor (Spyder4, Spyder3)
  • EIZO (EX1, EX2 a zabudované senzory v CG řadě)
  • basICColor (DISCUS)
  • Klein (K-10)
  • Photo Research (PR-680, PR-655)
  • KONICA MINOLTA (CS-1000, CS-1000A, CS-2000, CS-2000A, CS-200, CA-210, CS310)

Color navigator je “napsaný” přímo od EIZO a manipuluje přímo s LUT tabulkou (nikoliv jen s grafickou kartou), takže dosáhnete výrazně přesnějších výsledků.

V naší recenzi jsme v testu a recenzi kalibrovali a profilovali monitor EIZO CS240 právě pomocí ColorNavigatoru. Přestože kalibracím nerozumíte do detailu, dokážete pomocí ColorNavigator monitor EIZO zkalibrovat a vytvořit si pro něj profil a ten “podhodit” colormanagementu počítače.

Poznámka: Existuje ještě "vyšší" verze ColorNavigatoru, která má označení NX a je určená do sítě, kdy profil jednoho monitoru rozdistrubujete sítí LAN do celého organizace.

Najdete je také aktuálně na stránce EIZO

  Model Komu je monitor určen
EIZO CG277 fotografický monitor EIZO CG grafika, profesionální fotograf, obrazoví editoři, tiskaři, post produkce
EIZO CX271 EIZO CX amatérský fotograf, obrazoví editoři, designér, tiskaři, post produkce
EIZO CS240 fotografický monitor EIZO CS amatérský fotograf, designér

Řada CG je v podstatě to nejvyšší, co EIZO nabízí pro fotografy. Monitory EIZO CG mají vlastní kalibrační senzor. Ten je zabudován v rámu panelu a vysouvá se autormaticky

Řada EIZO CG má společně s CX již po 7 minutách garanci barevné stability, kdy se po zahřátí panelu (a podsvícení) barvy nemění. EIZO CG modely mají ve standardní výbavě stínítko, které se hodí do prostor, kde vám na panel dopadá parazitní světlo.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.