Fotografické cesty a zajímavá místa

Olympus vystavuje fotografie ambasadorů v Czech Photo Center

Výstava fotografií Olympus ambasadorůDo 13. ledna 2019 si můžete v Czech Photo Center prohlédnout fotografie ambasadorů značky OLYMPUS z celého světa. 25 fotografů vystavuje přes 100 fotografií z různých fotografických disciplín. K vidění jsou reportáže, sportovní fotografie, portrét a příroda. Nejvíce ale mohou návštěvníka zaujmout spíše inscenované noční fotografie dronu nebo studiová alba instagramového blogera Stanislava Puchkovského, známého spíše jako pod nickem Sean Archer. Je bezpochyby největší hvězdou výstavy.

FOTOEXPO2018: festival plný fotografie a cestování

Fotoexpedice fotografické poznávání světaRedakce FOCUSCLUB.CZ vá srdečně zve na největší festival fotografie FOTOEXPO, která probíhá 20. října v sobotu v Praze. Kromě festivalu se můžete přijít podívat také na Cestovatelskou sekci, kde jsou partnerem Fotoexpedice. Již šestý ročník veletrhu a festivalu současné fotografie bude zahájen v sobotu 20. října 2018 v Národním domě na Vinohradech. Novinkou letošního ročníku je sekce Cestovatelské fotografie.

Trabantem do posledního dechu, podívaná i pro fotografy

Dan Přibáň Trabantem do posledního dechuPrvní dvě zdokumentované cesty Dana Přibáně po světě "Trabantem napříš Afrikou" a "Trabantem napříč jižní Amerikou" u nás vzbudily oprávněně významný ohlas. A bylo to nejvíce projevenou odvahou, odhodláním a v neposlední řadě očekáváním, zda symboly socialistické NDR - Trabanty - vůbec dojedou. Poslední Přibáňova cesta: "Trabantem do posledního dechu" se už liší. Je o lidském příběhu, je lépe zpracovaná, a kupodivu stále neokoukaná.

Nejlépe se fotografuje v toskánské mlze, co si vzít za výbavu s sebou?

Fotoexpedice, které pořádáme od roku 2009, vás zavedly do všech zajímavých fotografických koutů planety. Byli jsme s vámi na Islandu, Indonésii, ale také na Kladské nebo Českosaském Švýcarsku. Každé místo má své typické scény; do Toskánska jezdíme na krajinářských photoworkhop a za mlhami. Co by jste si měli na takovou cestu vzít s sebou?

100 nejlepších fotografií roku 2014 podle The New York Times

Tyler Hicks/The New York TimesNa konci roku se vždy bilancuje a v této souvislosti se vynořují také nejlepší fotografie uplynulého roku. Jeden takový katalog jsem objevil u The New York Times a najdete v něm 100 nejlepších fotografií roku 2014 podle jeho obrazových redaktorů.

Fotografický program s vítězi pořádaný Czech Press Photo pro veřejnost

autorská beseda Jan Zatorský Každodenní životFOCUSCLUB.CZ vás srdečně zve na seriál akcí pořádaných organizátorem fotosoutěže Czech Press Photo. Po vyhlášení výsledků letošní výroční 20. soutěže následuje řada akcí pro veřejnost, kde autoři a vítězové některých kategorií Czech Press Photo představí to nejlepší ze svých fotografický portfólií. Budou následovat workshopy, přednášky, semináře, zde je jejich termínovník.

Prosický a Bambousek vystavují společně o tropické přírodě (oba fotí Canonem)

Bambousek a Prosický výstava fotografií Bratislava fotoexpediceDva výrazní fotografové s Canonem Ondřej Prosický a Petr Bambousek budou společně vystavovat fotografie tropické přírody v Bratislavě. Pokud výstava uspěje, uvažují o jejích přenesení také do Prahy. Začíná ve Slovenském národném múzeu v Bratislavě 5. 9. Pozvánka s ukázkou některých fotografií a profilem obou autorů zde v článku CanonClubu.

Potápění v Mexiku s Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS 6D Mark IIIMít tak odvahu a vzít s sebou tak drahou věc, jakou je Canon EOS 5D Mark III pod vodu... Možná, že kdyby člověk překonal strach, dočkal by se podobně úžasných záběrů jako na této akci. Fotoexpedice pdo vodní hladinu tak může začít.

Pojeďte s našimi kluby do Skotska na 14denní fotografování

Skotsko

Na konci roku 2012 jsme se s několika kolegy dohodli, že vykonáme fotografickou expedici do Skotska. Jelikož to tam bude naše první cesta, na které budeme připravovat další expedice, rozhodli jsme se jet vlastním autem. Celkem bychom měli na expedici strávit 14 dní. Focení Skotska je asi snem každého fotografa. Kdo byste chtěl jet s námi, zaregistrujte se níže v článku.

Jak se fotil Pirelli kalendář 2013

Pirelli kalendář je ve fotografické branži pojmem podobně jako Agent 007 ve filmové. Tradice vydávání kalendáře je díky 12měsíční periodě opakovatelná relativně často, takže každý rok se nutně vzedme vlna emocí - zejména té pánské části veřejnosti - nad novým kalendářem. Pro rok 2013 měl úkol nafotit kalendář fotograf Steve McCurry. A že jej neznáte? A fotografii afgánské dívky otištěné v National Geographics znáte?

Promítání fotografií z expedice do Toskánska

(c) Martin Kamín (c) Martin Kamín (c) Martin Kamín Zveme vás na promítání fotografií z Toskánska z května a září 2012.

Výběr těch nejlepších fotografií - i těch, které zatím nikde nebyly zveřejněny - uvidíte na našem tradičním promítání v galerii NOSTRESS. Toskánsko, jak jej vidí a poznávají jen fotografové promítáme...

Promítání fotografií z expedice na Island

(c) Martin Kamín (c) Martin Kamín (c) Martin Kamín (c) Martin Kamín Srdečně vás zveme na promítání fotografií z fotoexpedice na ISLAND, které proběhne v galerii NOSTRESS 13. 12. 2012 od 18 hodin.

Islandem vás provede Martin Kamín, 14 dní intenzivně fotografoval na Islandu a připravil tam fotografickou expedici. Kdo byl na Islandu, určitě si jej zamiloval, kdo nebyl, měl by jej navštívit. Odtajníme vám pravidla pro focení v této zapomenuté zemi bez stromů, s vodopády, gejzíry a živelnou přírodou. Promítneme vám fotografie s výkladem, jak byly pořízeny a jaké techniky bylo použito. Registrujte se na akci. Vstupné dobrovolné.

Zpráva ze setkání CanonClubu na Chvojenu

Další naše fotografické setkání, tentokrát u příležitosti 4. výročí založení CanonClubu jsme uspořádali na Chvojenu, keltském sídle se silným významem - minimálně v duchovní a energetické oblasti, ale pro nás také ve fotografické, protože okolí mezi Benešovem a Neveklovem je fotograficky významná lokalita.

Historií sídla nás po prvním focení a zkoušení provedl ochotný Václav VII. Josef Potůček z Mezihoří člen rytířského řádu sv. Václava - za jehož výklad a ochotu nás pustit na věž - viz dále - moc děkujeme.

Fotografické Toskánsko, jak jsme jej ještě nepoznali

TuscanyMám to štěstí, že se jako váš doprovod mohu vracet každého půl roku do Toskánska. V květnu 2012 už jsem si skoro myslel, že mě tam nemůže nic překvapit, ale shoda “náhod” mě posunula zase do jiných dimenzí. A jak se to stane? Tak o tom je dnešní povídání.

V Sieně se objeví chlapík, který se v jinak tmavé ulici postaví do protislunce a zapálí si cigáro, dostanete šanci udělat 7 fotografií, nic víc, nemáte ani sekundu navíc, čas odhadujete, clonu se snažíte co nejvíce otevřít a děkujete za automatické ISO.

Canon ZOOM 2012 vítězné fotografie, srovnejte se s nejlepšími

Canon ZOOM

Jak jsme vás informovali v naší předchozí reportáži, tento týden skočila akce Canon ZOOM, kterou firma Canon pořádá každý rok v místních ZOO, kromě Prahy také ve Zlíně a Brně. V článku jsme vás informovali samotné akci a vystavované technice, nyní přinášíme vítězné fotografie, kterými se fotografové účastnili soutěže.

Mimochodem v Praze byla hlavní cenou EOS 1100D s objektivem EF-S 18-55, druhou cenou Canon PowerShot SX260 HS, třetí dostal tiskárnu PIXMA MG3150, 4. poukázku na 1000 a 5. poukázku na 500 Kč.

Pozvánka: připomínáme náš fotoworskhop tentokrát zaměřený na bleskový systém Speedlite společnosti Canon - naučíte se konečně fotit se systémovým a interním bleskem.

Dále v článku jsou nejlepší snímky, v pořadí podle umístění, nejdříve Zlín a pak Praha.

Fotografování Venuše přecházející Slunce 6. června

8. Canon ZOOM skončil v Praze

Canon ZOOMMnozí členové CanonClubu jistě zaznamenali, že Canon pořádá pravidelně svou akci nazvanou Canon ZOOM, včera v pražské ZOO skončil již osmý díl tohoto každoročního setkávání s technikou Canon. Organizátor akce - společnost Canon - nemá vůbec snadnou úlohu, protože zorganizovat akci pro cca několik stovek lidí ve venkovním prostředí v ZOO, kde se pohybuje veřejnost, a kromě toho tam doslova přitáhnout techniku za deset miliónů, je obdivuhodné. A každý rok se počet techniky zvyšuje - byl jsem na posledních čtyřech ročnících a můžu to porovnávat. Zcela nepřehlédnutelné je také lidské hledisko. Přípravy před akcí, organizace, samotná akce, cca 3 desítky lidí na place, atd. Opravdu musím smeknout.

Video z květnové expedice do Toskánska


Video z naší toskánské expedice. Registrace na květen 2012.

Planeta žije - vernisáž k výstavě fotografií Petra Bambouska

V polovině února, tedy 15. 2. 2012 v 18:00, se můžete těšit na další vernisáž fotografií ve fotostudiu NADAR.

Registraci na vernisáž můžete provést zde. Součástí vernisáže bude také soutěž - vylosovaný výherce si sebou odnese jednu z fotografií.

Tentokrát se jedná o snímky živočichů v podání Petra Bambouska. Nikdo nevystihne nálady a pohnutky pro vznik těchto fotografií lépe než sám autor, proto si dovolím jej citovat: "Snímky, které jsem na tuto výstavu vybral, mají za cíl poodkrýt fascinující svět zvířat, které jsem potkal na cestách do tropů. Hlavní myšlenkou bylo vybrat takové fotografie, které v současné napjaté době dávají naději, že Planeta žije. Od mala mě fascinovala příroda, od puberty jsem snil o návštěvě tropů a posledních pár let si snažím své sny plnit. Své postřehy z cest a fotografie pravidelně publikuji na svém webu www.SulaSula.com."

S fotoaparátem jsme procestovali část Balkánu

Na sklonku ledna jsem se opět sešli v NADARu u fotografického cestování. Radek Fiala je nejen motorkář, ale také vášnivý fotograf a proto měl přibalen i svůj Canon EOS 5D mk II (pro úplnost - objektiv EF 17-40 f/4.0 L USM + EF 70-200 f/4.0 L USM). Zájem o promítání a zážitky z cest byl již tradičně veliký, sedělo se úplně všude, takže NADAR byl zaplněn do posledního místečka.

Nový fotografický časopis FOCUSmagazine

FOCUSmagazine

The brand new photographic magazine with Czech and Slovak photographers. Download it from here.

Vážení příznivci fotografie. Když jsme loni spojovali našich třináct fotografických klubů pod jedna křídla fotoklubu FOCUSCLUB.CZ, zjistili jsme, že počet registrovaných fotografů významně překračuje úroveň, se kterou jsme pracovali před třemi lety, kdy jsme naše hlavní kluby pro techniku CANON, NIKON, SONY, PENTAX, Leica, OLYMPUS, atd. zakládali.

FOCUSmagazineAsi jako všichni fotografové jsme dávno v minulosti hltali každé vydání Československé fotografie, studovali National Geographic, jehož každé číslo představovalo vrchol zpravodajské reportážní fotografie po roce 1989. Brali jsme jej do rukou a prohlíželi fotografie jednak skvěle pořízené, a ještě lépe vytištěné. Mezitím se u nás objevila celá řada zcela nových tištěných časopisů PhotoLife, PhotoArt, Digifoto, Fotografie Magazín, atd. atd. Doba se ale změnila, také díky ekonomické situaci ve světě a u nás.

Na sklonku loňského roku jsme začali pracovat na novém elektronickém časopisu o fotografii. S týmem lidí blízkých našim 13 fotoklubům jsme za extrémně krátkou dobu tuto myšlenku otiskli do elektronické podoby a vytvořili FOCUSmagazine.

Fotocestopis a promítání: Balkán, jak nepřijít o foťák

Registrace na akciVyprávění a fotografie Radka Fialy z dvoutýdenní cesty dvou motorkářů na dvou motorkách zejména po dvou bývalých jugoslávských republikách se uskuteční 25. ledna 2012 od 18:00 ve studiu NADAR. Dozvíte se proč je dnešní Sarajevo rájem pro street fotografy, zda stojí za návštěvu světoznámý Mostar a kde se dobře najíst uprostřed minových polí, mezi vybydlenými vesnicemi na jihu Bosny. V Černé hoře vám poradíme, kam pro úžasná panoramata hor i pobřežních letovisek nebo kterých třicet kilometrů fotograf krajinář pojede celý den a stále nebude mít dost. A nakonec proč se rozhodně nevydat na silniční motorce do divoké Albánie, kde jsme se báli foťák vytáhnout... Registrace zde.

Balkánský fotocestopisBalkánský fotocestopis přírodaBalkánský fotocestopis minové poleBalkánský fotocestopis street

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.