EIZO ColorEdge CG277 a CX271 - nové monitory pro fotografy s kalibrací

EIZO ColorEdge CG277 a CX271 - nové monitory pro fotografy s kalibrací

Vydáno: 29. 4. 2014
Autor: redakce

EIZO COlorEdge CG277 a CX271EIZO představilo monitory CG277 a CX271 s širokým barevným gamutem a možností kalibrace vhodné pro zpracování fotografií. Oba modely se liší od předchozích zejména pasivním chlazením a podsvícením pomocí LED.

Podsvícení LED u modelů EIZO CG277 a EIZO CX271 je sice nové, ale novinka na trhu to rozhodně není. Jak ale známe EIZO - sice pomalu ale přeci - aplikuje novinky také do svých produktů. Upřímně řečeno je to spíše k dobru, ne každá nová-moderní-přelomová technologie je dostatečně „odchytaná“ na to, aby si takové monitory koupil nějaký tiskař nebo vydavatel, a pak s nimi řešil problémy při své práci.

EIZO CG277 má s novými podsvětlovacími trubicemi spotřebu jen cca 43 W (to je asi polovina předchozí hodnoty). Výbava porty a sonda odpovídá předchozím modelů CG a CX: EIZO CG277 má zabudovanou sondu pro kalibraci a EIZO CX271 senzor pro autokorekce. Kalibrace se také může spouště automaticky ve stanovený čas a kdykoliv (i bez zapnutého počítače), sonda se automaticky vysune a provede úpravu nastavení bez zásahu uživatele. Dodávaná je k tomu aplikace pro kalibraci ColorNavigator nebo si to nastavíte přes OSD menu.
Zatímco u EIZO CG277 můžete se zabudovanou sondou provádět všechny kalibrace:

  • jas,
  • bílý bod,
  • gradaci obrazu.

v menu si můžete nastavit barevný gamut monitoru například AdobeRGB a sRGB, statický kontrastní poměr, barevnou teplotu černého bodu nebo nastavíte sytost a barevný tón až šesti základních barevných složek RGB-CMY. Očekávaná zaváděcí cena je u EIZO CG277 42 690 korun bez DPH.

EIZO ColorEdge CG277

Eizo ColorEdge CG277

U EIZO CX277 si musíte monitor zkalibrovat s externí sondou a pak už jej jen udržujete pomocí autokorekčního senzoru.

Oba modely mají rozlišením 2560 x 1440 bodů, panely jsou 16:9 z IPS obrazovek, jako podsvícení se použilo Gbr-LED-podsvícení, které se podle EIZO významně podepisuje na až 40% redukci spotřeby el. Energie, cca 43 W. Na rozdíl od předchozích modelů se nyní monitory obejdou bez aktivního chlazení s větráky.

Pozitivní pro zpracování fotografií je jeden z hlavních parametrů, a to barevný gamut obou monitorů, který dokáže pokrýt až 99% standardu AdobeRGB. Samozřejmostí jsou vstupy DVI-D, DP(8/10-bit) a 1x HDMI. Vstup DP je kompatibilní s applovským rozhraním Thunderbolt.

Standardem jsou DUE pro homogenitu obrazu a Autobrightness pro zajištění dlouhodobé stabilizace jasu a kompenzace teplotního posunu. Oba monitory dokáží 4K signál převzorkovat (downscale) na rozlišení  2560 x 1440.

EIZO ColorEdge CX271

EIZO ColorEdge CX271

EIZO CX271 je oproti EIZO CG277 vybaven vestavěným autokorekčním senzorem a k jeho kalibraci je potřeba použít některou kalibrační sondu. Po kalibraci už se monitor pouze udržuje rekalibrací v nastaveném stavu (pouze bílý bod). Portů je méně než u CG277, a to Display Port (8/10-bit), HDMI. Cena CX271 je podle EIZO 32 990 korun bez DPH.

Výrobce dává k modelům CG277 a CX271 5letou záruku na: elektroniku, LCD panel a jeho podsvětlovací systém.

Příloha: 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.