Recenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270c

Recenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270c

Vydáno: 24. 9. 2021
Autor: martinkamin

Recenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270cNa recenzi jsem si vybral fotografický monitor Benq SW270c, který by měl nabídnout dostatečně široký barevný gamut pro zpracování fotografie, možnost kalibrace barev a bílé. Prověřil a kalibroval jsem ho sondou X-rite i1 a srovnal s ikonickým EIZO CG243W. Výsledky v rozsáhlé recenzi.

Nechci tady připomínat starou a mnohokrát omílanou pravdu: bez zvládnutého color managementu bez kvalitního monitoru a se správně zkalibrovanou bílou a barvami jen těžko vyvoláte kvalitně fotografie. Jasně že většina fotografů má právo říci: “Mně ten můj monitor stačí.”, ale pokud to s fotkou myslíte vážně, musíte být připraveni celý workflow zvládnout bez ztráty kvality.

Kvalita nastavení workflow

Kvalita se přitom hodnotí na konci celého workflow; jakékoliv zaškobrtání někde po cestě má vliv na výsledek. Nemá smysl mít zkalibrovaný monitor, když vám na konci stejně nezáleží na fotografiích a tiskové studio vám nedá k dispozici ICC profil papíru... Celá cesta workflow fotografie musí být “znormalizována”, zkalibrována. V ideálním případě máte:

  • Profil svého fotoaparátu nebo filmu (musíte si jej vyrobit nebo vám jej dodá výrobce).
  • Zkalibrovaný monitor s vlastním profilem a správně nastavený Color management v operačním systému.
  • Správně nastavený export buď pro internet (tedy sRGB) nebo tisk (podle typu papíru a tiskárny a to vám garantuje výrobce papírů).

Monitor je tedy uprostřed celého řetězce foťák-import-zpracování v PC-monitor-softpoof-tisk-export a co si budeme povídat, koukáme do něj mnoho hodin, a dní, a týdnů. Pokud vám vydrží 10 let a má tak zásadní vliv na zpracování fotografie a vaše zdraví = oči, stojí za to vybrat kvalitní.

Už mnohokrát jsem na focusclub.cz psal o monitorech site:www.focusclub.cz monitor, proto se nebudu opakovat. Na recenzi jsem si tentokrát vybral produkt společnosti BenQ.

Modely fotografických monitorů BenQ

Když se podíváte na nabídku BenQ a seřadíte podle ceny, budete se spíše pohybovat ve střední a nižší cenové kategorii. Pár modelů v High elitě také najdete, zejména nové 4K rozlišení. O tom budu psát níže. Možná také proto sahají amatérští fotografové a nebo profi grafici po této kategorii, než aby volili luxusnější modely, a také ceny, u EIZO.

BenQ má modely monitorů pro nejrůznější profese, vždy se zaměřením na konkrétní typy úloh, které se s monitorem budou zpracovávat. Najdete zde monitory pro fotografy, postprodukci videa, grafiky, kancelářské apod.

Pro fotografickou veřejnost má BenQ 5 modelů. Ne, že by se jiné nedaly také použít pro fotografické workflow, ale přeci jen můžeme považovat barevný prostor AdobeRGB a co nejvyšší barevnou hloubku za standard pro zpracování fotografie a věrný barevný proces.

Pro fotografy jsou k dispozici tyto modely: SW321C, SW271C, SW271, SW240, SW270C.

Nejbližší příbuzní a konkurence?

Určitě v high elitě sedí EIZO a jeho CG modely, nejvyšší třída dokonce se zabudovanou sondou. Ovšem, pokud budeme uvažovat v kontextu běžného průměrného fotografa, kategorie 45 tisíc PLUS mi nepřijde jako reálná.

Například model EIZO Color Edge CS2731, 27palcový LCD monitor s rozlišením Quad HD 2560 × 1440, IPS, 16:9, 10 ms, 16 bitů, 350 cd/m2, kontrast 1000:1, stojí s pětiletou zárukou 52 000 (obsahuje ale sondu!).

Takže, když budeme lovit spíše ve vodách přímé konkurence, situace se dost “zahustí”. Udělal jsem si filtr na monitory, nastavil rozlišení 2560 × 1440, IPS panel a nechal zobrazit. V nabídce jednoho prodejce je 28 monitorů. Všechny jsou ale 8bitové a to modely:

  • 27" ViewSonic ColorPRO VP2785-2K
  • 27" iiyama ProLite XUB2792QSN-B1
  • 27" EIZO Color Edge CS2731
  • 27" MSI Optix MAG274QRF
  • 27" iiyama ProLite XUB2792QSN-B1

Takže konkurence docela hezká. Ceny kolem 10-15 tisíc. Někdy i pod 10 tisíc.

A když filtraci ještě zpřísníme na barevný prostor AdobeRGB, zůstanou pouze tři kousky:

  • 27" BenQ SW270C - 20 tisíc
  • 27" EIZO ColorEdge CG279X - 52 tisíc
  • 27" MSI Optix MAG274QRF-QD - 14 tisíc

Základní informace o monitoru BenQ SW270CRecenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270c

Pojďme ale konečně zkoušet/testovat. Testoval jsem tedy model SW270C, tedy s USB-C, dvěma HDMI porty, jedním Display Portem, 27palcovým panelem a 99% AdobeRGB gamutem s rozlišením 2K označovaným Quad HD. Rozlišení je přesně 2560 × 1440 bodů. Chci zmínit, že monitor můžete přepnout do rozlišení 4K, ale nebudete jej používat - jedná se o emulaci a zobrazení písma na 27 palcích je zoufale malé a nečisté.

Model vyšší BenQ SW271c, který snad ještě budu testovat také, je zcela totožný, jen má 4K rozlišení a označení SW271C. Takže ve zkratce o monitoru BenQ SW270c:

  • IPS panel,
  • 27 palců,
  • barevný gamut - 99% pokrytí barevného prostoru Adobe RGB, 100% pokrytí sRGB / Rec.709 a 97% pokrytí DCI-P3 / Display P3,
  • 14bitová LUT tabulka!,
  • USB-C můžete napájet a také posílat data,
  • panel má technologie pro uniformitu obrazu,
  • asi nejdůležitější parametr = 10bitová barevná hloubka,
  • monitor nemá vlastní kalibrační sondu, musíte jej kalibrovat externí sondou (v této cenové kategorii zcela obvyklé),
  • BenQ dodává vlastní software pro kalibraci monitoru Palette Master Element. Podporovány jsou sondy i1 Display PRO, i1 Display 2, i1 PRO, i1 PRO 2, Spyder 4 a Spyder 5.Recenze fotografického monitoru Benq SW270c

Rozbalování monitoru BenQ SW270c

Možná se mi budete posmívat, ale mně přijde - u monitoru zejména - důležité, jak snadno se po otevření krabice dostanu k monitoru a jak rychle vytáhnu kabely a stojánek a třeba to, že stínítko mohu nechat na místě, aniž bych musel celý obsah vyrabovat. V tomto ohledu to má BenQ vymyšleno skvěle. Krabice je vlastně ze dvou polovin, horní můžete vyzvednout a v krabici zůstane spodní část, vše na své místě v papírových přihrádkách.

Monitor tak nebudete mít problém opakovaně převážet třeba na chalupu, až bude další lock-down... Krabice obsahuje monitor, stínítko, stojan, HDMI kabel a napájecí kabel a USB-C kabel.

Provedení monitoru BenQ SW270c

Klasické, asi nic nečekaného - černý obal, stojan, ovládání menu vpravo dole. Dovolím ale s pozitivním nádechem zmínit robustní stojánek a možnost natáčení o 90 stupňů (na výšku). Mimochodem tuhle věc používám pořád, protože spoustu fotografií retušuji na výšku a také denní režim u obrazovky je z 99 procent čtení stránek - orientace na výšku se tedy dost hodí a je to extrémní zlepšení ergonomie. Palec nahoru.

Určitě musím zmínit, že v balení je také stínítko. Tedy tři strany můžete zastínit proti dopadajícímu parazitnímu světlu, což určitě oceníte, pokud vám opravdu záleží na barvách. Jinak by totiž obraz vypadal ve žluté místnosti a jinak v hnědé. A co si budeme povídat, jen málo z nás pracuje v barevně neutrální kanceláři, redakci nebo doma. Doma navíc volíte mnohem teplejší odstíny barev, protože prostě doma chcete mít barevně tepleji-příjemněji. Palec nahoru.

Monitor má celkem 4 porty. Dva HDMI verze 1.2, jeden DisplayPort (klasické velikosti) a USB-C. USB-C slouží také pro propojení monitoru s počítačem při a po kalibraci.

Recenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270cRecenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270c

Kalibrace monitoru BenQ SW270c

Postup kalibrace barev je doporučovaný krok, pokud máte monitor za druhou desítku tisíců korun. Výrobci rádi uvádí, že jsou kalibrované z továrny, ale zcela jistě se shodneme, že cesta kontejnerovou lodí, různými spedicemi a sklady, změnami teplot apod. určitě barvám nepomáhají.

  1. Jako první krok - pokud nemáte sondu - stáhněte si a nainstalujte ICC profily ze stránky výrobce pro tento panel.
  2. Jako druhý krok - pokud máte sondu - doporučuji stáhnout si z webu software od BenQ s názvem Palette Master Element. Balík je v podstatě průvodcem kalibrace. Nezapomeňte na to, že musíte monitor propojit USB kabelem s počítačem!

Recenze fotografického monitoru Benq SW270c

Kalibrace je už víceméně odbornou záležitostí a nechci sem dávat návod, jak to dělat. Ale chci zmínit, že příjemné bylo, že Palette Master Element můžete projít buď v režimu rychlého nastavení nebo detailního, kde si můžete nastavit deltu a bílou. Měli byste ale vědět, co děláte. Vygenerovaný profil (který vytvoří sonda) se vám nahraje do systémového adresáře s jinými profily a nazve ho sice trošku krkolomně, ale víceméně přesně: 

BENQ SW270C 2_D65_Adobe RGB_L120_G22_Rel240_2021-06-24T14.18.50Z.icm
A uloží do adresáře: C:\Windows\System32\spool\drivers\color

Recenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270c kalibraceRecenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270c kalibrace

Pokud na monitoru v menu fyzicky zapnete, že se kalibrace má uložit do některého kalibrovaného profilu, všechno by mělo proběhnout správně. Kalibrace má viditelný vliv na posun barev, zejména, když přejdete z barevného gamutu sRGB a jsou prostou okometrií srovnatelné s jiných AdobeRGB monitorem. V redakci jsme to srovnávali s (také kalibrovaným) EIZO CG243W.

Menu a ovládání monitoru  EIZO CG243W

Menu je přehledné a v mnoha jazycích. Ačkoliv preferuji angličtinu, protože nikdy nevím, která agentura překlad dělala a jestli překladatel věděl, co překládá, v češtině vypadalo docela přijatelně a odborně správně.

Omlouvám se za kvalitu těchto fotografií, ale snad to takto stačí. Je to focení mobilem.

Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu>Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu Recenze fotografického monitoru Benq SW270c menu

Závěr a doporučení

Povinná část každé recenze: proč koupit, a proč o tom neuvažovat.

Plusy

  • Výborné provedení panelu, které striktně odděluje pixely, viditelné pouhým (zdravým) okem
  • Aplikace Palette Master Element i pro úplné začátečníky v kalibraci
  • Menu obsahuje přímé nastavení Adobe RGB, sRGB,
  • Menu přehledné a rychlé
  • Gamut ověřený sondou
  • Stínítko
  • USB-C
  • Cenově přijatelné
  • 14bitová LUT tabulka

Mínusy

  • 10bitová barevná hloubka
  • Pomalejší start
  • Nepoužitelný 4K režim - proč ho tam mít?

Recenze 27palcového fotografického monitoru Benq SW270c

Zaznamenal jsem problémy s rychlostí startu panelu po zapnutí. Zatímco sousední monitory fotografické kategorie se startují rychleji, BenQu to trvalo déle.

Druhý problém jsem našel při kalibraci panelu BenQ, kdy software Palette Master Element špatně detekovat čísla monitorů. V sestavě jsem měl zapojený EIZO CG243W jako první a BenQ SW270C jako druhý, ovšem Palette Master Element mi jej detekoval jako první, Windows jako druhý. Jediné řešení, na které jsem přišel bylo, že jsem prostě v systému kalibrovat každý monitor zvlášť. Opakovaně se mi to stalo s verzí Palette Master Element 1.3.15. V novějších verzích očekávám, že to bude opraveno.

Už jsem to zmínil na začátku: pokud nejste profi fotograf, ale potřebujete a chcete mít konzistentní a věrný výstup své práce, musíte mít kalibrované pracoviště. U konkurence jako Dell, nebo ViewSonic najdete velice podobné monitory, ale výrobce u nich velice rád zatajuje informace o barevné hloubce, ale velice rád odtajňuje informace o obnovovací frekvenci. Takové monitory s vysokým kontrastem jsou spíše pro hráče, kde ne tak úplně záleží na širokém gamutu. Když ale vyfotíte západ slunce a pamatujete si, jaká byla scéna barevně, nebyli byste spokojení...

Takže ve výsledku se dostávám velkým okruhem k původní otázce. Máte v pohodě 30 000 na monitor? Pak EIZO, a pokud místo 10 tisíc chcete raději nějaký objektiv, můžete zkusit BenQ. Myslím, že pro fotku nemusíte být nespokojeni.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.