Lumix DMC-GH3 s OLED dislejem a 20 snímky za sekundu

Lumix DMC-GH3 s OLED dislejem a 20 snímky za sekundu

Vydáno: 18. 9. 2012
Autor: redakce

Lumix GH3Nový Lumix GH3 pokračuje v tradici založené v roce 2009 modelem Lumix DMC-GH1 a je kompletně osazen OLED displeji (hledáček a zadní displej). Co se týče další výbavy, redakci se u Lumix DMC GH3 (v katalogu) nejvíce líbilo rychlé sériové snímání s 20 snímky v rozlišení 4 megapixelů nebo s 6 snímky v plném rozlišení. Srdcem je 4/3 čip CMOS, tedy standard 4/3, 16,05 megapixelový čip s obrazovým procesorem Venus Engine a citlivostí až 25 600 ISO. Dost slušné parametry, aby potrápily tradiční zrcadlovky.

K této čerstvé novince patří samozřejmě plná podpora videa ve FullHD, dokonce s 60p snímky za sekundu. Podobně jako SONY v modelu Alpha SLT-77 a Alpha SLT-99 podporuje vysocekvalitní video záznamy ve formátu AVCHD nebo MOV s rychlostí snímání 60 rámců za sekundu s datovým tokem až 72 Mb/s. Předchozí verze byla úspěšně hacknutá, takže se pak srovnávala s o řád vyšším modelem EOS 5D Mark III - z hlediska videoschopností, srovnání najdete tady. Ale zpátky k novému modelu Lumixu.

Lumix GH3Velikostí těla se snaží přiblížit zrcadlovkám, minimálně z pohledu výbavy je snadno srovnatelný, rozměry a hmotnostně s 500 gramy je ale menší. Pro některé fotografy může představovat alternativu k zrcadlovce.

Panasonic nově použil OLED displeje na zadním panelu (3 palce a 614 000 bodů) a také v elektronickém hledáčku.

Fotografy může také oslovit zabudované wi-fi rozhraní, které se nově začíná objevovat u zrcadlovek, třeba u nového Canonu EOS 6D. Zůstává ovšem velkou nezodpovězenou otázkou, kolik fotografů takovou vymoženost opravdu využije vliv na spotřebu baterie.

GH3 umí zpracovat také HDR snímky, jeho interní blesk má směrné číslo GN12 a pevné ohnisko 24 mm, takže nepočítejte s více jak 4metrovým dosahem. Určitě zajímavý je také AF systém pracující na principu kontrastu (zrcadlovky na fázovém), který je ve srovnání s fázovým rychlejší a přesnější pro světelné objektivy - ostří se přímo na čipu. Při snímání scény a funkčním AF systému se uvnitř fotoaparátu zpracovává 240 snímků za sekundu, takže se minimalizuje čas nutný pro zaostření. Podle informací z českého zastoupení Panasonicu má stát Lumix GH3  asi 32 000 korun, GH3H - s objektivem 14-140mm - asi 45 000 Kč a GH3A - s objektivem 12-35mm - asi 55 000 Kč.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.