Wild Wonders of Europe - proč tam jít a nejít

Wild Wonders of Europe - proč tam jít a nejít

Vydáno: 8. 7. 2010
Autor: martinkamin

Do 22. srpna máte možnost shlédnout naproti Rudolfinu výstavu s názvem Wild Wonders of Europe. Že vzbudila kontroverzní názory u odborné veřejnosti jste si jistě už všimli na různých českých webech. Nejdříve jsem proto váhal, zda vůbec takovou výstavu navštívit a úspěšně jsem na ni zapomněl. Poslední víkend jsem ovšem "náhodou" kolem Rudolfina procházel a tak jsem měl možnost zatím pouze část této 100 snímkové výstavy shlédnout. K mému překvapení jsem ovšem došel k závěru, že to vůbec není špatná výstava a vůbec její úroveň fotografií a zejména tisků je velice vysoká. A je potřeba také připomenou, že pro popularizaci evropské přírody a třeba i fotografie je tento počin správným krokem. I proto, že se jedná o rozsáhlou výstavu pod širým nebem - což mimochodem může třeba rodiny s více dětmi potěšit, protože jsou pro něj pak jiné výstavy nedostižné. A Wild Wonders of Europe (WWE) je opravdu dobrá.

Když si představím, kolik úsilí stojí fotografa vyfotit jen nějaké "líné" zvíře v ZOO tak, aby záběr byl nejen technicky a kompozičně správně, ale zejména měl náboj, nápad a jiskru, pak mi fotografie z výstavy Wild Wonders of Europe připadají jako klenoty. Nad jejich kvalitou se u nás strhla - docela pro mě nepochopitelná - vlna kritiky.

69 evropských fotografů vyrazilo do 48 cizích evropských zemí udělat snímky, které měly za úkol ukázat naše evropské klenoty. Fotografové mají své stránky zde a opravdu stojí za to do jejich portfolií nahlédnout. Bohužel, žádný Čech - nejsem patriot v tomto směru - , ale česká "wild" fotografická škola má koho nabídnout, Ondřej Prosický, Rostislav Stach... Místo českého zástupce se na výstavě hojněji objevují fotografie ze Švédska - možná proto, že tam lze pořídit fotografie snáz? :)

Pokud se organizátoři pokusili splnit to, co si předsevzali při spouštění projektu WWE - Wild Wonders of Europe wants to show that Europe really is not about just highways and cities. But today, many seem to know more about nature in Africa or in America, than in Europe..... - Pak si myslím, že se jim to povedlo. Ukázat 700 mil. evropanům, že jejich kontinent je podobně přitažlivý jako Afrika nebo Asie je správné.

Na závěr už chci jen dodat. Počkejte si, až se objeví mraky, a vyražte na WWE, nebudete litovat ani času, ani námahy. Je to kvalitní přehlídka výborných prací, která vám může dát nejen spoustu nových námětů, ukázat špičkové evropské snímky a navnadit vás, abyste při svých toulkách pozorovali svět kolem sebe trochu jiným okem. Osobně se tam ještě chci vrátit, je na to vlastně celý zbytek léta. Napište, jak WWE se líbí vám.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.