Vyhodnocení soutěže Street 2011 Canonklubu

Vyhodnocení soutěže Street 2011 Canonklubu

Vydáno: 19. 1. 2011
Autor: martinkamin

Fotografie autorů si můžete prohlédnout a hodnotit v Galerii. Hodnotit mohou pouze registrovaní členové Canonklubu. Fotograf Josef Mírovský vybere jednu vítěznou a další dvě v pořadí. Autor vítězné fotografie bude odměněn knihou Canon Lens Works III.

Následuje vyhodnocení Josefa Mírvoského: A vítězem se stává...kdepak, ještě chvilku budete muset vydržet. Moc dlouho vás napínat nebudu, nejsem zrovna psavec, ale pár řádků snad zvládnete. Není to zrovna lehký úkol, být samosoudcem, tedy vlastně samo-porotcem. Původně jsem předpokládal, že zvolím nejlepší fotografii, jakmile budou snímky zveřejněné, ale nakonec jsem si musel dát čas na rozmyšlenou. První dojem sice často bývá správný, ale nechat to odležet někdy stojí za to.  

Praha je fotograficky velmi vděčné téma. Když je to správné světlo a vy jste na správném místě, nemůžete udělat špatný obrázek. Nevýhodou je, že fotografů, kteří to tak cítí je víc a mezi nimi i ti s „darem od Boha“. A tak nám nezbývá než snažit se hledat nové pohledy na svět, na Prahu, na ... Nebo jít do střetu s těmi, kteří tomu věnovali třeba celý život a pokusit se jim přiblížit. Dodnes si vzpomínám na hodnocení jednoho profesora, který mou fotografii Svatovítského chrámu přirovnal k snímkům Sudkovým. Pýcha mi vydržela do dalšího cvičení, které poslal do koše.

Ale zpět k vašim snímkům, u některých jsem si říkal „pěkný pohled, ale jako bych to už viděl, jen s trochu lepší kompozicí, trochu lepším světlem“. U některých snímků bych volil jiný ořez, některé mají pro mě nepříjemně posunutou barevnost. Pár jich je tmavých v místě, které by zasloužilo pozornost. O nich sice rozhodovat nemám, ale třeba scházelo málo a mohly být mezi těmi nej.

Má rada na závěr, než se pustím do vyhlášení vítězů, zkuste se na své fotografie podívat cizíma očima, očima diváka, který nestál za fotoaparátem a snímek hodnotí jen podle snímku samotného, bez živé vzpomínky na vůni svařeného vína ve stánku pod Karlovým mostem, bez vzpomínky na studený vítr vanoucí od Vltavy při focení Národního divadla z nábřeží na Kampě.

A vítězem se stává... Radek Fiala s fotografií „Velká voda“. Tato fotografie byla jedním z favoritů již od začátku, povedená kompozice s využití dlouhého času, pastelová barevnost lahodící mému oku. Co dodat. Gratuluji.

Pomyslné druhé místo patří Romanovi za snímek „Blue and Brown“. Tento snímek patří mezi ty, které se snaží o netradiční pohled, mohl by vzniknout kdekoli na světě, není tím typicky popisným záběrem, které se dají koupit ve stánku s pohlednicemi. Mám rád tento způsob vidění.

A třetí místo si zaslouží Zadow za „Večer na lávce“ je to typický představitel toho klasického pojetí, který by směle mohl být použit na kalendáři či pohlednici z matičky Prahy. Čistá kompozice, nic nepřebývá, větve přirozeně rámují hlavní motiv.

Vítězům gratuluji a přeji „Dobré světlo“ i do budoucna. A máte-li nějaký konkrétní dotaz, ať již k vítězným fotografiím, tak k těm ostatním, využijte diskuzního fóra. Budu-li vědět, rád zodpovím.

 Josef Mirovský

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.