Abyste mohli zobrazit tento formulář, musíte se přihlásit nebo zaregistrovat.

Volňásky na Fotojatka, 7. ročník od 29. března v Brně, Praze a Budějovicích

Volňásky na Fotojatka, 7. ročník od 29. března v Brně, Praze a Budějovicích

Vydáno: 12. 3. 2013
Autor: martinkamin

Tomas  TomaszewskiFOCUSclub.cz zve své členy i nečleny na festival Fotojatka, který posedmé zavítá do Prahy (5. dubna v kině Aero), Brna (29. března v kině Art) a Českých Budějovic (25. dubna kino Kotva).

Pokud plánujete přijít, čtěte dále, pro 15 z vás (pouze pro naše registrované členy) máme volné vstupenky.

Festivalu se zúčastní také klasik české dokumentární a konceptuální fotografie Jiří Hanke se vtipnou i melancholickou sérií Kladno. Držitel World Press Photo za rok 2012, Kanaďan Donald Weber, zase představí svou vítěznou sérii autentických, mrazivých snímků z výslechů, v nichž hledá odpověď na otázku, do jaké míry se člověk nechá ovládat bezejmennou Mocí.

Vstupenky získáte pouze jako registrovaní členové našich klubů tím, že se co nejdříve zaregistrujete ve formuláři níže. Musíte být ale přihlášeni (vlevo nahoře).

Své místo v programu nalezne i výtvarná a konceptuální fotografie, třeba subtilní Skies (Oblohy) Akose Cziganye (Maďarsko), obydlené krajiny na pomezí města a přírody Alexandra Gronskyho (`) nebo postapokalyptické vize Johanna Ryno de Weta (Jihoarická republika) – a samozřejmě i humor, mimo jiné v podání hvězdy street fotografie Matta Stuarta (Velká Británie).

Do kin v Brně, Praze a Českých Budějovicích se na jaře již posedmé vrací festival Fotojatka, založený na promítání ozvučených fotosérií předních světových i českých autorů tvůrčí a dokumentární fotografie. Kromě dokumentárních snímků, zastoupených letos např. předními fotožurnalisty Sergejem Maximišinem (Rusko) či Tomaszem Tomaszewskim (Polsko), se diváci mohou těšit třeba na snímky Nicka Veaseye (Velká Británie), který se pomocí rentgenů dívá pod povrch věcí – od plastového kelímku po Boeing i s hangárem, nebo na oceňovanou sérii srovnávacích portrétů Jana Langera, který srovnává fotky stoletých Čechů s jejich snímky z mládí.

TTomasz Tomaszevski

„Chceme být festivalem pro inteligentního diváka,“ říká k výběru autorů ředitel festivalu, jinak biolog a fotograf Martin Šálek. „Našimi hlavními kritérii při selekci zůstávají i letos kvalita, originalita a rozmanitost. Každý rok hledáme fotografy, kteří se svou tvorbou nepodbízejí, ale zároveň nejsou pro diváky nesrozumitelní. Mnohdy vážná témata jejich prací se zároveň snažíme vyvážit neformální atmosférou festivalu, ke které také přispívá osobní účast řady z nich. Pokud vše dobře dopadne, měli by k nim letos patřit Donald Weber, Tomasz Tomaszewski, Jiří Hanke, Akos Czigany či Jan Langer.“

Fotojatka začnou v pátek 29. března večerem projekcí v brněnském kině Art, který bude reprízován v pražském kině Aero o týden později – tedy v pátek 5. dubna. Hlavní část proběhne v Českých Budějovicích na konci dubna – večer ve čtvrtek 25. 4. bude patřit netradičnímu exteriérovému promítání, v pátek proběhne v kině Kotva hlavní festivalový večer, sobota bude patřit kreativním fotodílnám Impulzzz, které se stejně jako přednášky a afterparty s opékáním prasátka a promítáním toho nejlepšího z předchozích ročníků budou konat v kulturním domě Slavie.

FotojatkaFotojatkaFotojatka

  • Brno / pátek 29. 3. 2013 / kino Art
  • Praha / pátek 5. 4. 2013 / kino Aero
  • České Budějovice / čtvrtek 25. 4.–sobota 27. 4. / město, kino Kotva, café klub Slavie

FOtojatka

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.