Tilt shift maker - služba, kterou musíte vyzkoušet

Tilt shift maker - služba, kterou musíte vyzkoušet

Vydáno: 12. 6. 2009
Autor: martinkamin

VýsledekTyhle snímky prostě miluji, protože mi vyjevují zcela jinou perspektivu pohledu na fotografovanou scénu. Je to jakobyste objevili nový svět a mohli v něm najednou nacházet další prostory. Přitom trik s neostrostí pozadí není vůbec nový a běžně se používá. Asi nemá cenu zde znova vysvětlovat práci s hloubkou ostrosti. Je to jeden z hlavních principů kreativní tvorby fotografií.

Ano hovořím o úpravách fotografií vytvářejících dojem jiné perspektivy. Něčeho nepoznaného a neobjeveného. Některé fotografie najdete na stránkách velice zajímavé webové služby s názvem Tiltshiftmaker. S touto službou je dokonce možné své fotografie upravit a prohlédnout si výsledek, případně si výsledek stáhnout zpět do počítače.

Je dobré a poučné nakouknout k nim do galerie, kde najdete spoustu vodítek, jaké snímky se dají pomocí této aplikace upravit, a kde se dosahuje největšího efektu rozostření. Opravdu to stojí za to.

Aplikace je velice jednoduchá, nahrajete svůj snímek na internet, nastavíte jednotlivé parametry a prohlédnete si výsledek.

Jenže. Abychom pochopili, proč jsou tyto snímky tak jiné, musíme vnímat, že hloubka ostrosti je na jednu stranu jeden ze základních pilířů kreativní fortografie, na druhou stranu, fyzikální omezení neumožňují například na 400 metrovou vzdálenost vytvořit v 200 metrech dvoumetrovou hloubku ostrosti.

A v tom je to kouzlo, snímky vyfocené speciálním proměnným objektivem lens baby nebo použitím výše uvedené fotografie dostanou nádech tajemna, jakoby jste se dostali do světa hraček, miniatur, přitom ale snímky, ze kterých se vytváří jsou zcela obyčejné snímky metropolí, budov, prostranství nebo přístavů a letišť.

Pěkný kalkulátor hloubky ostrosti jsem našel na českém internetu zde. Když si zadáte 4metrovou vzdálenost objektu, ohnisko 50 mm a světelnost na plnu díru 1,4, vyjde vám, že záběr bude ostrý od 3,79 do 4,23 metru (0,44 metru ostrosti). Když si uvedeme příklad: když scéna bude 100 metrů vzdálená a použijeme 50mm objektiv s clonou 1,4, snímek bude ostrý od 41 metrů do nekonečna.

A to je problém, které právě lens baby nebo tiltshift úprava odstraňuje. A jestli mně nevadí, že snímky jsou „jakoby“ umělé? Ne, nevadí, jsme tady, abychom si hráli, nebo ne?

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.