Recenze - Fotobrašna Tamrac model 5561

Recenze - Fotobrašna Tamrac model 5561

Vydáno: 9. 6. 2011
Autor: Daniel Drašar

tamrac fotobrašnaPřinášíme Vám krátkou recenzi na fotobrašnu od firmy Tamrac. Jedná se o brašnu, které je svojí velikostí určená spíše pro majitele menších zrcadlovek se základním objektivem a pár drobnostma. Určitě se nehodí pro fotografa, který vlastní větší kousky jako Canon L 70-200. Její nespornou výhodou je velikost, malá váha a poměrně dobře zvolený materiál, který má ochránit naší fototechniku.

Tamrac modelové řady 5561 má přizpůsobitelný vnitřní prostor pomocí nalepovacích přepážek formou suchého zipu. Další, velice užitečnou vychytávkou je pláštěnka, která je umístěna na boku brašny, samozřejmě v samostatně odnímatelném pouzdře. Velice mě potěšila přední kapsa, která je tak prostorná, že pojme nahrádní baterie, peněženku a dokonce i klíče. Na boku brašny najdeme síťku, do které se akorát vejde jeden mobilní telefon velikosti většího smartphonu. Zadní strana je jako vždy vybavena jednoduchou kapsou pro zastrčení mapy či dalších, spíše tiskovin nežli větších věcí.

Brašnu jsem osobně testoval cca měsíc. Jelikož vlastním jejího předchůdce, měl jsem tu výhodu, že mohu srovnávat.

Fotopraxe:

Brašna je velice lehká a důkladně polstrovaná, takže jsem i při hrubším zacházení neměl strach o vybavení. Pláštěnku jsem naštěstí nemusel použít, ale při jemném dešti se ukázalo, že je brašna dobře impregnována proti děšti.

Vstup do zavřené brašny je trošičku složitější ale můžete si zvolit 2 formy zapnutí, buď si zavřete pouze horní část k fotoaparátu zipem, nebo toto uzavření doplníte přeskou, které zakryje i přední kapsu. Já osobně jsem přesku používal pouze v případě, kdy jsem věděl, že už fotoaparát nebudu vyndavat.

Vnitřní uspořádání jsem si zvolil na 3 sektory, kdy na krajích jsem měl objektivy (Canon 55-250 a na druhé straně 50mm F1,8), upřostřed jsem měl fotoaparát s nasazenou obrácenou sluneční clonou. Vypadá to neuvěřitelně, ale vše se tam pohodlně vešlo, viz. galerie napravo. Do přední kapsy jsem si umístil baterie, náhradní karty a blesk Nissin 466, který jsme přinesli v minulé recenzi.

Brašna po naplnění působí robustně a je těžká ale zvolený popruh s širokým pásem a vypolstrováním na prostřední části, pohodlně rozmístil váhu na celé rameno. Musím říct, že po celodenním chození jsem neměl otlak a nebolelo mě rameno.

Srovnání:

Tamrac 5561 Tamrac 3345
+ Lepší polstrování + Větší prostor na techniku
+ Lepší popruh + Menší váha celé brašny
+ Pláštěnka + Snadnější zapínání
- Plastové karabiny - Slabé polstrování
Cena 1371,- Kč s DPH Cena 935,-Kč s DPH

Závěr bych rád řekl, že kdybych měl dostatek peněz a nevlastnil již starší model, tuto brašnu bych si zakoupil. Sice bych si vyměnil karabinky za kovové, ale i tak se jedná o velice kvalitní, lehkou brašnu, která se hodí hlavně pro fotografy, kteří nenosí mnoho věcí na výlety.

Pro úplnost doplním, co jsem vše nacpal do brašný a tu krásně zavřel: Canon 500D s nasazenou Sigmou 17-70 a otočenou sluneční clonou, dále objektivy 50mm a 55-250mm od Canonu, dále blesk Nissin 466 na vrch. Do přední kapsy se mi vešla peněženka, baterky, karty. Do boční kapsy jsem si dal mobil. To máte jen pro představu, co vše si můžete vzít sebou na fotovýlet

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.